capgros.com/Efe

El fred posa en perill la collita d'hortalisses al Maresme

Les hortalisses que estan en pitjors condicions són els raves i els enciams

L'onada del fred polar podria tenir conseqüències en la collita d'hortalisses que es conreen a la comarca del Maresme. Els pagesos preveuen que bona part de la collita es perdrà a causa de les gelades i les baixes temperatures d'aquests dies, segons han manifestat fonts del sindicat agrari Unió de Pagesos.

Els pagesos encara no han fet un balanç de les pèrdues causades en el sector però pronostiquen pitjors dies per arribar. L'única solució que han trobat, per ara, és recollir al més aviat possible la producció per evitar mals majors. "Fa dos dies que treballem sota un vent gelat recollint raves per evitar que la collita es perdi, ja que si esperem una nit més de gelades, com es preveu, no podrem aprofitar-ne res", ha afirmat Pep Riera, expresident d'aquesta associació.

Tot i que la majoria de les hortalisses s'han vist perjudicades per les gelades, han estat especialment els raves i els enciams, molt delicats per les seves fulles, els que més han petit els efectes del fred. Els espinacs, les cebes i els porros, d'altra banda, sembla que es mantenen en millors condicions.

Si la situació continua igual, han advertit els pagesos, aquest dissabte als mercats de fruites i verdures de la comarca es veuran buits de gènere. "Si tinguéssim una producció baixa però bona, podríem apujar els preus, però amb aquesta onada de fred el problema serà que no tindrem productes per vendre", ha explicat amb pessimisme i preocupació Riera.

Els agricultos de la comarca no recorden unes gelades tan agudes i de tants dies de durada. Aquest fenomen és estrany al Maresme, i només es recorda un cas similar al 1985, quan bona part de la collita d'hortalisses es va perdre.

La producció de plantes ornamentals i flors, per la contra, no s'ha vist afectada pel fred ja que es tracta de produccions d'hivernacle, i en aquests només s'ha hagut d'incrementar la temperatura ambiental i gastar més en combustible, segons que han explicat fonts del Mercat de la Flor i la Planta Ornamental de Catalunya, ubicat a Vilassar de Mar.

Els floricultors que han temut per les plantes les han introduït als hivernacles i aquells que no tenien suficient espai les han cobert amb mantes tèrmiques, una solució que per ara funciona si no baixen encara més les temperatures. El fet que els serveis de meteorologia anunciessin amb antelació aquesta onada de fred ha permès als productors de plantes condicionar els espais i això ha limitat les possibles pèrdues.

Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive