Grup del Centre d’Estudis Astaracum de Caldetes
Grup del Centre d’Estudis Astaracum de Caldetes

Difonent amb passió la història de les 3 Viles des de Caldetes

El Centre d’Estudis Astaracum (Estrac en llatí) s’ha revelat com una entitat voluntària molt proactiva en l’estudi de la història de la zona

El Centre d’Estudis Locals Astaracum es consolida com una entitat dinàmica i apassionada pel passat dels municipis de Caldes d’Estrac, Sant Vicenç de Montalt i Sant Andreu de Llavaneres. Aquest col·lectiu heterogeni, format per nou membres amb perfils professionals diversos com il·lustradora, economista, arquitecte, advocat penalista i bibliotecària, té com a objectiu l’estudi i difusió de la història local.

El nom Astaracum (Estrac en llatí) és una elecció encertada que permet a aquest centre explorar a fons la rica història d’aquesta zona, des dels seus orígens fins als temps més recents. Amb actes, exposicions, llibres i articles mensuals a La Vanguardia, Astaracum busca despertar l’interès, l’atenció i el coneixement sobre el patrimoni i la història d’aquest territori.

WhatsApp Image 2024 01 24 at 09.35.47


Aquesta entitat va iniciar la seva trajectòria penjant dibuixos de casetes a internet durant la pandèmia, el que va donar lloc a la primera exposició ‘Del Balís al Túnel’, que es va exposar a Sant Vicenç, a la Fundació Palau i a Arenys de Mar. Posteriorment, han publicat dos llibres de ‘5 cases amb història’. La il·lustradora Núria Gifra ha estat una figura destacada en aquesta iniciativa perquè en certa manera van ser els seus dibuixos allò que va encendre la metxa de l’associació.

Molta història per difondre

“La nostra pretensió és clara: fer recerca local de les 3 Viles i fins a Arenys. A poc a poc anar fent aflorar la informació que hi ha, que és dispersa. Fem investigació. Som prou complementaris i on no arriba l’un mirem que hi arribi l’altre”, explica Lluís Grau. En aquest sentit Astaracum té un autèntic filó en el període de la Guerra Civil, quan la zona va ser seu d’ambaixades internacionals i de trànsit de persones. “Hem de pensar que Caldes d’Estrac, a banda de les ambaixades que també hi ha a Llavaneres i Sant Vicenç, esdevé un punt tranquil en el que fer-se a la mar i on hi ha centenars de refugiats que marxen a França o Anglaterra. Des de Caldes perquè des de Barcelona hi havia molt més risc de bombardeig o seguiment”, explica. 

Gifra explica que “a l’Arxiu Comarcal hi ha molta informació però encara ara en cases particulars hi ha calaixos plens d’història. Sent d’aquí, busquem poder-hi accedir i sabem que això passa per fer una feina rigorosa que ens permeti que confiïn amb nosaltres. I de moment és el que estem fent”. 

Un llibre sobre ambaixades

El Centre d’Estudis Astaracum preveu publicar aquest 2024, cap a la tardor, un llibre de Jordi Sellarès sobre ambaixades, a més de continuar les investigacions sobre edificacions i temes com els refugiats que embarcaven a Caldes d’Estrac durant el període de la Guerra Civil. Els seus estudis els han permès quantificar per exemple en més de mig miler els refugiats que passen per Can Valls durant el període.

Amb un enfocament col·lectiu, l’entitat Astaracum vincula la història als edificis i als personatges, destacant la importància de la recerca local i la col·laboració amb la comunitat. Treballant amb passió i accedint a fonts d’informació gràcies a la confiança de la gent, aquest centre contribueix a rescatar i difondre el ric passat de les 3 Viles i més enllà. Una tasca que fa falta.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive