La tortuga babaua o careta.
La tortuga babaua o careta.

ACN / Redacció

Una cinquantena de voluntaris custodien un niu de tortugues a la platja de Malgrat de Mar

Fan torns d'unes tres hores per vigilar i informar els banyistes acompanyats de la Brigada Jove municipal

Més de 50 persones voluntàries es coordinen per torns per vigilar un niu de tortugues careta que ha aparegut a la platja de la Conca, a Malgrat de Mar. Una supervisió que s'allargarà durant tot aquest mes amb guàrdies d'unes tres hores per cobrir tota la jornada, fins i tot a les nits. La gran majoria són veïns del municipi, però també n'hi ha de la comarca i una família d'Osona que aprofita l'estada a la platja. Els voluntaris estan acompanyats de la Brigada Jove de Malgrat, que té cura dels ous i també informa els banyistes que s'interessen per la situació.

El dia a dia dels voluntaris a la zona habilitada és amè, tal com ha explicat Jordi Massana, veí de la localitat costanera. "Es comprova que tot estigui correcte i es vigila que la gent no hi accedeixi", ha assenyalat, precisant que el temps el passa "xerrant, jugant a cartes". "De vegades, no coneixes la persona amb la qual fas guàrdia i es pot establir un vincle", ha afegit. 

Massana, amb experiència en temes de voluntariat, és la primera vegada que en fa un d'aquest tipus i se'n va assabentar a través de l'Ajuntament. Precisament, el consistori té a la seva pàgina web un formulari per inscriure's al voluntariat i, a partir d'aquí, s'estableixen els torns.

Troballa amb 130 ous

Un particular va alertar el passat 26 de juny de la presència del niu. Al voltant d'una quarantena d'ous els van traslladar a les instal·lacions de la Fundació per a la Conservació i Recuperació d'Animals Marins (CRAM) al Prat de Llobregat i al Centre de Recuperació d'Amfibis i Rèptils de Catalunya (CRARC) a Masquefa (Anoia).

La temporada de la cria d'aquesta espècie de tortuga comença al juny i s'allarga fins a finals d'octubre. La nidificació al Mediterrani es va iniciar fa uns 12 anys. Fins llavors aquests exemplars només havien trepitjat el territori per alimentar-se. L’any passat no es va localitzar cap niu a la costa catalana, mentre que el 2021 se’n van trobar cinc.

 

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive