El bufet d’advocats Coll & Silveira de Mataró ha representat l’Ajuntament de Sant Pol en el judici que ha avalat la decisió del consistori d’impedir la matriculació a l’escola bressol municipal d’un nen que no estava vacunat. Un cas que ha creat força debat i que pot generar jurisprudència en un tema molt delicat. Tal i com diu el mataroní Dídac Coll, l’advocat de l’Ajuntament, “en la col·lisió entre el dret a la llibertat ideològica dels pares i el dret a la salut pública, ha prevalgut el segon”.
“En la col·lisió entre el dret a la llibertat ideològica dels pares i el dret a la salut pública, ha prevalgut el segon”
Segons Coll, la postura de la part demandant “a priori era raonable”, partint de la base que actualment l’ordenament jurídic espanyol no considera obligatòria la vacunació i, per tant, no se’n poden derivar conseqüències negatives com ara la prohibició de matricular un fill a una escola bressol pública. “Però els drets individuals no són absoluts, estan limitats pels drets dels altres”, detalla l’advocat. Tal i com recull la sentència del jutjat contenciós-administratiu número 16 de Barcelona, la decisió dels pares de no vacunar el seu fill “pretén sobrepassar el dret a la salut de la resta de nens i les seves famílies". Així, considera que els pares "obliden els drets dels altres, ja que entenen que el seu dret a assistir a una guarderia és superior al dret a la salut de la resta de nens".
Des de Coll &Silveira van aportar com a pèrit el cap de Pediatria de l’Hospital Vall d’Hebron de Barcelona, Carlos Rodrigo Gonzalo de Llíria, que va explicar que la guarderia "és un lloc de risc on es poden contreure determinades infeccions pròpies de la condició dels nens, que són molt petits i estan en procés de vacunació, per això són més vulnerables”.
Segons els pares, la vacunació comporta més elements negatius que positius en els infants, quelcom que cap estament científic ni mèdic del país defensa
Coll afegeix que la sentencia “respecta la llibertat ideològica dels pares dels menors, les creences dels quals ningú posa en dubte”. Unes creences basades, tal i com van manifestar en el judici, que la vacunació comporta més elements negatius que positius en els infants. Quelcom que cap estament científic ni mèdic del país defensa, tal i com recull la jutgessa en la sentencia, malgrat que això encara no faci obligatòria la vacunació al país (a altres estats europeus sí que ho és).
Des de Coll &Silveira es mostren “jurídicament satisfets” per la sentencia. “Però des del punt de vista social en aquest procediment no hi ha cap vencedor”, afegeixen. Segons Coll, el resultat de tot aquest procés és que el menor no ha pogut assistir a l’escola bressol, els pares no l’han pogut inscriure i l’Ajuntament s’ha vist obligat a denegar la inscripció d’un menor del municipi per un motiu de salut pública.
Comentaris