20 milions perquè la Tordera no es desbordi com amb el Gloria
20 milions perquè la Tordera no es desbordi com amb el Gloria

Capgròs.com - ACN

20 milions perquè la Tordera no es desbordi al tram final

L'ACA preveu invertir gairebé 20 milions en actuacions per incrementar la capacitat i millorar la conca al tram final del riu

VLM Capgros 1350x366 0322
 

L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha presentat aquest dimecres les propostes previstes dins del pla de gestió del tram final de la conca del riu Tordera, que suposaran una inversió de prop de 20milions i que tenen com a objectiu incrementar la capacitat hidràulica i millorar la qualitat de l'ecosistema fluvial. A més d'aquestes actuacions, l'ACA preveu destinar 3,1 milions en diverses actuacions complementaries de restauració fluvial en diversos punts de la conca. La zona va partir importants desbordaments en els aiguats de l'octubre del 2019 i el temporal Gloria del 2020 i s'hi han identificat cinc trams amb risc d'inundació alt.

Més enllà del conjunt d'actuacions va dur a terme l'any 2020 per reposar motes i lleres, l'ACA es va comprometre a proposar accions per millorar la capacitat hidràulica de tota la conca i millorar la qualitat de l'ecosistema fluvial i aquest dimecres les ha presentat al territori.

Els rius del tram final

Les mesures previstes es faran a Blanes, Malgrat de Mar i Palafolls. La primera consisteix en la reordenació de les motes en el tram final del riu, als termes de Malgrat i Blanes. En aquest actuació es preveu l'ampliació de la llera en prop de 8 hectàrees al marge dret i de 9 hectàrees a l'esquerre, amb l'eliminació de les motes actuals i l'execució de noves motes de 2 metres d'alçada i de 3 metres d'amplada més integrades en l’entorn, així com la reposició dels serveis afectats (camins i serveis).

També s'han presentat algunes alternatives, en funció de l’amplada total de la nova llera prevista. Les diferents alternatives permeten una millora del comportament hidràulic del riu, així com una millora significativa de la integració de l'endegament en l’ecosistema.

Fer recréixer el marge

La segona mesura prevista, que es faria íntegrament en el terme municipal de Palafolls, proposa el recreixement de la mota del marge dret un metre respecte la cota actual, concretament entre el pont de la carretera B-682 i el pont del ferrocarril, per evitar el desbordament del riu en aquesta zona pel marge esquerre.

Pel que fa a la tercera mesura, prevista a la zona del Rec Viver, es proposa l'ampliació de la llera uns 10 metres d'amplada màxima en un tram de 2 quilòmetres. Aquesta mesura permetrà no només un millor drenatge de l'hemidelta sud, sinó també un millor drenatge de tot el cabal provinent de trams superiors que no discorre per la llera central del riu.

La presentació del pla de l'ACA per la Tordera. Foto: ACN

La presentació del pla de l'ACA per la Tordera. Foto: ACN

Els danys, reduïts a un terç

Amb aquestes actuacions, i en cas de produir-se avingudes en un període retorn de 100 anys, calculen que els danys es podrien reduir en un terç respecte els actuals. A més d'aquestes actuacions, l'ACA ha exposat que, de manera complementària, preveu destinar en els propers anys 3,1 milions en actuacions de restauració fluvial al conjunt de la conca, en àmbits com les rieres d'Arbúcies i la Pineda (actuacions que estan en curs), la Tordera a Hostalric i Fogars de la Selva i, finalment, a la zona de l'aiguabarreig entre la riera de Santa Coloma i el riu Tordera, dins dels termes municipals de Fogars i Maçanet de la Selva.

El director de l'ACA, Samuel Reyes, ha explicat que "un cop presentat el pla es preveu un termini de dos mesos per abordar les mesures amb els diversos implicats i poder així prendre una decisió".

 

Comentaris (2)

Xavier Nubiola Fa 4 mesos
L'ACA entra a la Tordera per evitar inundacions. Però no garanteixen l'aportació de sediments a les platges del Maresme, deixant el litoral desprotegit.
8 apellidos catalanes Fa 4 mesos
El problema que hi ha a Blanes, és la merda del ecologistes, que tot i que són 4 peluts, no deixen allargar la C-32; de manera que per entrar a Lloret a l'estiu, s'ha de fer per Blanes, amb els problemes de sorroll, etc que origina als pobres veïns de Blanes. D'igual manera passa amb la via del tren, que també s'han negat a donar-hi sol.lucions que serien bones per tots.

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive