El Maresme continua perdent població estrangera, si bé s'ha frenat el ritme de baixada iniciat el 2011. L'informe estadístic "La immigració a la comarca del Maresme", elaborat pel Consell Comarcal a partir de les dades dels padrons municipals, xifra en 48.554 persones el nombre de ciutadans d'origen estranger residents a les diferents poblacions del Maresme. Aquesta xifra, representa un 10,9% del total de població maresmenca i col·loca la comarca 3,2 punts per sota de la mitjana catalana (14,1%).
La pèrdua de població estrangera és constant des de 2011, tot i que s'ha ferenat el ritme de baixada
Els padrons municipals han registrat, en els darrers 4 anys, 5.751 persones d'origen estranger menys. És a dir, el volum d'estrangers empadronats al Maresme ha disminuït un 1,5% des de 2011. Respecte al 2014, la pèrdua de població estrangera és gairebé testimonial ja que la xifra total només va disminuir en 33 persones. La comparativa amb les dades del conjunt de Catalunya, evidencien realitats diferents. Així, mentre al Maresme va baixant el nombre d'estrangers residents, a Catalunya s'ha invertit la tendència dels darrers anys i el 2015 s'ha registrat un increment respecte a l'any anterior.
Provinents de l'Àfrica del Nord
La majoria d'immigrants provenen de països de l'Àfrica del Nord (29,4%) i de la Unió Europea (21,9%). Segueix Amèrica Llatina amb un 19,5%; la resta d'Àfrica (13,2%), Àsia (9,9%) i la resta d'Europa (5,5%). Amèrica del Nord i Oceania tenen un pes poc significatiu. Pel que fa a països d'origen, El Marroc es troba al capdavant amb un 28,7%, seguir de Xina, Itàlia, Gàmbia i Senegal. De cadascun d'aquests països hi ha més de 2.000 persones censades a la comarca.
Calella i Mataró són les dues poblacions amb una taxa de població estrangera més elevad
Els municipis on la població estrangera té un pes relatiu més elevat són: Calella (17,1%), Mataró (15,3%) Pineda de Mar i Caldes d'Estrac (14,1% en els dos casos). També trobem un índex superior al 10% a Santa Susanna, Premià de Mar, Malgrat de Mar, Sant Pol de Mar, Premià de Dalt i Sant Andreu de Llavaneres.
Comentaris