Els ports i el litoral maresmencs són els 'naturals' dels dos vallesos

El Maresme i el Vallès, cada cop més junts

Redacció FOTO PORTADA: Els ports i el litoral maresmencs són els 'naturals' dels dos vallesos

Els darrers 40 anys han estat especialment prolífics en una relació sovint no prou explicitada entre comarques diferents i germanes

patrocini final 40aniversari04 

 

En l’exercici retrospectiu d’analitzar el que han donat de si els darrers 40 anys a nivell territorial, hi ha una realitat que és alhora de mobilitat, social i econòmica que segurament no ha rebut prou atenció. En aquest reportatge abordem com, sense noms oficials ni grans anuncis, Mataró i el Maresme han esdevingut sense complexes com la porta marítima del Vallès.

Aquests reportatges especials, com tots els actes del 40è aniversari de Capgròs, són possible gràcies al patrocini del grup VIMA de residències, ETL Global Maresme, Finques Pous i centres mèdics GEMA.

Sense necessitat que s’hagi mogut cap placa tectònica, es pot dir que el Maresme i el Vallès s’han apropat de manera singular i accentuada els darrers 40 anys. És una connexió veïna que va vèncer, a nivell d’infraestructura però també de delimitació mental, la frontera que suposava Parpers amb un túnel que ha dinamitzat a banda i banda i que suposa -a més- una esmena interessant i necessària a la radialitat barcelonina de Catalunya. Primer va ser el túnel (o més concretament estalviar-se totes aquelles corbes camí de ‘El Jabalí de Oro’) i després va venir una connexió d’anada i tornada que s’exemplifica en hores punta i que suposa que, en molts casos, el Vallès sigui el rebost industrial del Maresme de la mateixa manera que la comarca amb capital a Mataró esdevé un Kaliningrad: la sortida a mar de la densa i populosa unitat dels dos vallesos.

Analitzem-ne, doncs, les 6 grans aspostes.

Túnel de Parpers

Tunel de parpers
Tunel de parpers

 

Connectar Mataró i Granollers per un quart d’hora de trànsit (si no hi ha embús) era quelcom impensable fins que aquesta gran obra, enllestida els anys noranta, va permetre que les dues comarques s’unissin per una C-60 umbilical molt transitada.

Mataró Parc

Mataró Parc
Mataró Parc

 

Situat a Mataró, el Mataró Parc és un centre comercial i d’oci que actua com a punt d’unió entre el Vallès i el Maresme, oferint una àmplia gamma de botigues, restaurants i activitats per a tota la família de la mateixa manera que també ho és La Roca Village.

Port de Mataró

Port de Mataró
Port de Mataró

 

El Port de Mataró és un port esportiu que no només és un punt d’atracció per als amants del mar i les activitats nàutiques, sinó també un enllaç crucial per al turisme marítim entre el Vallès i el Maresme. No ho fa sol, també amb els altres ports maresmencs.

Platges del Maresme

Platges de Mataró
Platges de Mataró

 

Com que als dos vallesos sempre els hi podrem cantar allò de ‘Aquí no hay playa’, les platges del Maresme són la sortida al mar directa i -entre les 50 que hi ha al llarg de la costa- esdevenen de facto ‘la platja del Vallès’ durant tota la temporada d’estiu.

Fires i festes

Fires i festes
Fires i festes

 

L’oferta cultural i festiva és prova fefaent de la connexió establerta entre banda i banda de la serralada litoral. Les grans festes majors o festivals, així com les iniciatives excepcionals com fires esdevenen motius de peregrinació en tots dos sentits.

Sense Tren orbital

Tren orbital
Tren orbital

 

Tenir el projecte de tren que enllaçaria Mataró i Granollers, per completar el volt orbital fins a Vilanova, tancat en un calaix és una mala notícia. Se’n va arribar a presentar el traçat però va esclatar la crisi i n’ha defallit la voluntat política.

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive