Un viverista llançant part de la producció al femer. Foto: ACN
Un viverista llançant part de la producció al femer. Foto: ACN

capgros.com / ACN

Coronavirus: el sector de la flor i planta, clau al Maresme, preveu pèrdues milionàries

Molts viveristes han començat ja a llençar la producció en femers improvisats al costat dels conreus davant la impossibilitat de vendre

El Gremi de Viveristes de Catalunya calcula que les pèrdues al sector com a conseqüència de l'aturada de l'activitat per l'estat d'alarma per l'epidèmia de Coronavirus arribarà, com a mínim, als 69,5 MEUR. Les dades corresponen a l'impacte real de les tres primeres setmanes de març (14,MEUR) i a l'estimació fins a finals d'abril (54,8 MEUR). El sector viu ara la seva temporada més forta i per a molts vivers la facturació dels mesos de primavera suposa el 70% de la facturació anual, que ara es perdrà. Molts viveristes han començat ja a llençar la producció en femers improvisats al costat dels conreus davant la impossibilitat de vendre. Tot i la crida al consum de flor i planta a través d'internet, la capacitat de venda online del sector és amb prou feines anecdòtica.

"Encara que ens diguin que podem vendre online, pels nostre volum de cultiu és impossible", assegura Xavi Gaxas un important viverista del Maresme, en declaracions a l'ACN. "Estem llençant tota la planta i intentem mantenir el viver amb un mínim de personal, esperant a veure si plantem o no les següents campanyes". La situació que descriu la viuen la immensa majoria de viveristes. El sector està vivint una de les seves pitjors crisis. Acostumats a importants "batzegades" en forma de gelades, ventades, sequeres o el darrer temporal Glòria, l'endemà del coronavirus el veuen encara més complicat: "Ens haurem de fer petits per tirar endavant", explica Gaxas.

 "La gent està a casa i ara és el moment de poder gaudir de les plantes a casa, però també entenem que la gent s'ha de quedar a casa i no pot sortir a comprar"

A banda de la pèrdua total de la producció de la primavera, aquest viverista de Vilassar de Mar diu que ha anul·lat moltes comandes d'esqueixos per a les campanyes d'estiu, davant la incertesa que provoca l'actual situació. "Ja veurem on acabarem", comenta decebut Xavi Gaxas. El sector factura els mesos de primavera el 70% del total de l'any. En alguns casos, hi ha vivers que arriben també al 90%. "La gent està a casa i ara és el moment de poder gaudir de les plantes a casa, però també entenem que la gent s'ha de quedar a casa i no pot sortir a comprar. És un peix que es mossega la cua", es lamenta el viverista

A la finca de Gaxas, com en moltes altres "han entrat zero euros a la caixa" des del primer dia de l'estat d'alarma. Segons dades del Gremi de Viveristes, les setmanes prèvies a la declaració de l'estat d'alarma la facturació en el conjunt del sector era d'uns 6,5 MEUR. La primera setmana de confinament, del 16 al 22 de març, la xifra va caure fins al milió d'euros. Aquella mateixa setmana, l'any passat el sector va facturar 9,8 MEUR, el que suposa una caiguda de les vendes del 90%. Només el valor de les plantes destruïdes aquells dies va ser d'1,2 MEUR. La valoració del sector indica que a finals d'abril, les pèrdues seran ja de 69,5 MEUR, una xifra que podria anar en augment en funció de les pròrrogues de l'estat d'alarma.

Un impacte similar entre els floricultors

Qui també està patint les conseqüències del tancament del mercat són els floricultors. En alguns casos, igual que passa amb la planta, ho perden absolutament tot. "Cada bulb que sembles produeix una flor i si no la vens ho perds tot: la flor i la inversió de l'empresa", explica a l'ACN Eduard Coll, productor de liliums. En altre tipus de conreus la situació és una mica diferent, com la rosa. Els rosers produeixen roses periòdicament i l'impacte és una mica menor. Amb tot, Coll assegura que la situació del sector és desoladora: "Fa gairebé un mes que no ingressem ni un euro. Tot el que estem collint ho estem llençant". Igual que els vivers de planta, els floricultors afirmen que la venda per internet és molt limitada. Coincideixen també en apuntar que el gran enemic és ara la incertesa: "No sabem quan s'acabarà i el confinament segurament s'allargarà". A més, el que no es vengui ara, assegura Coll, impactarà molts mesos perquè la venda a l'estiu "queda bastant parada".

Iniciatives per reactivar el consum

Tot i la dramàtica situació que descriuen els productors, la crisi ha fet aparèixer algunes iniciatives com la de l'start-up Colvin, una floristeria online que aquests dies segueix comprant flors a una quinzena de productors del Maresme per evitar que es perdin. "No només les tiraven sinó que les venien a mínims històrics", explica a l'ACN un dels cofundadors de l'empresa, Sergi Bastardas. Una part de les flors que adquireixen es destina al catàleg de l'empresa, que segueix operant en tractar-se d'una e-commerce. Bastardas afirma que les comandes en línia durant el confinament han experimentat un "augment rellevant", tot i que el percentatge és "fluctuant" cada setmana. La iniciativa s'ha replicat en altres punt de l'Estat, com Andalusia, on la suspensió de la Setmana Santa també ha deixat un excedent molt important.

foto 3632113

L'altra part del producte que adquireixen va destinada a la iniciativa 'Flowers for Heroes'. Colvin demana als seus seguidors a les xarxes socials que proposin un destinatari de rams de flors als qui aquests dies lluiten "a primera línia" contra el coronavirus i l'empresa en selecciona deu diàries. En menys d'una setmana s'han rebut un miler de propostes i en la majoria de casos s'envien a hospitals i comissaries de policia. Un dels productors que treballa amb Colvin és el productor de Vilassar de Mar, Josep Maria Vives, propietari de Vivers Vives. Aplaudeix la iniciativa de l'empresa ja que en el seu cas, malgrat l'estat d'alarma, les vendes han passat d'un 4% o 5% fins al 20%. La resta de la producció, però, com en la majoria de casos, no la podrà comercialitzar.

 

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive