Pig Brig Trap, L'arma definitiva contra la plaga de porcs senglars?
Notícies relacionades
Pig Brig Trap, L'arma definitiva contra la plaga de porcs senglars?

L'arma definitiva contra la plaga de porcs senglars?

La Generalitat compra sis trampes americanes per capturar uns quants senglars de cop i combatre'n la sobrepoblació

La primera prova va permetre capturar 42 senglars en quatre dies

La Generalitat ha comprat sis trampes americanes per combatre la sobrepoblació de senglar i reduir els danys al territori. La directora general d'Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi, Anna Sanitjas, ha subratllat que la prova pilot feta amb aquestes xarxes anomenades 'Pig Brig Trap' ha demostrat que és una "bona eina" a sumar al conjunt de mesures del pla de xoc i ara estan treballant en el protocol d'utilització i la formació d'un equip de camp: "Ens agradaria que en menys d'un mes les poguéssim començar a utilitzar". Segons va avançar Catalunya Ràdio, aquestes trampes consisteixen en col·locar xarxes que permeten capturar diferents animals de cop. Acció Climàtica preveu declarar l'emergència cinegètica a principis de febrer.

Segons va explicar Catalunya Ràdio, la prova pilot amb aquesta trampa pionera es va fer als aiguamolls de l'Empordà i va permetre capturar 42 senglars en quatre dies. La directora general d'Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi ha exposat que això demostra que és una "molt bona eina". Anna Sanitjas ha anunciat que la Generalitat ha adquirit sis d'aquests trampes perquè "se n'ha demostrat l'efectivitat".

Diferents porcs atrapats a la trampa
Diferents porcs atrapats a la trampa


Estudiant les zones

El Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural està treballant ara en identificar les zones on es poden ubicar aquestes trampes perquè "no és un tipus de xarxa que es pugui fer servir a qualsevol lloc i de qualsevol manera": "Exigeix un protocol d'implantació i, també, de gestió de les captures". El Govern està perfilant aquest protocol i, alhora, formant un equip de camp específic per utilitzar aquestes trampes.

Sanitjas ha subratllat que la idea és que es puguin començar a fer servir "en breu": "Ens agradaria que en menys d'un mes". Les 'Pig Brig Trap' s'afegiran a les bateria d'accions i mesures que el Departament està desplegant en el marc del pla de xoc per combatre la sobrepoblació d'espècies com el senglar, que causen danys al territori, sobretot als cultius.

La implantació de les trampes va lligada també a la declaració d'emergència cinegètica, prevista per a principis de febrer.

Entre les opcions que tenen sobre la taula és que, per exemple, els pagesos puguin comprar i utilitzar aquestes trampes. "És una possibilitat, però l'aplicació de qualsevol mètode de captura necessita una autorització específica del Departament, complir uns condicionants i assolir els protocols que s'estableixin", ha remarcat la directora.

Les trampes permeten capturar diversos senglars de cop, tan bon punt entren dins un cercle de xarxes d'on ja no en poden sortir. "Una de les coses que estem estudiant són quines característiques han de complir el territori, perquè són trampes que s'han d'ancorar", ha precisat Sanitjas que també diu que s'han d'ubicar en llocs de pas de manades i establir mesures per reduir el risc de robatoris.

Segons informa Pig Brig Trap, el parany funciona utilitzant l'instint natural dels senglars per obrir-se camí enmig de la vegetació. El mateix instint que han desenvolupat per evitar determinades trampes, com ara quan son de metall. Aleshores, atrauen els porcs amb menjar col·locat a terra. Un cop són dins, és quan es poden abaixar les xarxes que acaben tancant els animals a l'interior.

Comentaris (10)

Alvaro Fa 7 mesos
Ya me gustaría ver hasta donde se la llevan un par de jabalíes de 100 kilos, teniendo en cuenta los daños que pueden hacer a estructuras metálicas. Los jabalíes esos americanos que capturan son cerdos asilvestrados mansitos, y no tienen el caracter de un jabalí salvaje. Tampoco me gustaría estar delante cuando tengan que sacar de ahí a los animales, veo un problema grande de seguridad con un solo poste que no esté bien anclado, además, solo debe valer para terrenos blanditos.
Azucena Pe Fa 7 mesos
Suposo que després els esterilitzaran i els portarán a un altre espai on puguin viure. No en PUC imaginar que els sacrificaran això sería con un genocidi!
Manel Fuentes Ramón Fa 7 mesos
No hay mayor plaga que la plaga humana. También les pondréis trampas para cogerlos y matarlos.
Anneta Fa 7 mesos
A cap notícia diuen què en faran d'aquests pobres animals. I tampoc què els propis caçadors crien senglars en algunes de les 815 granges cinegètiques què hi ha a tota Espanya. Ells mateixos són gran part del "problema". I donada la situació del planeta i la fauna, l'últim que s'ha de fer és anar assassinant quan l'home és el veritable problema. #NoALaCaça de cap tipus. #NoALaCaza5F
compte Fa 8 mesos
es d'esperar que fiquin els animals allà on no molesten tant en llocs amb menys població però mai sacrificar-los perquè seria de malparits i insensibles per part de les autoritats.
Mataroní empipat Fa 8 mesos
6 trampes per tota catalunya? Es una gota d'aigua al mar.
Manu Fa 8 mesos
El lobo es un depredador natural. Y en algunos sitios utilizan el pis del lobo creado químicamente para evitar que se acerquen a según qué zonas.
mireu que en fan.... Fa 8 mesos
https://www.youtube.com/watch?v=B1Q0uDix618&t=322s
Helena Fa 8 mesos
El millor és utilitzar aquestes gàbies trampa per esterilitzar-los. Els boscos també necessiten herbívors i a les zones d alta muntanya el que cal és recuperar el llop. La caça no és un mesura adequada en cap cas.
Micky Fa 8 mesos
Perfecte!! Però desprès que en fan dels animals? Matar-los, analitzar-los i vendre'ls per menjar seria una bona opció

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive