Portada del llibre
Portada del llibre

V. B.

Manuel de Torres defensa que els centres històrics no són intocables

L'urbanista és autor del llibre ‘Mataró, Ciutat Diversa', que pretén renovar la metodologia d'intervenció urbanística en els nuclis antics

Els centres històrics de les ciutats, com el de Mataró, no són intocables ni inamovibles, sino que han de ser espais vius i diversos. Així ho manifesta l'urbanista mataroní Manuel de Torres i Capell en el seu llibre Mataró. Ciutat diversa, que va presentar ahir dimecres, dia 17, a Can Palauet, davant una seixantena de persones. “Les pedres dels cascs urbans antics s'han tocat tota la vida”, va afirmar de Torres, donant a entendre que la protecció incondicional i a tota costa dels nuclis antics va “en contra de la història”. L'urbanista defensa la preservació dels nuclis històrics de les ciutats, però com a espais diversos, amb vida. “Cal respectar la diversitat del centre, obrir-lo i connectar-lo al món”, resumeix de Torres a l'obra presentada ahir. L'acte també va comptar amb la presència del Secretari per la Planificació Territorial de la Generalitat, Oriol Nel•lo, i l'alcalde Joan Antoni Baron.

El llibre Mataró. Ciutat diversa, editat per l'Ajuntament de Mataró és el resultat d'un treball de planejament sobre el centre de la capital del Maresme, que té com a objectiu refundar l'urbanisme dels centres històrics sobre unes noves bases metodològiques. De Torres vol “construir una gramàtica de futur” per procedir a la remodelació d'aquests nuclis urbans. L'obra parteix de la feina realitzada per de Torres des de què va guanyar el concurs sobre el centre històric, convocat per l'Ajuntament l'any 1997. De Torres va definir l'urbanisme del segle XXI com l'urbanisme de la “diversitat i la superposició”. Aquest urbanisme respon al panorama que presenten actualment bona part de les ciutats, com Mataró, “formades per peces inconnexes, amb els límits trencats, faltes d'unitat i formades per trossos sense continguts socials”. Es tracta d'una tendència que fuig de la tradicional visió urbanística del segle XX d'imaginar les ciutats unitàries i fàcils de sintetitzar.

Centre poc degradat
Per la seva part, Oriol Nel·lo, a més de fer una defensa aferrissada de les polítiques de rehabilitació del govern català, amb la Llei de Barris al capdavant, va destacar que el centre de Mataró ha evitat la degradació que han patit molts nuclis històrics d'altres municipis. “Mataró manté un casc antic viu, amb diversitat d'habitants i usos”, va explicar. Joan Antoni Baron, a qui l'afirmació de Nel·lo va venir com anell al dit, va reafirmar que el centre històric mataroní es manté “viu i dinàmic”, i en va donar el mèrit als seus veïns, els quals “han evitat la degradació del centre”. A més, Baron va assenyalar que Mataró. Ciutat diversa “té vocació d'instrument de discussió i reflexió i il·lumina el debat urbanístic”. Segons ell, el llibre és una “herència” de la gestió de l'exalcalde Manuel Mas i l'exregidor d'urbanisme Salvador Milà.

Mataró. Ciutat diversa es pot demanar de manera gratuïta a través de l'adreça de correu electrònic ajmataro@ajmataro.cat

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive