D'esquerra a dreta, Josep Famadas, Antoni Soy i Oriol Calvo
D'esquerra a dreta, Josep Famadas, Antoni Soy i Oriol Calvo

Vern Bueno

Argentona reuneix tota la terrissa del Mediterrani a la Fira del Càntir

La fira, que arriba a la seva 56 edició, acull més participants que mai i vol atreure més de 75.000 persones

Per 56è any consecutiu, Argentona es convertirà en la capital europea de la ceràmica. Entre els dies 4 i 6 d'agost, se celebra la Fira Internacional de Ceràmica i Terrissa, més coneguda com la Fira del Càntir, la més important a Catalunya i Espanya en la seva especialitat. Una tradició recuperada l'any 1951 i que té les seves arrels a meitats del segle XVII quan, segons diu la llegenda, Sant Domènec va salvar Argentona de la pesta. En aquest 2006, l'objectiu és igualar o superar la xifra de 75.000 habitants de l'any anterior. Un esdeveniment que coincideix amb la festa major d'Argentona i que fa bullir d'activitat els carrers d'aquest municipi maresmenc.

Aquest migdia s'ha presentat la nova edició de la fira en roda de premsa al Museu del Càntir d'Argentona, amb la presència del director de la Fira i del museu, Oriol Calvo, l'alcalde d'Argentona Antoni Soy i el regidor de Cultura, Josep Famades. La principal novetat d'enguany és que la fira acull més participants que en cap altre edició: un total de 89 parades, 84 de les quals d'artesans. S'ha pogut convidar a més artistes gràcies a la incorporació del carrer Bernat de Riudemeia al recorregut de la fira, format a més pel següent itinerari: Plaça de Vendre, Torras i Bages, Plaça de l'Església i carrer Lladó. La presència d'artistes estrangers augmenta una tercera part respecte al 2005; una prova de què la fira aposta decididament per “ser una mostra de l'art de la terrissa que es practica a les dues ribes de la mediterrània”, tal i com ha explicat Oriol Calvo. En aquesta 56 edició, a Argentona s'hi trobaran terrissaires de països com Marroc, Tunísia, Algèria, Sèrbia o Grècia, a més, evidentment, d'un bon munt d'artistes catalans i espanyols.

Un càntir de Sòria
El càntir representatiu de la Fira escollit per aquest any 2006 és un càntir del petit poble de Campanar de Tajueco, situat a uns 50 quilòmetres de Sòria. Un municipi que en el passat va acollir fins a seixanta obradors de terrissa i on actualment només en queda un, l'autor de la peça escollida aquest any per la fira, de la qual se'n han realitzat 5.500. Es tracta d'un càntir de campanar, simbòlic, que representa l'elevació a una dimensió superior; un fet que s'aconsegueix sobreposant vàries nanses sobre el cos de la peça. Com és habitual en els càntirs castellans, la decoració és simple, amb unes pinzellades de blanc simulant fulles d'arbres i vernís aplicat directament sobre l'argila vermella. Es podrà adquirir a la Font de Sant Domènec el dia 4 al matí per un preu de 15 euros.

Cinema i exposicions
Per segon any se celebra en el marc de la fira la 2ª Mostra de Cinema i Vídeo sobre Ceràmica, una novedosa iniciativa, única a tot l'estat, que en aquesta edició duplica el nombre de projeccions, destinades tant a professionals com al públic en general. Al Centre Parroquial s'hi podran veure films de tot tipus, des de documentals de creació fins a documentals etnològics, passant per peces de videoart, video-dansa i altres disciplines audiovisuals. Destaca el film , una mirada indiscreta que observa a l'artista Miquel Barceló i a la seva obra, i dues estrenes absolutes, Video & Fang i Gran Feu en Puisaye, Gran premi del públic al festival de cinema de ceràmica de Montpellier 2006.

Una de les exposicions més interessants es podrà visitar al Museu del Càntir. Es tracta de la instal·lació de Pere Noguera, un reconegut artista de La Bisbal que parteix de la tradició terrissaire del seu municipi per crear art en moviment. Noguera és aquests dies al museu realitzant in situ la seva obra, un procés molt comú en la seva trajectòria artística que té origen en les noves poètiques pobres, efímeres i conceptuals dels anys 70. El Museu també acollirà una exposició de càntirs modernistes, mentre que a la Casa Gòtica s'hi podrà veure una mostra de Ceràmiques Populars de Tajueco i de Castella Lleó, en honor al càntir d'aquest any. També cal destacar la instal·lació artística Un jardín en el desierto, de l'artista andalusa Carmen Osuna, disponible pels visitants al recinte de la Fira, al Carrer Gran. Demostracions de terrissa tradicional, tallers de ceràmica al torn, tallers de rakú, el tradicional concurs d'aixecament de càntirs i la gran trepitjada de fang són tant sols alguns de la resta d'actes que es podran viure durant aquesta 56 Fira del Càntir. Una fira que, segons Antoni Soy, es pot resumir en quatre paraules: “Qualitat, innovació, diversitat i promoció”.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive