capgros.com

Arriba una nova edició de la Fira Iberoromana de Cabrera de Mar

Emmarcada dins del V Festival Laietania, la fira d'enguany presenta un programa d'activitats per a tota la família del 29 al 31 de maig

Cabrera de Mar esdevé el nucli del V Festival Laietania amb la celebració de la XVIII edició de la Fira Iberoromana del municipi. El municipi es trasllada a l’antiga Ilturo, més de vint segles enrere per reviure l’esplendor de l’època on convivien ibers i romans i difondre el ric llegat a través del seu patrimoni arqueològic. Conferències, visites guiades,espectacles i activitats per a tots els visitants que s’acostin al municipi del 29 al 31 de maig.

L’objectiu de l’ajuntament de Cabrera de Mar és promoure i impulsar un tipus de turisme cultural que faci créixer el municipi com a referent històric. Aquesta convivència entre ibers i romans a Ilturo es recorda com una etapa pacífica i enriquidora que va fer créixer una població que, com a capital de la Laietania, dugué a una gran prosperitat als seus habitants. Actualment hi ha cinc punts d’interès on es concentren les principals restes arqueològiques: el clos de Can Benet, el clos de Ca l’Arnau, el clos de Can Rodón, el clos de Can Modolell i el poblat ibèric.

20 segles enrere
Del 29 al 31 de maig els carrers i places de Cabrera de Mar s’omplen d’activitats pensades per a grans i petits amb l’objectiu de transportar els visitants en el temps i descobrir el llegat dels antics pobladors d’aquest petit municipi del Maresme.

Una de les activitats més destacades que s’estén durant tot el cap de setmana és el mercat iberoromà i fira d’entitats locals, on les parades, inspirades en l’època iberoromana, ocupen els carrers de la vila i ofereixen una selecció de les millors artesanies, detalls i alimentació. S’hi podran veure demostracions d’oficis iberoromans (treballs amb corda, amb fusta, encuny de moneda, escriptura...). També destaquen les exposicions, com la mostra arqueològica amb peces úniques provinents dels jaciments, i la diversitat de visites teatralitzades amb diferents personatges de l’època, els espectacles i les representacions històriques. Els assistents poden viure un espectacle de gladiatura o la representació de la mort d’un cabdill amb els rituals funeraris dels ibers.

Els visitants podran sopar al banquet romà, fer esmorzars acompanyats d’una xerrada amb un especialista del món ibèric i romà, o degustar receptes d’època romana. A tot això li acompanyen activitats com el laboratori d’arqueologia, el concurs de pintura ràpida o els diferents tallers per a públic familiar (de plastilina, pa, mel, cuir...). Tampoc falta la presència castellera, a càrrec de Capgrossos de Mataró, i espectacles de foc.

El patrimoni arqueològic de Cabrera
La vall de Cabrera de Mar amaga moltes restes arqueològiques dels temps ibers i romans. Al peu del castell de Burriac s’estén un dels poblats ibers més grans de Catalunya que va ocupar bona part de la costa catalana, entre el riu Tordera i les muntanyes del Garraf i, per l’interior, fins a gairebé el Montseny. A finals del segle III aC els romans arriben a aquesta zona per lluitar contra els cartaginesos, tot i que no aconsegueixen el control del país fins al 195 aC, data en què el consol Cató derrota tot un conjunt de pobles ibers entre els quals hi havia els laietans. Els romans van construir vers el 150aC un centre administratiu i de control polític prop del poblat ibèric de Burriac, just sota l’actual nucli urbà de Cabrera, on segurament vivien els personatges més importants d’origen romà o itàlic i també els laietans d’un estatus privilegiat. Aquesta comunitat es va dotar d’uns banys públics d’arquitectura molt avançada que s’han convertit en un dels elements més importants de les restes arqueològiques conservades, ja que són les més antigues de la península Ibèrica. Va ser aquí on es va encunyar la moneda de bronze que porta la llegenda ibèrica ILTURO o ILDURO, el nom amb el qual es coneix avui dia aquest assentament.

Prop de la riera va quedar instal·lada una bòbila que es va dedicar a fabricar àmfores per comercialitzar el vi de la zona que s’exportava per via marítima com a subministrament per als exèrcits romans de la Gàl·lia, Germania i Britania. Actualment es coneix com el forn de ca l’Arnau, caracteritzat pel seu excel·lent estat de conservació que permet veure com era un forn de l’època. Un altre element d’època és el temple dedicat al déu Mitra a can Modolell, un centre de culte que va funcionar entre el segle I aC i els inicis del segle VI. Avui dia el temple de can Modolell s’ha convertit en un referent arqueològic a la comarca, ja que destaca pel seu excel·lent estat de conservació i per la singularitat de la seva arquitectura.

Veure programa d'actes.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive