L'Observatori de Desenvolupament Local del Consell Comarcal del Maresme ha revelat les dades referents als nivells d'estudis a la comarca, oferint una visió detallada del nivell formatiu de la població. Les dades, que es basen en informació oficial de l'1 de gener de 2020, mostren que el 33,4% de la població maresmenca de més de 15 anys ha assolit un nivell d'educació superior. Aquest percentatge augmenta significativament fins al 42,4% per a les persones de la franja d'edat de 25 a 29 anys.
Aquestes xifres són molt similars a les del conjunt de Catalunya, però l'anàlisi per sexes revela diferències interessants. Les dones maresmenques destaquen pel seu nivell formatiu d'educació superior, que supera lleugerament el de les dones a Catalunya (35,1% a 34,8%). En canvi, en el cas dels homes, el percentatge a la comarca és una dècima més baix que la mitjana catalana (31,7% a 31,8%).
L'anàlisi detalla que el 28,6% de la població major de 15 anys al Maresme té estudis de primera etapa de secundària, mentre que el 23,9% ha completat la segona etapa de secundària i el 14,1% ha finalitzat els estudis de primària o nivells inferiors.
Quan s'analitza la població de 25 a 64 anys, es constata que la majoria d'aquest grup d'edat ha assolit educació superior (42,4%), mentre que un 27,8% ha completat la primera etapa de secundària, un 24,3% la segona etapa de secundària i un 5,5% només té estudis de primària o nivells inferiors. En aquesta franja d'edat, les xifres s'ajusten estretament als promitjos catalans.
Les diferències entre pobles
En l'anàlisi per municipis, es destaca que Tiana, Cabrils i Cabrera de Mar tenen els percentatges més alts de població major de 15 anys amb educació superior, amb xifres superiors al 50%. Només en 6 dels 30 municipis maresmencs, els estudis d'educació secundària o similar ocupen el primer lloc. A Tordera, Palafolls, Malgrat de Mar, Pineda de Mar, Calella i Mataró, més del 30% de la població major de 15 anys té aquests nivells d'estudis.
Pel que fa als estudis de primària o inferiors, Òrrius, Cabrils i Tiana registren els percentatges més baixos, mentre que Pineda de Mar, Mataró i Canet de Mar tenen les xifres més altes en aquest àmbit.
En la franja d'edat de 25 a 64 anys, la majoria de municipis tenen una majoria de població amb educació superior, amb Tiana liderant amb un 64,5%. Només quatre municipis presenten una majoria amb la primera etapa de l'educació primària assolida, amb Tordera i Palafolls destacant en aquest aspecte.
En resum, les dades de l'Observatori de Desenvolupament Local mostren que el Maresme té una població amb un nivell educatiu força alt, amb una clara majoria de persones que han assolit la educació superior, especialment en la franja d'edat de 25 a 64 anys. Aquestes xifres situen la comarca en línia amb els indicadors educatius de Catalunya en el seu conjunt.
Comentaris (1)