L'Ajuntament de Cabrera de Mar presentarà un contenciós administratiu contra el Ministeri de Medi Ambient, la Direcció General de Costes i el Port de Mataró per la pèrdua de sorra a la platja del municipi. L'alcalde, Joan Vilà, considera que la inversió que fan aquestes administracions per regenerar les platges del Maresme no serveix per a res, ja que la sorra torna a desaparèixer amb el primer temporal de la tardor. Segons l'alcalde cal un projecte “més estable”, com la construcció d'espigons submergits que evitin que la sorra marxi amb les ventades i els corrents marins. El contenciós està avalat per un estudi mediambiental extern que ha encarregat l'Ajuntament a l'empresa Europrincipia.
“És un paisatge desolador però ja ens l'esperàvem”. Així contemplava l'alcalde de Cabrera de Mar, Joan Vilà, l'estat en que ha quedat la platja del municipi, després de l'últim temporal de mar i vent del pont del Pilar. Com ha passat en els darrers anys, el primer temporal fort de la tardor s'ha endut pel davant la sorra que, abans de l'estiu, es reposa a les platges del Maresme.
El passat mes de juliol, el Port de Mataró, la Generalitat i l'Estat van invertir 2,2 milions d'euros en la regeneració de les platges del Baix Maresme -Cabrera, Vilassar, Premià i Montgat-. En total es van abocar 370.000 m³ de sorra i el municipi més afectat, on es va abocar més sorra, va ser Cabrera de Mar amb 120.000 m³. Poc en queda ara d'aquella arena. Vilà assegura que si s'hagués fet un projecte “més estable”, Cabrera conservaria encara “la majoria de la sorra que es va posar”. Des de fa anys, l'Ajuntament reclama la construcció d'un espigó submergit que eviti que la sorra marxi. El projecte, tot i estar inclòs als pressupostos de l'Estat, mai s'ha executat perquè Medi Ambient considera que el dragatge és l'opció “més adequada i sostenible” per aplicar al Maresme.
”No hi ha ningú que s'entengui”, ha exclamat l'alcalde. Davant d'això, l'Ajuntament de Cabrera de Mar ha decidit emprendre actuacions legals contra el Ministeri de Medi Ambient, la Direcció General de Costes de la Generalitat i el Port de Mataró, que són les administracions competents en el manteniment de la platja del municipi.
Vilà ha explicat que l'Ajuntament té un estudi mediambiental de l'empresa Europrincipia que els avala. En les pròximes setmanes es presentarà la proposta a tots els partits amb representació al consistori, abans de portar el cas al jutjat contenciós administratiu. L'alcalde de Cabrera espera que després d'això s'adoptin unes altres solucions per a la platja que no suposi una despesa innecessària de diners.
Prop de 23 MEUR gastats en cinc anys
Les tasques de regeneració han costat 22,8 des de l'any 2005. En aquest període s'han fet quatre actuacions que, any rere any, s'han vist superades pels temporals de tardor i hivern. En total s'han anat abocant a les platges del Maresme prop de dos milions de metres cúbics de sorra.
Comentaris