Operatiu de Policia Nacional i Mossos contra els prostíbuls il·legals de Cabrils i d'altres municipis catalans

Desmantellat un prostíbul a Cabrils amb víctimes d'explotació sexual i laboral

L'immoble formava part d'una xarxa de prostíbuls il·legals que Mossos i Policia Nacional han desmantellat arreu de Catalunya, alliberant 14 dones i detenint 8 persones

patrocini akteon hipoteques
 

Els Mossos d’Esquadra i la Policia Nacional han alliberat 14 dones víctimes d’explotació sexual i laboral en sis immobles de Catalunya, situats a Cabrils, Barcelona, Calafell, Salou i Castell-Platja d'Aro. L'operatiu ha servit per desmantellar els prostíbuls il·legals idetenir 8 persones involucrades en l'organització que explotava les víctimes, liderada per un matrimoni. Les dones es portaven de països llatinoamericans i vivien als mateixos domicilis on eren explotades, amuntegades en matalassos al soterrani, sense llum natural, sotmeses a unes condicions infrahumanes i amb condicions laborals abusives.

L'operatiu s'ha dut a terme a Cabrils, Barcelona, Calafell, Salou i Platja d'Aro

El passat 14 de febrer, els investigadors van detenir vuit investigats i van fer set entrades a Barcelona, Calafell, Salou i Cabrils, on van clausurar els sis domicilis on s’explotava sexualment les víctimes. Es van intervenir diverses quantitats de substàncies estupefaents (sis grams de cocaïna i 100 pastilles de sildenafil), 17.700 euros, joies amb un valor de 30.000 euros, dos vehicles i documentació diversa.

Els agents van prendre declaració a 14 dones, de les quals 8 es van identificar com a víctimes de prostitució coactiva, 4 com a víctimes de delictes contra els drets dels treballadors i 2 més com a víctimes de tràfic d’éssers humans. Aquestes dues últimes van ser acollides per entitats dedicades a l’ajuda integral de víctimes de tràfic.

Panoràmica de Cabrils. Foto: friviere

Panoràmica de Cabrils. Foto: friviere

La investigació va començar a finals del 2020, arran d’una identificació en un control a la Jonquera a un vehicle on viatjaven 3 persones. Dues d’aquestes persones, un home i una dona, van explicar als agents que treballaven en un centre d’atenció telefònica clandestí regentat per la persona que els conduïa a Catalunya, que a la vegada regentava prostíbuls distribuïts per tota Catalunya. Els Mossos van detectar en el marc del Centre d’Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat (CITCO) que aquestes persones també estaven sent investigades per la Policia Nacional i es va crear un grup conjunt.

Les dones vivien en situacions pèssimes, amuntegades en matalassos, sense ventilació ni llum natural

L’agost del 2022 els investigadors van dur a terme una inspecció a una casa prostíbul situada a Salou, on van poder constatar que s’oferien serveis sexuals. Els agents van acreditar que les dones que exercien la prostitució vivien en situacions pèssimes: amuntegades en matalassos al soterrani, sense calefacció a l’hivern, ni ventilació, així com tampoc llum natural. A banda, se’ls imposaven condicions laborals abusives. Van detenir una de les encarregades. Dues de les víctimes van declarar que per sobre de la detinguda hi havia un matrimoni que tenia altres habitatges a Catalunya on s’exercia la prostitució.

L’11 de maig del 2023, els agents van realitzar una nova inspecció en un immoble a Barcelona i van detectar set dones en situació irregular que exercien la prostitució i en condicions infrahumanes. Allà van detenir també la persona encarregada. El Servei d’Atenció a les víctimes d’Explotació d’Éssers Humans van rebre tres denúncies anònimes en els mesos de març, maig i juny del 2023. Les denunciants van informar detalladament de la situació d’explotació per part d’un matrimoni.

Un matrimoni liderava l'organització criminal, que captava les dones via xarxes socials

La investigació ha pogut acreditar l’existència d’una organització criminal, liderada per una dona i un home que, a més dels prostíbuls desmantellats, tenien al seu càrrec un centre d’atenció telefònica clandestí, on 4 víctimes treballaven de telefonistes entre 12 i 15 hores diàries durant els set dies de la setmana. Percebien una retribució de 1.000 euros, només gaudien d’una hora lliure al dia i no disposaven de gas ni aigua calenta, a més de rebre amenaces i vexacions pels responsables de l’organització. Tenien limitades les sortides a l’exterior, a vegades no tenien aliments i havien d’estar disponibles les 24 hores del dia tots els dies de la setmana. Des d’aquest centre de trucades es gestionava la contractació dels serveis sexuals en els prostíbuls. També s’oferien substàncies estupefaents als clients.

Els líders de l’entramat captaven les dones que posteriorment serien prostituïdes o obligades a treballar en el centre d’atenció telefònica mitjançant pàgines de xarxes socials on s’oferia feina a persones estrangeres que residien de forma irregular. Així podien captar persones en greus situacions de necessitat i vulnerabilitat, que després no denunciarien els fets per por a haver d’explicar la seva situació irregular.

El matrimoni gestionava directament els domicilis i s’encarregava de llogar-los

El matrimoni gestionava directament els domicilis i s’encarregava de llogar-los, ja fos a nom seu o a nom de tercers. A més, també proveïen els prostíbuls de substàncies estupefaents com cocaïna o 2CB, així com altres medicaments per potenciar el desig sexual o la disfunció erèctil. Pel que fa a les substàncies estupefaents, les pròpies dones prostituïdes eren obligades a vendre-les als clients i, en cas que el client així ho demanés, consumir-les també durant el servei.

A part dels líders, es van detenir també algunes persones que efectuaven funcions de responsable al centre d’atenció telefònica i tasques de control i trasllat de dones als prostíbuls desmantellats. Els detinguts, d’entre 20 i 48 anys, van passar a disposició judicial el passat 16 de febrer i els dos líders de l’organització van ingressar a presó per ordre del jutjat d’instrucció número 3 de Tarragona. Se’ls atribueixen delictes de tràfic d’éssers humans relatius a l’explotació sexual i contra els drets dels treballadors, delictes contra el dret dels ciutadans estrangers, pertinença a grup criminal, delictes contra la salut pública i amenaces greus.

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive