Televisió de Mataró arriba enguany al vintè aniversari.
Sí, malgrat les vicissituds i els equilibris, arriba als vint anys i ens en felicitem. Farem un acte central el 10 de desembre al Teatre Monumental on convidarem no només els representants municipals sinó els ciutadans, els anunciants -que són un dels principals suports de Televisió de Mataró- i també als 300 o 400 col·laboradors que hem tingut durant aquest temps. No tirarem la casa per la finestra però volem fer un acte formal que alhora serà un programa de televisió que intentarà recuperar la memòria històrica que TVM té en imatges. La ciutat s'ha transformat en els darrers vint anys i la televisió ha acompanyat la ciutat en aquesta transformació; és just i curiós fer-ho palès. Ho recordarem amb justícia, no amb nostàlgia.
TVMataró ha presentat darrerament un pla de viabilitat a l'Ajuntament degut a una situació econòmica delicada. Com està realment TVM?
La veritat és que els mitjans de comunicació, si no són d'un grup de pressió, sempre tenen les seves vicissituds. Cal dir que en vint anys hem viscut el naixement de molts mitjans que posteriorment han crescut i després han mort. Podríem fer-ne una llarga llista, dissortadament. Si nosaltres encara ens mantenim vius és sobretot a la confiança dels nostres anunciants. Amb l'administració local, durant aquest vint anys, hem arribat a una sèrie d'acords: avals bancaris, cessió de locals, ajuts per la digitalització
i ara està previst arribar a uns nous acords amb l'Ajuntament; una acords que no seran ni els primers ni els últims. I si arribem a un acord d'ajuda per part de l'administració, tornarem a insistir que sigui per unanimitat de tots el ple municipal, com ha sigut sempre.
A què aspira TVM? A mantenir la titularitat privada però obtenint una part de finançament públic?
Nosaltres aspirem a consolidar el nostre model d'associació cultural sense afany de lucre. A la pràctica funcionem com qualsevol associació cultural sense afany de lucre, amb una junta gestora, uns estatuts
el que passa és que també com qualsevol altra entitat sense afany de lucre aquesta necessita un personal al seu càrrec. No hi ha massa diferència entre una associació cultural i el nostre Col·lectiu de Mitjans Àudiovisuals. Ara per ara no tenim un finançament públic, ens nodrim només de la publicitat. Tenim unes ajudes de la mateixa manera que les té un esbart dansaire, per dir un exemple. Moltes entitats, si no depenen d'entitats com el Cercle Catòlic o el Foment, depenen de l'Ajuntament. Ara sobretot el repte que tenim al davant és la Televisió Digital Terrestre.
Com garanteix el Col·lectiu de Mitjans Àudiovisuals la independència respecte a l'Ajuntament tenint en compte que rep aquestes ajudes?
Tot això de la independència i del pluralisme és allò de que el movimiento se demuestra andando". Fa vint anys que estem funcionant, donant joc a tothom, de forma democràtica, plural
Nosaltres no patim en absolut. La nostra independència està palesament demostrada.
És de domini públic que l'Ajuntament crearà l'esperada ràdio municipal. Quines possibilitats hi ha que aquesta nova emissora pugui unir esforços amb Televisió de Mataró?
Jo no sé encara si es farà la ràdio. Si es fa, benvinguda sigui, però jo encara no sé si l'Ajuntament decidirà fer la ràdio municipal o no.
L'alcalde Joan Antoni Baron ja ha confirmat que el Pla de Comunicació ho aconsella.
Una cosa és el que pugui dir un Pla de Comunicació, una altra cosa és que s'aprovi per majoria al ple o a la comissió de govern
Entre els reptes pendents de Televisió de Mataró hi ha, des de fa dos anys, arribar a emetre a tot el baix Maresme.
Ser suposa que aquest mes aconseguirem els permissos necessaris per a poder-hi emetre. Hi ha hagut molts entrebancs jurídics i tècnics que ha fet retrassar excessivament la implantació d'aquest repetidor. Jo confio que abans d'acabar l'any ja sigui una realitat.
Llavors TVM passarà a ser una televisió pràcticament de tota la comarca.
Si, però tampoc ens preocupa massa perquè des de fa quatre o cinc anys Déu n'hi do les coses que fem. Fa cinc anys ja vam fer onze debats comarcals i l'any passat encara més
Teníem una certa recança perquè no s'acabés desnaturalitzant la nostra televisió... actualment un 60 o 70 per cent de les notícies continuen sent de Mataró. No podrem arribar a tota la comarca fins que no s'implanti la TDT
Què es prepara pel futur a nivell de continguts?
En aquest sentit ens feia por és que la producció aliena som socis de la Federació de Televisions Locals i formem part de la Xarxa de Televisions Locals- acabés desnaturalitzant la programació pròpia. En la graella que hem fet recentment, si compte les hores de programació pròpia, encara n'hi ha dos terços, de nostra. De novetats hi ha un programa de cuina d'en Pere Tàpies, un altre de documentals i programes infantils i juvenils. A nivell nostre, després de l'informatiu farem un programa humorístic, que ja sabem que és molt complex, però el volem tirar endavant. El repte és fer una falca de dos o tres minuts d'estil satíric.
Televisió de Mataró emet una hora al dia de programes esotèrics. Programes d'aquest tipus no desprestigia les televisions locals?
Si, però coherentment amb el què hem dit necessitem els diners que proporciona l'hora de programació de tarot. I amb el nostre esperit de servei públic cal tenir en compte que no fem com a Televisió de Sabadell, que en comptes d'una hora en fan dotze.
Comentaris