Comerços històrics
Comerços històrics

Redacció

Comerços històrics, fidelitat garantida a les 3 Viles

Durant 30 anys a la revista 3 Viles s’hi han anunciat bona part dels negocis més emblemàtics de Llavaneres, Caldetes i Sant Vicenç

Que a Sant Andreu de Llavaneres, a Caldes d’Estrac i a Sant Vicenç de Montalt s’hi viu bé és una evidència palmària. Tothom qui ho tasta en pot donar bona fe. Però no només s’hi viu bé, també s’hi treballa bé. Totes tres localitats, amb les seves característiques i identitats singulars, poden lluir múscul comercial i sobretot un ric patrimoni de comerços de proximitat de primera qualitat. Al 3 Viles, aquesta realitat està més que assumida. Bona part d’aquests comerços i negocis són tant de tota la vida com la revista, que els ha tingut d’anunciants al llarg de les tres dècades. La fidelitat d’aquests comerços amb el seu territori també l’ha estat amb el seu mitjà vehiculador. I és per això que també n’havíem de parlar, òbviament, en l’edició especial del 30è aniversari.

Com amb totes les tries que es facin, sempre hi haurà discrecionalitats dels uns sí i d’altres no però passejant per les 3 Viles o fullejant la revista homònima trobem diferents exemples de comerços històrics i compromesos. D’aquells que els seus vilatans s’estimen especialment, que reforcen l’economia i el sentiment de pertinença i que són exemple d’aquesta fidelitat que el comerç sempre busca. Són diferents cromos d’una col·lecció que explica la història del comerç a les tres localitats d’aquests 30 anys i molts més que estiguin per venir.

La Pastisseria Sala, la de la coca original

Façana botiga actual
Façana botiga actual

La Pastisseria Sala de Llavaneres és un tresor gastronòmic amb una rica història que es remunta a més de 150 anys enrere. Fundada l’any 1867, aquest establiment ha jugat un paper essencial en la conformació de la identitat de Llavaneres i ha contribuït a fer conèixer aquesta petita vila a través d’un dels seus dolços més emblemàtics: la Coca de Llavaneres.

La història d’aquesta pastisseria comença quan Gaspar Sala Ros, un mestre pastisser apassionat, va ser convidat a crear un postres especial per a un casament organitzat per la comunitat coneguda com la “colònia de Llavaneres”. Aquesta colònia, que es va formar gràcies als estiuejants que van visitar Llavaneres durant les dècades de 1940 i 1950, va buscar un dolç únic i inoblidable per a les seves celebracions. Va ser llavors que Gaspar Sala Ros va dissenyar la recepta de la Coca de Llavaneres, un dolç que ha transcendit les generacions.

A la Pastisseria Sala, la creativitat i la qualitat van de la mà. El producte final només pot ser excel·lent si s’utilitzen ingredients de la màxima qualitat. Aquesta ha estat la premissa que ha guiat a Joan Ramon Sala, actualment el capdavant del taller de pastisseria i sisena generació de la família Sala. La seva passió per la pastisseria i la seva dedicació a la tradició han garantit que aquests deliciosos dolços continuïn sent una part fonamental de la cultura culinària de Llavaneres.

La Pastisseria Sala, ubicada a l’edifici original al mig del carrer principal de Llavaneres, s’ha modernitzat amb l’addició d’un espai de cafeteria i degustació. D’aquesta manera, la gent pot gaudir d’aquests postres artesans i provar el sabor d’una autèntica tradició culinària que ha transcendit les fronteres de Llavaneres.

Un dels productes més coneguts de la pastisseria és la Coca de Llavaneres. Aquest dolç autèntic i original va ser creat per Gaspar Sala i Ros l’any 1955. La Coca de Llavaneres és una obra mestra de la pastisseria, farcida de crema pastissera infusionada amb canyella i llimona, pasta de full de mantega, massapà, pinyons autòctons i sucre. Aquest dolç, amb una història rica i sabor excepcional, és l’epítom de la tradició i l’art de la pastisseria.

A Llavaneres, la Coca de Llavaneres és molt més que un dolç; és una part essencial de la cultura local. La gent de tot Catalunya viatja fins a Llavaneres per provar aquest producte autèntic i arrelat a la terra. La Coca de Llavaneres és un punt de trobada que permet a les persones ser partícips d’una història que neix d’una passió compartida per la pastisseria. A Llavaneres, aquest dolç ha guanyat importància al llarg del temps, i fins i tot l’Ajuntament ha canviat una de les seves celebracions tradicionals per centrar-se en la Coca de Llavaneres. Aquest canvi ressalta la importància d’aquest producte i el seu significat profund per a la comunitat local.

La Coca de Llavaneres és una obra d’art culinària que ha estat replicada en molts llocs, però cap d’elles pot comparar-se amb l’autèntica creació de la Pastisseria Sala. El compromís amb la qualitat i l’ús d’ingredients excepcionals asseguren que la Coca de Llavaneres es mantingui com un producte únic i artesanal. La Pastisseria Sala continua sent una peça fonamental de Llavaneres, oferint a la gent una porció d’història que pot ser apreciada en qualsevol celebració o simplement per gaudir d’una experiència culinària única. Aquesta pastisseria és una prova viva de com la passió i la dedicació a la tradició poden crear productes excepcionals i perdurables.

Can Farners
Juntament amb la pastisseria Sala, és també uns dels establiments més antics de Llavaneres. Fundat l’any 1860, per Josep Mª Farners i la seva dona Anita Casals, inicialment era una fonda que després es va transformar en una botiga de queviures i tocineria. Actualment és un establiment modern, amb productes de qualitat i km.0, que el seu fill Joan ha sabut transformar i donar-hi un toc actual.

Peixateria Carles
Del barri de mar de Llavaneres, anomenat Sant Pere, la família Torrents l’any 1959 van obrir una peixateria al nucli del poble de Llavaneres. En Carles Torrents, pescador amb barca pròpia va continuar durant molts anys pescant i desprès venent aquest deliciós producte de costa, a la botiga que la seva filla tenia al carrer de munt . Després, amb les noves construccions dels anys 60,  van traslladar el negoci a l’avinguda Verge de Montserrat, on actualment hi continuen els seus descendents. Cada tarda porten peix de la llotja d’Arenys, triant el millor i  preparant-lo de tal manera que al client satisfet només li queda coure’l.

Fusteria Montalt: l’essència de la feina ben feta

Fusteria Montalt
Fusteria Montalt

La Fusteria Montalt de Sant Vicenç de Montalt és una de les joies comercials més preuades d’aquesta localitat. Amb una història que es remunta als anys 60, aquest establiment ha creat una reputació com a referència de la fusteria de primera qualitat. Els seus orígens, la seva evolució i la seva relació amb la comunitat de Sant Vicenç de Montalt fan d’aquesta fusteria un veritable tresor local.

L’arrel d’aquesta història de èxit es troba en el pare del seu actual propietari, qui va començar com aprenent en un hotel. En aquella època, Sant Vicenç de Montalt estava experimentant un creixement notable, amb diverses obres en marxa i poquíssima competència en el camp de la fusteria. Va ser llavors quan va començar a buscar un local per establir el seu negoci, i finalment va trobar la nau que avui dia acull la Fusteria Montalt.

La segona generació, amb Xavi Gonzàlez al capdavant, va canviar el panorama de la fusteria local. Sant Vicenç de Montalt havia crescut substancialment des dels inicis de l’establiment, amb noves urbanitzacions i un augment considerable de la població. Aquesta transformació no només va portar gent nova al poble sinó també una major competència en el sector de la fusteria. Els gegants van entrar en escena, fent la competència més ferotge que mai. Malgrat això, Fusteria Montalt no només ha mantingut la seva clientela, sinó que també ha establert relacions sòlides amb altres empreses locals i industrials, consolidant la seva presència en el mercat.

Una de les claus del seu èxit ha estat la seva capacitat per adaptar-se a les necessitats canviant de la clientela. En els seus primers dies, atenia tant a clients industrials com particulars. Amb el temps, la demanda de serveis més personalitzats i solucions a mida va augmentar. La Fusteria Montalt va respondre a aquesta demanda, oferint una gamma de serveis que satisfan les necessitats particulars de cada client. Els seus clients saben que poden confiar en la fusteria per proporcionar solucions adaptades i productes de primera qualitat, realitzats amb els millors materials disponibles.

Una cosa que fa destacar la Fusteria Montalt és la seva relació amb la comunitat de Sant Vicenç de Montalt. Encara que la competència pot ser dura, la fusteria manté un fort arrelament a la seva localitat d’origen. És una part essencial de la tradició local i es dedica a servir les necessitats de la gent del poble.  A Sant Vicenç de Montalt, la Fusteria Montalt és una font d’orgull i un exemple de la feina ben feta i l’excel·lència artesanal. Hi va arribar mig de rebot però és un negoci carismàtic a nivell santvicentí. Per als habitants de Sant Vicenç de Montalt, Fusteria Montalt és més que una empresa; és un trosset de la seva història i el testimoni d’una tradició que perdura.

Ferreteria Porras
La Ferreteria Porras, es aquella mena de negoci on i pots trobar tota mena utillatge per els clients més manetes A mes a mes de les recomanacions i explicacions que en Jesús et donarà per a resoldre qualsevol problema que es presenti. La botiga es va obrir a l’avinguda Catalunya, l’any 1986 i posteriorment quan el negoci va quedar en mans del Jesús i l’Elena, s’en va obrir un altre al carrer Clòsens, per donar un millor servei al client.

Llibreria Rosa Radó
Empresa familiar de la dècada dels 50. Inicialment era un negoci de vins, licors i venda de gel amb  tocineria. Va sofrir una primera transformació com a botiga de queviures i al 1985 és convertí en una llibreria, fins a dia d’avui.

Sibilla
La seva propietària, la Susanna, va iniciar aquest negoci, ara fa 30 anys. Els mateixos que fa la revista. En Manel Martinez, el primer editor li va proposar d’anunciar-se doncs va ser a partir d’amigues seves que li demanaven arranjaments florals per a la seves noces, que va engegar el negoci de florista. Cal destacar el bon gust que té per a preparar qualsevol detall del mon floral que li demanis.

Salomé Moda
Encara que la que porta actualment el negoci , és la seva filla, tothom coneix aquesta botiga, com La Salomé. Inicialment ubicat al carrer del Doctor, 15, posteriorment es va traslladar al cèntric carrer de Munt. El seu nom original  TEJIDOS SABADELL, fundat l’any 1960, on es venia roba a metres. Desprès l’any 1963 amb l’entrada de la confecció, es va anar transformant amb el que és avui: una botiga de roba i complements, on sempre que hi passes hi fas parada, per a veure les novetats que la Sonia ens porta de Barcelona.

El Balneari de Caldes d’Estrac, origen i tradició

caldes 8
Balneari de Caldes

El Balneari de Caldes d’Estrac, amb més d’un segle d’història, és un tresor de la comarca que ha contribuït al benestar i la recuperació de moltes persones. Fundat a la fi del segle XIX, aquest establiment de renom ha estat testimoni de canvis històrics i transformacions al llarg del temps, però ha conservat la seva reputació com un lloc ideal per a la relaxació i la recuperació de la salut. La seva arquitectura històrica s’entrellaça amb les modernes instal·lacions, creant un entorn harmònic i acollidor que ofereix als visitants una experiència única. Potser sorprèn que encara hi hagi persones que desconeguin l’existència del Balneari de Caldes d’Estrac i de tots els beneficis que ofereix la seva aigua termal. Aquest tresor local és ric en una aigua de composició química pura que proporciona una sensació immediata de benestar. Amb les propietats més notables i l’origen més excepcional, aquesta aigua termal única es troba a l’abast de tothom a la comarca del Maresme.

“El manantial mineromedicinal de Caldes d’Estrac està escalfat i mineralitzat a 2800 metres de profunditat, i emergeix a una temperatura de 38,8 °C, a tan sols 100 metres de la costa. És una autèntica quadratura perfecta, la qual cosa dóna nom al municipi de Caldetes i a la seva notorietat”, ens explica Antoni Torrent, qui ha estat liderant la transformació del Balneari per als temps moderns. 

El seu major tresor és l’aigua termal, pura i cristal·lina, que flueix constantment al Balneari, conservant les seves propietats biològiques, físiques i químiques. Aquesta aigua té un enorme potencial curatiu i terapèutic, i una vegada que la proveïda és experimentada, la gent en surt com nova.

La peculiaritat d’aquesta aigua termal rau en el seu escalfament geotèrmic, que té lloc a 2800 metres de profunditat, i en la seva mineralització, que conté minerals granítics i es produeix per sedimentació. En els darrers 200 anys, les seves característiques físicoquímiques han romàs inalterades, amb el mateix flux i temperatura constants. La Capella de la Verge del Remei, que es troba sobre la pedra que “plora” aquesta aigua termal, afegeix un toc únic a aquest tresor, que no només és apreciat a nivell local sinó també en àmbits més amplis de Catalunya i el sud d’Europa. És un lloc excepcional on les termes estan a només 100 metres del mar.

L’origen d’aquesta joia radica en el broll de l’aigua, d’on tot se n’origina i d’on flueix l’aigua utilitzada per construir termes ja en l’època romana. Avui en dia, el Balneari de Caldes d’Estrac continua sent un lloc únic i públic, gestionat mitjançant una concessió que permet a tothom experimentar els beneficis de l’aigua termal, tal com ho van fer membres de la reialesa catalana fa cinc segles. És l’aigua i són les termes dels Reis catalans, tal com les descriu el gerent del Balneari, Antoni Torrent. 

Aquest tresor local ofereix als visitants una oportunitat única per viure una experiència de benestar en un entorn incomparable.

Buch fotografia
Aquest establiment amb gairebé 40 anys de trajectòria, ofereix tots els serveis pels amants d’aquest art, a part de ser un referent al Maresme en reportatges socials, fotografies d’empresa i estudi, impressions, etc.Fa 10 anys que en Toni Buch, passa el relleu al Joan Ignasi. El seu col·laborador i fotògraf extraordinari. Un comerç de proximitat adaptat a les noves tecnologies.

Can Jaume
Al Port Balís de Sant Andreu de Llavaneres, a l’hora de menjar-hi, hi ha un d’aquells noms que tothom reconeix com a tria segura. És Can Jaume, restaurant familiar especialitat en peix. Jaume Torrents pare (EPD) va començar el negoci juntament amb la seva dona Maria i anys després ha agafat el relleu en Jaume fill amb fidelitat a l’ADN gastronòmic del local.

Montalt House
A la plaça del poble de Sant Vicenç de Montalt fa 20 anys la Mila Porta és la gerent de Montalt House anteriorment havia estat a Finques Orrit. Montalthouse és una agència immobiliària especialitzades a la zona des de fa més de 18 anys. Ofereixen un ampli servei immobiliari amb gran experiència a la zona del Maresme. La seva vocació com a empresa és oferir el millor servei possible  gràcies a una àmplia experiència i formació per assessorar en tot el que necessiti a nivell jurídic, urbanístic o financer.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive