‘Josep Palau i Fabre. Retrat cubista’. Així es titula el documental produït per la Fundació Palau de Caldes d’Estrac i Clack i que pretén ser una mirada subversiva sobre el controvertit i desbordant intel·lectual català: poeta, assagista, autor teatral, traductor, activista cultural, refugiat a l’exili i amic i biògraf de Picasso. El documental s’estrena el 21 d’abril al 33 de Televisió de Catalunya, com a cloenda de l’Any Palau i Fabre.
“El seu caràcter avantguardista, incomprès i poc convencional es plasma en la seva vida i la seva obra, que el situa en la línia dels grans il·luminats (sota l’estela de Ramon Llull) i el converteix en una figura única i singular dins la història de la literatura i la cultura catalana i europea del segle XX”, afirma Eloi Aymerich, director de la peça, de 60 minuts de durada. El documental trenca el personatge en diferents parts per reconstruir-lo de nou en un retrat més ampli i profund. Un retrat que, seguint els principis del cubisme picassià, mostra les seves diverses facetes, cadascuna associada a una de les seves activitats culturals i literàries i als llocs on va viure i escriure.
Escriptors, artistes i coneguts com Julià Guillamón, Perejaume, Maya Widmaier-Picasso, Miquel Barceló o Vicenç Altaió descobreixen aquest retrat pictòric i profund del poeta barceloní. Una història marcada per la relació amb la seva família burgesa, el seu exili a París, el retorn activista a la Costa Brava o la culminació de la seva obra amb l’obertura de la Fundació Palau a Caldes d’Estrac. A ‘Palau i Fabre. Retrat cubista’ hi participen poetes i artistes visuals de les noves generacions, que pinten, reciten i canten Palau i Fabre.
Comentaris