Part frontal del Mont Calvari
Part frontal del Mont Calvari

T.Rodon

El Mont Calvari, un edifici de llegenda

Per Sant Jordi, veurà la llum un llibre que recull la completa història d'un edifici emblemàtic i que recentment s'ha remodelat

Explica la llegenda que Hipòlit Doy, mariner d'Arenys de Mar, va matar la seva dona, Sofia Doy, per gelosia. Penedit, va marxar a Terra Santa a purgar els seus pecats. Per tal de perdonar-lo, el Sant Pare li va fer erigir una capella. Doy va construir, doncs, el Mont Calvari i va poder remidir-se dels seus mals. Aquesta és una de les llegendes que hi ha al darrere de la construcció del Mont Calvari, l'edifici més antic d'Arenys de Mar –data del 1587- i que es troba al bell mig del port de la vila. Declarat bé catalogat, els veïns dels seus tretze habitatges esperen amb delit que per Sant Jordi vegi la llum un llibre sobre la història de l'edifici.

“El llibre arribarà gratuïtament a totes les cases d'Arenys i servirà per commemorar les reformes del Mont Calvari. A més, la gent podrà conèixer la interessant i intrigant història de l'edifici”, explica Anna Vidal, qui juntament amb Tiona Solé han portat el pes de la publicació. De fet, la tasca no ha estat senzilla ja que a banda de regirar els arxius de l'església de Sant Martí d'Arenys de Munt o de l'Arxiu de la Corona d'Aragó, entre d'altres, han hagut de fer una crida a la població perquè aportessin tota la informació necessària. Els problemes no han estat menors, segons Vidal: “Molts documents eren il·legibles i altres oferien versions contradictòries”. A més, el fet que el Mont Calvari fos tan sols una ermita fins l'any 1800 ha fet que la documentació sigui escassa. Un dels papers més importants, però, data dels primers anys de la capella i en el qual s'hi constata l'entrega d'una dot d'Hipòlit cap a la seva germana.

Llegendes, aldarulls i reformes
La publicació del llibre culmina un llarg procés de reformes a l'edifici que van finalitzar el juny del 2005. Les obres van afectar als habitatges, a la capella i al restaurant i han permès consolidar una estructura que no es rehabilitava des del final de la guerra civil. L'aleshores president de la comunitat de veïns i principal impulsar del procés, Josep Manuel Nogueras, destaca l'alt valor de les obres que s'han fet: “És un dels llocs més coneguts i rellevants de la comarca des d'un punt de vista històric. Cal tenir present que l'edifici és fins i tot anterior que Arenys de Mar; no podiem permetre que estigués com estava”. L'admiració per la seva història i per l'edifici ha fet que els veïns costegessin de les seves butxaques la totalitat de les reformes.

Si enguany l'edifici té fidels adeptes, en el passat va ser també un icona d'Arenys de Mar. El Mont Calvari era l'últim lloc que trepitjaven tots els mariners abans de fer-se a la mar i, encara més important, el primer quan arribaven. Per aquest motiu, no era estrany veure entre les seves habitacions joies, diners, objectes valuosos i, fins i tot, un cocodril dissecat, vist com una peça rara més.

En aquest sentit la seva història també és peculiar. Un dels episodis més sonats del Mont Calvari va tenir lloc el 1765, quan els propietaris Pera-Doy van tenir un llarg litigi perquè volien ser ells els que decidissin l'ermità que estaria a la capella. Després de vuit anys de litigi i de la sobtada presència de l'exèrcit durant uns dies a Arenys de Mar, es va poder pactar una solució.

Amb tot, el “renaixement” del Mont Calvari –iniciat fa uns anys gràcies al treball de camp de Josep Maria Pons i Guri-, ha permès també desmuntar alguna de les nombroses llegendes que persegueixen l'edifici. Per exemple, des d'avui se sap que Hipòlit va morir abans que la seva dona i, per tant, és impossible que la matés. “Caldrà creure una de les tres o quatre llegendes restants”, recorda Vidal.

Arxivat a:

Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive