Imatge d'arxiu d'una actuació recent dels Bombers a Mataró. Foto: NS / Cerdanyola Directo
Imatge d'arxiu d'una actuació recent dels Bombers a Mataró. Foto: NS / Cerdanyola Directo

Els bombers alerten d'un increment d'incendis en habitatges del Maresme

El Maresme és una de les comarques amb un increment més elevat d'incendis durant el gener respecte a l'any passat, amb l'onada de fred com una de les raons

Els incendis en habitatges s'han incrementat un 16% aquest passat mes de gener, respecte l'any passat, i el Maresme és una de les comarques de Catalunya que més han patit aquest augment. Els Bombers creuen que l'onada de fred i el temporal Filomena "poden haver ajudat" a fer créixer el nombre. Per això, des del cos recomanen la instal·lació de detectors de fum que permeten avisar de seguida d'un possible foc a la llar. El sotsinspector dels Bombers i cap del Servei de Prevenció, Carles Noguera, lamenta que actualment el nombre de detectors és "anecdòtic".

Segons dels Bombers, les comarques barcelonines són, de llarg, les que més focs en habitatges han registrat el primer mes de l'any. En concret, destaquen el Maresme, amb 55 actuacions durant el mes de gener, el Vallès Occidental, on se n'han produït 68, i 52 al Baix Llobregat. El Barcelonès és la quarta comarca amb més incidents amb 51.

De fet, el primer mes de l'any és habitualment el que més incidents d'aquest tipus registra, ja que amb la fred és més habitual l'ús d'estufes de gas o elèctriques. En aquest sentit, des del cos recorden que cal tenir cura de no enfocar els aparells cap a elements inflamables com sofàs o cortines. També és important revisar la instal·lació elèctrica, per evitar sobrecàrregues que puguin generar curtcircuits que puguin desenvolupar en un problema més greu.

Bombers a l'incendi del carrer Iluro. Foto: R. Gallofré

Bombers en un incendi del carrer Iluro. Foto: R. Gallofré

Però el motiu més habitual dels focs en habitatge continuen sent les xemeneies. El sotsinspector dels Bombers i cap de Servei de Prevenció, Carles Noguera, assenyala que en moltes llars no es netegen periòdicament. Això fa que es vagi acumulant sutge i acabin encenent-se. Per això, Noguera demana que se'n tingui cura i es netegin, almenys, una vegada a l'any. "Hem de pensar que amb una guspira es pot encendre i propagar-se ràpid", concreta.

Un altre dels punts d'inici de focs en habitatge sol ser les cuines. En aquest sentit, el sotsinspector adverteix del perill d'un descuit en aquesta estança de la casa. "Quan estem cuinant, hem d'estar per la cuina, no podem despistar-nos o fer altres coses", remarca. I és que un dels riscos d'una paella que s'encén és que s'estengui a la campana.

Per tot plegat, des del cos recomanen la instal·lació de detectors de fum. Noguera lamenta que actualment aquest element és "gairebé anecdòtic" a les llars catalanes, malgrat que es tracta d'un dispositiu "essencial" per poder actuar de manera ràpida en cas d'incendi. De fet, en països com França són obligatoris en els habitatges. "Ens permet detectar l'incendi en un estadi molt inicial i això és clau", remarca Noguera.

Comentaris (2)

els okupes, que són un grup nombrós a Mataró Fa 8 dies
molts cuinen sense instal·lació i sense sortida de fums. Una situació de molt de risc, però ningú els ha dit que no ho poden fer...com ocupar.
filo Fa 9 dies
també de les principals raos el augment de pisos okupats pels delinquents, això no ho expliqueu com sempre tant la realitat i la delinquència que ningú para des d'administracions com el mateix ajuntament de Mataró i mitjans de comunicació subvencionats i afins a ajuntament i generalitat.

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive