Estació de Caldes d'Estrac
Estació de Caldes d'Estrac

capgros.com/ACN

CGT denuncia que Renfe suprimeix el personal a les estacions del Maresme

El sindicat denuncia que l'atenció als usuaris la fa una empresa subcontractada sense formació, el responsable del bar o no es fa

La línia de rodalies del Maresme, la C-1, és, segons CGT, la més afectada per la política de subcontractació i tancament de les estacions que Renfe ha accelerat durant el darrer mes d'agost. El sindicat ha denunciat una situació que provoca que en alguns casos l'atenció al viatgers la faci una empresa subcontractada sense formació, l'encarregat del bar de l'estació o que, simplement, no es faci. La política de Renfe de retirar el seu personal de les estacions petites i en casos puntuals s'ha accelerat el darrer mes d'agost de forma desmesurada, segons ha denunciat la CGT, que sospita que la separació de Renfe i Adif ha tingut alguna cosa a veure. A tall d'exemple, a la línia del Maresme, només les estacions de Badalona, Premià de Mar, Mataró, Calella i Blanes funcionen amb personal de la companyia.

Una de les representants sindicals de CGT a Renfe, Milena Fanjul, ha explicat que aquesta línia és la més afectada per les retallades de plantilla de l'empresa, una situació que fa baixar amb escreix la qualitat del servei que es presta a les estacions. Segons ha descrit Fanjul, la majoria d'estacions que funcionen ja sense personal de Renfe poden trobar-se en tres situacions diferents.

Cafè i tiquet
En la majoria de casos, són els bars de les pròpies estacions els que a més d'oferir cafès als viatgers, els venen els bitllets de tren. Les cantines de les estacions de Pineda, Sant Pol, Canet, Arenys de Mar, Caldes d'Estrac, Vilassar de Mar Masnou, Montgat, Montgat Nord i Sant Adrià del Besòs estan en aquesta situació. Segons la CGT, això suposa un greuge per al viatger, que es troba mancat d'informació i sovint desatès, ja que “als bars guanyen més diners venent refrescs i cafès que no pas amb la part que els queda de cada bitllet que venen”.

En d'altres casos, Renfe hauria subcontractat les funcions del personal d'estació a una altra empresa. La CGT lamenta que el nou personal no té la formació adequada i “tot i que per vendre un bitllet sí que estan capacitats, no sabran que fer el dia que hi hagi alguna incidència en el servei”, ha comentat Fanjul. En aquest situació estan les estacions de Malgrat, Llavaneres i Ocata. Aquests casos, a més, són doblement denunciables per part de la CGT, ja que a més d'oferir un mal servei al viatges, els treballadors subcontractats estan en una situació salarial precària, cobrant la meitat del que cobra el personal de la companyia.

El cas més extrem, però, és el de l'estació de Cabrera de Mar–Vilassar de Mar, l'única del Maresme que ara per ara està totalment tancada pel que fa a personal d'estació. El sindicat CGT ha denunciat que aquestes situacions es repeteixen al llarg de tota la xarxa de rodalies, on només una vintena d'estacions a Catalunya funcionen amb personal de Renfe.

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive