Correfoc de Caldes
Correfoc de Caldes

Marc Mayola

40 anys del correfoc de Caldes

Els Diables d’Estrac, que l’any passat van fer 25 anys, ja preparen l'aniversari del correfoc

vlm capgros 03


Les festes populars de Caldes d’Estrac estan d’enhorabona. Si l’any passat els Diables d’Estrac celebraven els seus 25 anys de vida, de cara al 2024 el poble viurà els 40 anys del seu correfoc. Àngel Maculet, històric cap de colla dels Diables d’Estrac, en recorda l’origen: “Tot i que hi ha referents de castells de foc de l’època modernista, quan els senyors burgesos organitzaven la festa major del poble a final d’estiu i l’acabaven així, no és fins al 1984 quan es comença a fer el correfoc de Caldes, cosa que el converteix en un dels pioners”. Pren com a referent el primer correfoc fet a Barcelona l’any 1983, model que es repeteix l’any següent a dues viles del Maresme: Caldes i Canet.

Els primers correfocs de Caldes són organitzats pels Comediants i els Diables de Canet amb els seus dracs i la col·laboració de veïns, alguns provinents de la colla de geganters del poble. Coincidint amb el creixent número de dracs i bèsties arreu de Catalunya, s’encarrega la creació l’any 1990 del Drac de Caldes per part de l’Ajuntament i se’n fa càrrec la colla de geganters: “Però al cap d’un temps d’actuacions i degut a una sèrie d’incidents es decideix arrestar el drac i confinar-lo a les golfes de l’Ajuntament”, recorda Maculet.

El correfoc es segueix organitzant amb la colla de Canet, els diables del Barri Gòtic i els diables d’Horta: “Això és així fins que l’any 1996 l’associació de joves de Caldes ‘Stock de Joc’, enmig d’un correfoc, es fa la pregunta: si tenim un drac -encara que estigui confinat- per què no muntem una colla? I d’aquesta pregunta neix l’any següent, 1997, la colla de Diables d’Estrac. Al principi, assessorats per l’antiga colla de Canet, es fan càrrec del correfoc i de l’alliberament de la bèstia. La bategen amb el nom d’Astharoth”.

Des d’aquell moment, la colla no ha parat de créixer i d’incorporar nous membres, fins al punt de veure’s amb la necessitat de crear la colla infantil de Diables i de fer créixer la família de dracs amb una nova dragona amb el nom de Nayla: “També sentim una satisfacció enorme de ser la colla que va portar els correfocs a altres pobles, com Sant Vicenç de Montalt, on ja fa 25 anys que l’organitzem”.

Àngel Maculet exposa quins dos aspectes fan del Correfoc de Caldes una experiència única: “El fantàstic recorregut que travessa la vila. El pedrís que marca la riera fa de barrera amb aquells que no s’atreveixin a entrar al mig de les espurnes, convertint l’anada i vinguda de gent i diables en un autèntic espectacle. El segon aspecte és la magnífica complicitat de la gent a l’hora de jugar amb nosaltres, fent uns desbordants ‘no passareu’ i respectant la nostra feina en tot moment. Es nota que no només ens valoren per la feina del dia del correfoc, sinó perquè la colla ha sigut sempre un revulsiu per a la vila”.

Treballant els preparatius

Ja s’estan fent els preparatius per tal de celebrar els 40 anys del correfoc com Déu mana: “Hem contactat amb la colla de Canet per fer-la tan grossa com puguem, intentant reivindicar l’esperit que va portar aquella gent a crear una cosa de la qual les dues viles se’n senten orgulloses. No podem desvelar res, però no deixarem a ningú indiferent”.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive