Un dels nous trens de Rodalies. Foto: ACN
Un dels nous trens de Rodalies. Foto: ACN

Així seran els nous trens que han de millorar el servei de Rodalies

El comboi té sis vagons, dos dels quals de doble pis, i tenen capacitat per acollir uns 900 passatgers. Entrarà en funcionament l'any 2025 al Maresme i al conjunt de línies de Rodalies

La factoria d'Alstom a Santa Perpètua de Mogoda (Vallès Occidental) es prepara per iniciar les proves dels nous trens Coradia Max, pensants per a substituir de manera progressiva les unitats que actualment circulen a les línies de Rodalies, entre elles la del Maresme. El comboi té sis vagons, dos dels quals de doble pis, i tenen capacitat per acollir uns 900 passatgers.

Aquest divendres el ministre de Transports, Óscar Puente, ha visitat les instal·lacions i la primera unitat de la gamma, que és previst que entri en funcionament l'any que ve, tant a Rodalies com a les altres línies que actualment opera Renfe arreu de l'Estat. Aquest és el major encàrrec que ha fet mai Renfe, amb 201 trens, 101 dels quals es destinaran al servei ferroviari de Catalunya.

Els nous trens són d'alta capacitat perquè poden dur més passatgers per hora que els que actualment hi ha en funcionament al gruix de la xarxa ferroviària catalana i estatal, un fet que ha de permetre millorar l'eficiència del servei de Rodalies. "Els trens tenen sis cotxes i fan una llargada de 100 metres en total, amb 12 portes per cada costat que són més amples i permeten fer un canvi dels passatgers que entren i els que surten de forma més eficient i ràpida", ha detallat el responsable del projecte, Miguel Ángel Martín.

Els nous trens estan preparats per circular en doble composició, de manera que en hora punta es preveuen capacitats de fins a 1.800 persones, i es preveu més espai per a bicicletes i cotxets infantils, endolls USB i connexió wifi. "S'han reforçat els sistemes de climatització, s'incorpora xarxa wifi, elements de ciberseguretat, i noves tecnologies i certificats en normatives de seguretat i circulació a nivell europeu", ha afegit Martín.

Els combois també adopten el sistema de senyalització estàndard europeu, un fet que permetrà millorar el sistema de circulació ferroviari a la xarxa de Rodalies.

2d72d9a3 368e 4b7c a483 d37ad6ce8d31

El tren a la fàbrica d'Alstom. Foto: ACN

Proves fins el 2025

La previsió d'Alstom és que durant tot el 2024 els trens puguin superar el procés de proves i homologació. El ministre Puente ha visitat la primera unitat de la nova gamma, que per dintre encara no està equipada però que per fora ja és com haurà de ser, sense incloure imatges corporatives i amb una combinació provisional de colors que combinen vermell i blanc, similar al que utilitza Renfe a la resta de l'Estat.

"El procés de proves és complex, primer s'han de fer al centre industrial i després es trasllada a les vies per completar els assajos dinàmics", ha destacat Martín. Si es manté el calendari, els càlculs situen l'any 2025 per l'entrada en funcionament dels primers combois, que es preveu que puguin lliurar-se amb una dinàmica mitjana d'entre tres i quatre unitats mensuals.

Com va informar Renfe l'estiu de 2023, a Catalunya es començarà a substituir les unitats més antigues,  i que operen principalment a l’R2 i al serveis regionals de Tarragona i Terres de l’Ebre. A mesura que avanci el desplegament dels nous trens, se n’incorporaran a totes les línies on sigui necessari.

Comentaris (8)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive