La Villa Bugatti, a Cabrera de Mar
La Villa Bugatti, a Cabrera de Mar

L'Audiència fa tancar la instrucció del Cas Villa Bugatti

La peça separada del cas Volhov, en el que s'acusa a l'exconseller Xavier Vendrell per intentar obrir una escola d'educació especial a Cabrera de Mar

L'Audiència de Barcelona ha donat la raó als investigats del ‘cas Volhov’ i ha declarat conclosa la instrucció d’almenys dues de les peces separades de la macrocausa en anul·lar la pròrroga dictada per l'instructor l'1 d'agost de l'any passat. El magistrat Joaquín Aguirre, titular del jutjat d'instrucció número 1 de Barcelona, no podrà utilitzar, doncs, la informació que s'hagi generat des d’aleshores. L'Audiència considera que no es van complir "degudament" els requisits per acordar la pròrroga del termini d'instrucció. En particular, la "necessitat" d'exposar les diligències concretes que calia practicar i la rellevància per a la investigació. Tampoc explicitava els motius que havien impedit finalitzar la instrucció.

La segona peça interrompuda, la de Villa Bugatti, a Cabrera de Mar, afecta sobretot l'empresari i exconseller d'ERC Xavier Vendrell i apunta diversos possibles delictes de tràfic d'influències per beneficiar les seves empreses mitjançant subvencions i adjudicacions públiques. En concret, se centra en la Conselleria d'Educació, la de Salut i l'Ajuntament de Cabrera, on Vendrell volia construir una escola. Segons la investigació, Vendrell contactava directament amb alts càrrecs per agilitzar certs tràmits i criticava els que hi posaven traves, segons les converses telefòniques interceptades per la Guàrdia Civil i a les quals Aguirre dona plena credibilitat.

  • La Guàrdia Civil acusa l’exconseller d’Educació Josep González Cambray i una altra ex alt càrrec de tenir un tracte de favor cap a Vendrell i, per tant, dels delictes de malversació de fons públics, prevaricació i tràfic d'influències.

Vendrell presideix la Fundació Pedagògica El Brot, que té una escola d'educació especial a Sant Joan Despí (Baix Llobregat) i en volia obrir una altra als terrenys de la Villa Bugatti. La fundació va demanar ampliar les línies de concert de la primera escola, però Educació ho va rebutjar, així com l'ampliació de dues unitats més si abans no es feien unes obres. En canvi, sí que va atorgar l'increment de dos mestres per adaptar-se a l'increment d'alumnes.

En una conversa telefònica interceptada a Vendrell el novembre del 2019, aquest explicava que havia parlat amb el conseller d'Educació, Josep Bargalló, i l’aleshores directora general de Centres Concertats i Privats, Pilar Contreras, i tots dos donaven suport a les seves tesis. A més, l’aleshores director general de Centres Públics, Josep González Cambray, també estava a favor seu, i Vendrell concloïa que hi hauria "pressió" sobre la "mala puta" de la directora general de Currículum i Personalització, Maite Aymerich. Vendrell explicava que fins que Aymerich va arribar al departament "ho tenien tot molt encarrilat". "De cop apareix aquesta senyora i tot són pegues, que no i que no, que s'ha fet malament" i "diu el que s'ha de fer bé, que són les normes", afegia.

L'abril del 2020 Vendrell va parlar per telèfon amb Cambray i li va explicar que l'escola de Sant Joan Despí tenia autoritzades vuit aules de 12 alumnes cadascuna, i Contreras li havia promès que li autoritzarien deu aules si feien obres. Tot i això, la Guàrdia Civil assegura que el termini per presentar la sol·licitud d'ampliació de concert havia arribat tard.

Al juny, Vendrell es va queixar a Contreras que la resolució del concert establia un màxim de vuit alumnes per classe, però la directora general li va respondre que els serveis territorials li deixarien tenir fins a un màxim de 12. "Fem la vista grossa i endavant", hauria dit Contreras a Vendrell. Vendrell, en una altra conversa va dir que els serveis territorials "no tocaran la pera, encara que la resolució posi això, a nivell extraoficial hi haurà 12 alumnes igualment". Contreras li va dir uns dies després que no es podia donar el concert a grups no autoritzats.

