La proposta del Masnou per la N-II.

Redacció

Aquest és l'atractiu projecte del Masnou per la N-II: possible a tota la comarca?

El municipi presenta un projecte en el que vol pacificar el tram de la N-II i recuperar-lo pels vianants.

Fer desaparèixer la carretera N-II com a zona de gran capacitat per als vehicles i convertir-ho en una veritable façana marítima, amb voreres àmplies, carril bici, zones enjardinades i espais d'interacció social. Sí, són conceptes que han sonat i sonaran de forma recurrent en cada projecte i voluntat dels ajuntaments maresmencs, però que al Masnou li han posat cara amb un vídeo on es va projectar què volen pel seu tram de la carretera ara que les autopistes deixen de ser de pagament. Un atractiu projecte que envia una pregunta: seria possible tenir un litoral així a tota la comarca?. Es poden veure els detalls en el vídeo que encapçala la notícia.

L’alcalde del Masnou, Jaume Oliveras, va posar en valor la feina conjunta feta amb altres ajuntaments, especialment amb els d’Alella i Teià, i els resultats aconseguits, com la recent instauració de la nova línia d’autobús que els connecta amb l’hospital de Can Ruti o el compromís de la Generalitat d’obrir dos nous accessos a l’autopista i reformar l’existent, on hi havia el peatge d’Alella. “L’objectiu és que l’N-II desaparegui, que deixi de ser una carretera per ser un carrer i que puguem gestionar-lo des del municipi”, va afirmar Oliveras en la cloenda de l’acte, moment que va aprofitar per anunciar que es convocaran sessions de treball obertes per debatre i definir les prioritats davant l’ocasió històrica de canviar els patrons de mobilitat, generada per la fi dels peatges i la remodelació de l’N-II.

“Ens trobem davant d’una oportunitat única per recuperar aquest espai i convertir-lo en un eix cívic i ciutadà”, assegurava el batlle, qui va desitjar que “la feina conjunta” permeti engegar les obres “tan aviat com sigui possible”. I és que el projecte masnoví va lligat i concorda amb el pla general de la Generalitat de Catalunya per millorar la mobilitat a tot el Maresme i que es basa, precisament, en els dos mateixos pilars: fer més permeable l’autopista C-32 i pacificar l’N-II. S’espera que en els propers mesos es concretin les directrius i les inversions de la Generalitat de Catalunya per tal que els municipis puguin definir els recursos que hauran de dedicar-hi i establir un calendari.

Reduir al mínim imprescindible la presència de cotxes

L'avantprojecte, impulsat per l'arquitecta Lola Domènech, busca reduir els carrils de vehicles per ampliar voreres, crear un carril bici de doble sentit, zones d'estada i una franja amb elements de mobiliari urbà: parades d'autobús, contenidors, fanals... enjardinar la via i construir rotondes per connectar-la amb diversos sectors.

Domènech va precisar que “es farà un tractament singular a l’entorn de les dues estacions de tren” per tal d’emfatitzar la prioritat per als vianants en aquests indrets. Això s’aconseguirà amb mesures com l’expansió del paviment de la vorera als dos únics carrils de circulació per a vehicles, de manera que els conductors i conductores percebin clarament el canvi de prioritat. En la seva exposició, l’arquitecta va detallar l’heterogeneïtat actual dels aproximadament 2 km de longitud que té el tram masnoví de l’N-II, especialment pel que fa a les variacions en l’amplada.

La Generalitat ho vol d'exemple per a la resta

Albert Alfaro, regidor de Mobilitat de l’Ajuntament del Masnou, va afirmar, just després de la intervenció de Domènech, que “la Generalitat de Catalunya ha pres com a referència les nostres propostes, que hem treballat amb els municipis veïns”. “Tant de bo que puguem començar a fer realitat ben aviat aquests canvis en la mobilitat, per fer una transformació verda, accessible i amb prioritat per als vianants, les bicicletes i el transport públic”, va desitjar Alfaro.

Comentaris (8)

Alessandro Fa 4 mesos
Esperem que aquestes obres es realitzin aviat.
Humanitzar amb rotondes 2 Fa 2 anys
...... Les rotondes que si no m'equivoco van començar a construir-se fa 50 anys a les carreteres tipus ex N-II a França, tenen per objecte facilitar un major volum de trànsit de vehicles. Si realment volen humanitzar rotondes NO si us plau! Les rotondes això sí, són el negoci segur d'alguna poderosa constructora.
humanitzar amb rotondes 1 Fa 2 anys
La paraula "humanitzar" seria correctamement utilitzada amb criteris de mobilitat sostenible i segura, on les persones a peu, bici, autobús (per aquest ordre) tinguin prioritat sobre la resta de vehicles. Però la realitat és que a l'començar amb tantes rotondes s'anticipa que aquesta humanització no és l'objectiu.
Pere Fa 2 anys
Això de "pacificar " la nacional, no deixa de ser una trampa. Tots sabem que d'aquí dos anys, les autopistes tornaràn a ser de pagament. I com la nacional l'hauràn pacificat amb carrils bici, carrils patinets, tots a pasar obligatòriament per l'autopista i a pagar.
Namatanai Fa 2 anys
L'autopiste no pot tenir entrades i sortides cada 100 m. S'han de construir les calçades laterals de l'autopiste i es podrien fer, amb aquestes calçades, mes entrades i sortides sense perjudicar al transit de l'autopiste
flipada Fa 2 anys
Estos ayuntamientos de la comarca viven en su mundo de fantasia , ajeno a la problemática del tráfico para llegar a Barcelona con trenes como latas de sardinas y pretenden llenarlos más con la gente que no puede ir por la Nacional y por la Autopista que estará llena ahora también. Cada uno a su bola y así tenemos la comarca llena de lo peor del planeta y ellos mirando para otro lado. Con proyectos y videos insostenibles y los problemas reales sin tocarlos ni atajarlos como la delincuenci
abans fer altres coses Fa 2 anys
tot això molt bé pero si continua la comarca plena de xusma i delinquents no serveix de res, es destrossa tot i tot continua desagradable per al ciutadà. de totes formes tot aquest trànsit pot absorvir-la la autopista? no ho tinc pas clar. falten més vies de connexió entre Mataró i Barcelona i potenciar el transport perquè la linea del maresme és del tot insuficient amb trens plens i carregats de xusma que no paga el bitllet. hi ha molt de fer abans que això del video
A Mataró, no. Fa 2 anys
A Mataró no es vol pacificar el que era la N-II, que coneixem com l'Avinguda del Maresme. Quan es va implantar la velocitat màxima a les vies urbanes a 30 km/h el passat mes de maig, l'Ajuntament de Mataró va decidir que a l'Avinguda del Maresme se seguís circulant a 50. No hi ha voluntat.

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive