El dissabte dia 10 arriba un dels actes més esperats de la Festa Major de Sant Martí 2007 d'Arenys de Munt. Es tracta de la presentació de la nova imatge dels gegants de la vila, en Martí i la Remei, que tindrà lloc a les 5 de la tarda a la Plaça de l'Església. Els nous Martí i Remei no han variat l'aspecte, tot i que hi haurà alguna sopresa amb alguns detalls que podreu veure a la cercavila de dissabte. L'objectiu d'aquest canvi, segons ha explicat un dels integrants de la Colla de Grallers i Geganters, Jaume Rossell, és que els més joves s'engresquin a portar els gegants, ja que dins l'entitat només 3 persones s'encarregaven de fer ballar les figures.
D'altra banda, unes 38 persones es van aplegar a la Masia de Can Borrell dimarts passat, dia 5, per assistir al taller pràctic d'elaboració del relleno, el plat típic de festa major. Les mestres cuineres que han estat les encarregades de descobrir els secrets de la cuina del relleno han estat Marina Roca i Assumpció Colomer que han comptat amb l'ajuda de Paquita Roca i Carme Plana. Aquest taller pràctic de relleno ha estat el preludi de la mostra de relleno, que se celebra aquest diumenge, dia de Sant Martí i que coincidirà amb els actes més tradicionals de la festa major. L'objectiu d'aquest taller pràctic i d'aquesta mostra és fomentar la tradició i engrescar futures generacions i nouvinguts perquè aprenguin a cuinar i assaborir aquest plat.
Programa de la Festa Major de Sant Martí d'Arenys de Munt
-
Per Sant Martí, pomes farcides
A les llars arenyenques hi ha relleno, un farcit de pomes amb carn però també d'altres ingredients, de preparació llarga. Les fruites s'obren i es comencen a cuinar uns dies abans i jornada rere jornada es van escalfant una mica amb el relleno a dins, afegint-hi els altres productes. Aquest plat, d'origen medieval, va començar a introduirse a les cases d'Arenys de Munt a l'inici de l'etapa moderna, cap al segle XVI, segons s'explica al web municipal. A Arenys de Munt, les pomes són de la varietat local del ciri o camoses, que es distingeixen per ser més compactes que la resta, cosa que permet que es mantinguin senceres. Actualment, el relleno és el plat de la festa major d'aquesta localitat maresmenca de muntanya. Coincidint amb la seva festivitat, pels volts de l'11 de novembre, Sant Martí, el consistori prepara tallers perquè les noves generacions aprenguin a cuinar-lo. El punt distintiu el posa cadascú amb les seves pròpies mans i la destresa, que es transmet, com si d'un tresor es tractés, de mares a fi lles. Per no perdre una tradició ancestral, la vila organitza any rere any una mostra de pomes farcides, la Mostra del Relleno, molt atractiva per als visitants i que guanya adeptes cada any. Aquesta cita s'ha convertit en un veritable impuls per mantenir una menja de Sant Martí, una festa que marca l'entrada dels primers freds. Antigament, el diumenge abans de la Festa Major, se celebrava la típica fi ra de bestiar i de roba d'hivern. La tradició obligava a la compra d'un xai petit, que s'havia d'anar engreixant any rere any, i que la bóia (la mare del xai) fos sacrifi cada com a menjar típic de festa major. L'altra menja que no faltava era el relleno. Reportatge de Report Maresme
Els gegants s'han fet un reestyling.
Comentaris