Raúl Prieto, promotor del festival
Raúl Prieto, promotor del festival

V. B.

Majestuós... i gratuït

El Festival Internacional d'Orgue vol trencar tòpics i acostar el so d'aquest instrument a tots els públics amb concerts i activitats d'entrada lliure

“Aquest orgue és el millor testimoni que tenim de l’època d’esplendor de Mataró”. El músic Raúl Prieto és un enamorat d’aquest colossal instrument que presideix la basílica de Santa Maria. Estrenat l’any 1927, està considerat l’orgue romàntic més important de Catalunya, i un autèntic prodigi de la tècnica i la manufactura. “És una obra d’art que els mataronins han de conèixer, perquè siguin conscients que a la seva ciutat es poden construir coses tan brillants com aquesta”, reitera Prieto. El prestigiós organista mataroní s’ha posat aquesta missió entre cella i cella, i des de l’any passat compta amb l’Ajuntament com a aliat. Plegats impulsen el Festival Internacional d’Orgue Jaume Isern, que viu ara la seva segona edició. Un certamen que va funcionar molt bé el 2012 i que enguany surt dels límits de Santa Maria i també s’obre a estils diferents amb la voluntat de captar nous públics. El festival va arrencar el 10 de juliol i fins al dia 22 d’aquest mes ofereix concerts dins i fora de la basílica, visites guiades i altres activitats. I el millor de tot, de manera gratuïta. 

Prieto ha picat pedra durant molts anys per generar una base de públic per als concerts d’orgue a Mataró. El seu recital de Santes amb l’orgue de Santa Maria s’ha convertit en una cita obligada per a molts melòmans de la ciutat, els fonaments sobre els quals s’ha aixecat aquest festival. Des de la seva experiència com a músic que fa nombroses gires arreu del món, Prieto assegura que “és molt difícil trobar concerts d’orgue amb tant recolzament com els que tenim a Mataró, d’un públic extraordinari tant en quantitat com en qualitat”. L’organista defensa que aquesta resposta tan entusiasta es deu a què la qualitat ha prevalgut en els concerts que ha ofert en els darrers anys. “La música és un llenguatge essencial que tothom entén, i encara que el públic no tingui una formació específica, quan una peça està mal interpretada ho capta fàcilment” assegura.

La primera edició del Festival d’Orgue va ser una continuació ampliada dels concerts de Prieto a Santa Maria. Però enguany el certamen creix en tots els sentits. “Ens hem plantejat arribar a la gent que encara no s’ha atrevit a venir”, destaca Prieto. El músic és conscient que l’orgue és un instrument que rep mirades plenes de perjudicis. “Són comprensibles per la imatge que s’ha transmès d’ell, però no tenen una base certa”, assegura. Per aconseguir trencar aquests tòpics negatius, que associen l’orgue amb un instrument antiquat i propi d’altres èpoques, el festival dibuixa un recorregut per sorprendre l’espectador.

Més enllà de Santa Maria
No falten els concerts més “clàssics”, a l’orgue de Santa Maria, a càrrec d’instrumentistes internacionals i de renom (el britànic Thomas Trotter o el propi Raúl Prieto), amb pantalla gegant i il·luminació espectacular de la basílica. L’objectiu d’aquests intèrprets extreure el so més majestuós dels 4557 tubs de fins a sis metres d’alçada que conformen l’instrument, a través dels 4 teclats de 61 notes i el pedal de 32 notes. Però enguany criden més l’atenció les propostes que es podran veure al teatre Monumental. Per exemple, el concert d’orgue rock, a càrrec del músic maresmenc Kyke Serrano. “L’orgue va evolucionar en el teclat Hammond, i d’aquí van sorgir els sintetitzadors, instruments clau en l’escena del rock progressiu”, resumeix Prieto. Serrano, que ha actuat amb noms com Jarabe de Palo o David Bustamente, oferirà un concert de rock paisatgístic, maridat amb vins de l’Empordà. L’altra cita al teatre mataroní és “L’orgue a l’època del cinema mut”, un recital a càrrec d’Ulric Walther amb peces espectaculars  i improvisacions sobre films de cinema mut del pioner Segundo de Chomón. “El concert serveix per recordar l’època en què molts teatres de varietats, com el Foment mataroní, tenia el seu orgue que servia com a alternativa més econòmica a les bandes de música”, recorda Prieto.

Un tercer concert fora de Santa Maria serà el que tindrà lloc al Convent de les Carmelites, que conserva el seu propi orgue. Anirà a càrrec de l’organista Bruno Frost, i de Mina Jerez, que toca les castanyoles. El festival es completa amb els miniconcerts que el propi Raúl Prieto oferirà a la plaça de Santa Anna el divendres 12 i amb les visites comentades a l’orgue de Santa Maria, que requereixen d’inscripció prèvia a l’oficina de turisme ja que estan limitades a 25 persones cada una.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive