Així funcionaven les màquines expenedores de droga del Maresme
Així funcionaven les màquines expenedores de droga del Maresme

Així funcionaven les màquines expenedores de droga del Maresme

7 establiments, un d'ells a Mataró, servien les caixetes de marihuana i haixix amb màquines similars a les del tabac que els proporcionava l'empresa de tres dels 17 detinguts finals

vlm capgros 03
 

 

Els Mossos d'Esquadra han detingut un total de 17 persones en el marc de l'operatiu dut a terme aquest dimecres al Maresme contra la venda de marihuana i haixix a través de màquines expenedores. Tres dels arrestats són els gestors de l'empresa, que des del Maresme subministrava les substàncies en un format similar al d'un paquet de tabac. La venda es feia en establiments com petits supermercats, fet pel qual s'han fet setze inspeccions administratives als punts de venda. Al llarg del matí s'ha intervingut un miler de caixes amb cabdells i resina, a més de 7.000 euros en efectiu, i s'han precintat tres màquines expenedores. El cos alerta d'un ressorgiment d'activitats relacionades amb el mercat de la marihuana per arribar al públic jove.

Tenien màquines expenedores semblants a les de tabac, però que en el seu lloc hi dispensen caixetes amb marihuana i haixix

La investiogació va iniciar a partir de la troballa que un transportista va fer en un dels paquets que traslladava, i que s'havia trencat. "Hi va trobar marihuana, ens ho va dur a comissaria i vam iniciar la investigació sobre els destinataris de la substància, una empresa de Canet de Mar", explica el cap de la Divisió d'Investigació Criminal de la Regió Metropolitana Nord dels Mossos d'Esquadra, Josep Antoni López Garzón.

Estirant del fil van determinar que tenien un entramat comercial amb establiments on hi tenien màquines expenedores semblants a les de tabac, però que en el seu lloc hi dispensen caixetes amb marihuana i haixix al seu interior. "En una inspecció administrativa en un establiment vam comissar les caixetes i les vam analitzar, i vam veure que de les 25 mostres que havíem agafat, 20 tenien una quantitat de THC superior al 0,2%, que és el màxim permès", assenyala- En aquesta fase de la investigació es van arribar a intervenir prop de 700 grams de cabdells de marihuana, així com peces d'haixix i 700 euros en efectiu. La mercaderia arribava fins a set establiments, principalment del Maresme i la Selva, tot i que també en d'altres del Vallès Occidental, Barcelona i el Baix Llobregat, en municipis com ara Mataró, Cerdanyola del Vallès, Sant Andreu de la Barca o Cardedeu.

Fent seguiment de l'activitat de l'empresa van determinar el seu abast comercial, que havia redefinit la manera com arribava al consumidor final. Donat que s'estaven precintat les màquines, es va optar per vendre el producte a través de dispensadors de cartró als quals només hi tenia accés el venedor de l'establiment, generalment supermercats de proximitat.

Una de les màquines expenedores emprades per la xarxa
Una de les màquines expenedores emprades per la xarxa

 

Les notícies al teu Whatsapp

  • Els titulars destacats de cada dia, directes al teu mòbil. Fes clic a aquí, envia la paraula Alta i guarda't el número a l'Agenda.
  • També pots trobar Capgròs a Telegram i subscriure’t als newsletters diaris de Capgros.com.

 

Un producte assequible

Aquest fet amoïna els Mossos d'Esquadra, donat que això facilita l'accés al producte per part sobretot del públic més jove, que pot adquirir-lo a través d'un perfil de comerç on també hi per adquirir alcohol, però també productes com ara llaminadures. De fet, en investigacions anteriors ja s'havien trobat productes a la venda amb THC amb aspecte de caramel, fent-lo molt atractiu per al jovent.

Tot i això, no s'ha definit amb claredat un perfil tipus del consumidor final. "En un cas, en un control dels Mossos un conductor va donar positiu en alcohol i després en cannabis, i com que assegurava que mai havia fumat cap porro va acabar ensenyant el paquet que havia fumat, que era el que avui ens ocupa", apunta López Garzón.

En el seu interior hi havia la substància que en realitat era marihuana, tot i que en el mateix paquet s'assenyala que és un element merament decoratiu i que no és per al consum, sigui quin sigui. La comercialització es feia amb noms com ara Orange Cake, Limonchello, Amnesia o Special Sauce, noms atractius a la vista però també a la butxaca, donat que tenien un preu d'entre 6 i 12 euros.


Fins a 17 detencions


Amb autorització judicial, aquest dimecres s'ha posat en marxa un operatiu policial que ha permès detenir 17 persones, tres de les quals són gestores de l'empresa. La resta són responsables dels punts de venda, i es preveu que quedin en llibertat aquest mateix dimecres un cop hagin declarat davant dels Mossos.

En total s'han fet una entrada judicial a la seu de l'empresa de Canet de Mar i tres més en els domicilis dels seus gestors, a més de 16 inspeccions administratives en establiments on es venien els paquets, ja fos a través d'expositors o amb màquines. En aquests locals s'hi han fet les detencions dels seus responsables, un total de 14 persones.

L'operatiu ha permès incautar un miler de caixes i 7.000 euros en metàl·lic, i a més 'han precintat tres màquines expenedores. Als responsables del negoci se'ls acusa d'un delicte contra la salut pública, amb penes que poden anar des de l'any de presó fins els tres.

Comentaris (1)

MARTA Fa 5 mesos
No s'enten que els deixin anar, a més van a per gent molt jove, nens i adolescents, si els agafeu els hey de tancar i si no son d'aquí fer los fora Molta xusma tenim

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive