30 anys no es fan cada dia i les xifres rodones hi són per celebrar-les. Especialment quan, com és l’ocasió, qui els fa està en plena forma. La Biblioteca de Caldes d’Estrac va celebrar amb una festa ciutadana el ser trentè aniversari, tres dècades que han convertit l’antiga masia de Can Milans en un dels principals punts de trobada i epicentres d’activitat cultural de Caldetes. Un aniversari rodó, una celebració senzilla i sentida i un dia per mirar endavant des d’una biblioteca que com la seva directora Tamara Alfaro defineix “tothom que hi entra té noms i cognoms, som conscients que fem una tasca social molt important en un poble tan petit i la nostra missió és que tothom que hi entri hi trobi el que busca i se senti acollit”. Pels somriures compartits de la celebració del trentè aniversari, l’objectiu el compleixen.
La Biblioteca Can Milans és un dels equipaments culturals de Caldes d’Estrac. Inaugurada l’1 de maig de 1993, es troba al centre històric de la vila, a la masia de Can Milans, a tocar de l’Església Parroquial. L’edifici compta amb tres plantes amb més de 45 punts de lectura repartits entre la sala infantil, la sala d’estudi i zona d’Internet. Forma part de la Xarxa de Biblioteques de la Diputació de Barcelona i disposa d’un fons general de més de 26.000 volums (dades de l’any 2022), a més del Fons Especial del caldenc Antoni Graupera.
La directora Tamara Alfaro va basar la seva intervenció en la festa ciutadana en agrair les persones que van fer possible la biblioteca quan va néixer i que l’han mantinguda en vida i activitat aquestes tres dècades. “És emotiu mirar enrere perquè som conscients de la importància de les biblioteques, del paper que tenim i a Caldetes per mida ens hauria tocat un bibliobús però hi va haver una aposta per fer biblioteca. Es va aconseguir convertir Can Milans en biblioteca i des de llavors el poble en recull els fruits”, explica la directora.
Un equipament molt important a nivell social
Rosabel Cantenys, impulsora i fundadora de la biblioteca, no hi va poder ser a la festa però l’actual directora Tamara Alfaro la va reivindicar. “La visió de situar la biblioteca en aquest punt la reforça molt des de l’aspecte social, és un espai de trobada, de coneixement, de foment de la lectura i la literatura, concentrar l’activitat cultural va ser una aposta per fer Caldes d’Estrac un poble culturalment encara més potent pels seus veïns”, assegura amb perspectiva.
I realment Can Milans és una biblioteca singular però ben potent. Programa entre 60 i 70 activitats anuals i té una mida (en correspondència amb la del municipi) que segons Alfaro fa “que tothom es conegui i podem treballar molt bé amb totes les persones perquè ens coneixem. Des de l’equip que hi treballem li posem molta estima al que fem i cada activitat implica molta gent, n’estem contentes de com funcionem”, valora.
En la festa ciutadana hi va haver un brindis. No seria un aniversari sense un brindis. En aquest sentit i fent literal allò de desitjar-se un ‘per molts anys’ la directora aposta per seguir aprofitant un equipament singular com aquest. Hi ha poques biblioteques fetes en una antiga masia refeta, amb les pares amb frescos pintats amb motius naturals com animals i plantes, amb poesia escrita a les pares. “És un espai molt tranquil, com el pati amb l’olivera. Un espai amb encant on trobem la mida exacta perquè tot Caldetes sàpiga sentir-s’hi còmode”, valora.
Comentaris