El jutge investiga les influències de Xavier Vendrell amb el cas Villa Bugatti
El jutge investiga les influències de Xavier Vendrell amb el cas Villa Bugatti

 

Alcalde, regidor d'urbanisme i arquitecte municipal de Cabrera

Respecte l'escola de Cabrera, Vendrell pretenia una modificació puntual del Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM) de la localitat per fer una requalificació de la Villa Bugatti, dedicada a casaments i grans esdeveniments, i que afecta 48.000 metres quadrats, passant el seu valor de 5 a 10 milions d'euros. Vendrell pretenia mantenir l'activitat de banquets però afegint-hi una escola. Segons la Guàrdia Civil, el projecte no es pot fer a través una modificació puntual del POUM, sinó que s'hauria de redactar i aprovar un pla parcial.

Per tirar endavant el projecte va constituir el novembre del 2019, juntament amb uns socis, l'entitat Maresme Futur. Va contactar amb el conseller Bargalló i amb el de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, a més de l'alcalde de Cabrera, Jordi Mir (PDeCAT), i el regidor d'Urbanisme, Enric Mir (ERC). Segons els investigadors, Vendrell va obtenir el compromís de Territori d'agilitzar els tràmits per sobre del que marca la norma, però la pandèmia sanitària va interrompre'ls. El regidor d'Urbanisme també es va comprometre a agilitzar els plens municipals. El ple per aprovar inicialment la modificació es va celebrar el 25 de febrer.

Tot i no haver-se tramitat ni aprovat pe la Comissió d'Urbanisme de la Generalitat la modificació puntual, la Guàrdia Civil assegura que "s'han executat obres i moviments de terres absolutament irregulars" a Villa Bugatti, "ja que no tenen llicència i se segueixen celebrant esdeveniments incomplint reiteradament les normes urbanístiques i sanitàries". "De l'activitat no legalitzada, l'alcalde i el regidor d'Urbanisme en tenen ple coneixement, però Vendrell es mostra segur en afirmar: aquí vindrà en Torra a inaugurar, no vindran de la Generalitat a demanar-te explicacions", assegura l'informe policial. De fet, Vendrell va parlar amb el secretari general d'Interior, Brauli Duart, que el va "tranquil·litzar en dir-li que hi hauria controls policials informatius perquè Torra estigui content, però és pura escenografia".

La "connivència" d'Enric Mir, diu la Guàrdia Civil, "arriba a l'extrem d'ocultar dades a altres propietaris arribant a afirmar que si es presenten al·legacions, es declaren fora de termini i a prendre pel sac". Vendrell entenia que els veïns i propietaris de la zona protestessin per una edificació de tres plantes.

El regidor d'Urbanisme va explicar a Vendrell que agilitzaria els tràmits i els signaria una secretària accidental a la qual hauria "pressionat" per firmar la documentació. A més, també li va revelar que l'alcalde tenia "problemes" amb el secretari municipal perquè posava pegues al projecte. Quan el secretari va passar a l'Ajuntament d'Arenys de Mar, el regidor va dir que l'interessava "un tio dels seus" per fer tot el que tenia planejat.

El govern municipal va presumir en el seu dia de la possibilitat que el municipi acollís aquest projecte: "El consistori n'ha facilitat la implantació pels beneficis que suposa, tant educatius con en l'activitat econòmica", recitava el butlletí municipal. La requalificació del complex de Villa Bugatti va tenir el suport dels grups que donen suport al govern municipal (JxCat, ERC i PSC), i també de la CUP i Alternativa per Cabrera, a l'oposició. El grup independent Gent per Cabrera, també a l'oposició, es va abstenir.

L'informe policial que el jutge Aguirre assumeix explica que la Fundació El Brot "rep de forma recorrent subvencions del Departament d'Educació que no es justifiquen convenientment". De fet, un assessor de Vendrell també detingut, Jordi Sanglas, va arribar a dir que no es podien justificar "ni borratxo" les subvencions, perquè es rebien més diners dels que es gastaven i s'intentaven justificar inflant altres partides de despesa. Pel que sembla, en els últims tres anys l'escola de Sant Joan Despí ha rebut 210.000 euros públics, i l'anterior comptable de la fundació, Josep Querol, "feia apunts comptables que no responien a la realitat per tal de quadrar les xifres: és a dir, que s'estarien obtenint fons públics de manera absolutament irregular".

  • De fet, Vendrell temia que un extreballador amb el qual tenia un conflicte laboral portés totes aquestes irregularitats als mitjans de comunicació.

Vendrell, en algunes converses, deixava intuir que aconseguirien subvencions públiques d'altres departaments, tot i que esperava tenir-ho lligat abans d'un eventual canvi de Govern. De fet, va demanar a González Cambray que parlés amb el director dels serveis territorials d'Educació al Maresme per agilitzar la concessió del concert educatiu.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive