M.Coll

Bascos i catalans refermen la seva amistat a Arenys de Munt

Els presidents del parlament basc i català celebren un acte institucional davant l'arbre de Can Jalpí nascut d'un brot del roure de Gernika

El pobles basc i català avui han tornat a refermar la seva amistat a Arenys de Munt en un espai idoni: davant el roure de Can Jalpí, un exemplar que ha crescut d'un brot del famós arbre de Gernika, símbol del País Basc. Aquest roure, plantat l'any 1900, és el més vell que es conserva de l'exemplar basc. Va ser Sofia Algorta y de Albaroa, nascuda al poble de Lekeito, i casada amb Augusto Maria de Borràs Jalpí, propietari d'aquesta finca d'Arenys de Munt, qui va portar aquest arbre a la localitat per recordar la seva pàtria anyorada.

Avui, el president del parlament català i basc, Ernest Benach i Juan Maria Atutxa, respectivament, han estat els encarregats de destapar una placa que recorda aquests fets i bateja l'espai entorn de l'arbre com a Plaça Gernika. En els parlaments, el representant basc ha estat especialment dur contra aquells col·lectius i personatges que no respecten les demandes nacionalistes: “No admetem dent per dent, però tampoc que les legítimes aspiracions d'una societat que vol progressar, que reivindica la seva personalitat, siguin presentades davant la ciutadania com a obscures conspiracions terroristes”. I ha afegit: “Aquest acte és una alternativa positiva davant els miserables intents d'alguns mercenaris que, a cops de talonari estan reescrivint la història”.

Per la seva banda, Ernest Benach ha recordat els paral·lelismes històrics entre el poble basc i el català. També ha manifestat la voluntat actual de tots dos nacions de millorar el seu model d'autogovern i reformar l'Estatut d'Autonomia, “reformes que no són d'un partit sinó d'una nació”, ha detallat el republicà. I ha afegit: “De la mateixa manera que desitjo que el nou Estatut ens generi més llibertat, vull un futur similar pel País Basc, perquè sigui un poble que pogui viure en pau”.

També han assistit a l'acte, a parte de l'alcalde d'Arenys de Munt, Andreu Majó, en el paper d'amfitrió; el primer tinent alcalde de Gernika, Raul Onaidia; i diversos parlamentaris catalans i alcaldes de la comarca. Uns dos-cents arenycs, tampoc s'han volgut perdre aquest acte dins el programa de la festa major, el qual s'ha clos amb la interpretació de El Cant dels ocells del mestre Pau Casals.

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive