El lloguer dels pisos barats s'ha encarit. Foto. R.Gallofré

Lloguem!, un projecte que et “canvia la vida”

Vern Bueno Casas FOTO PORTADA: El lloguer dels pisos barats s'ha encarit. Foto. R.Gallofré

Propietaris i llogaters participants del projecte ‘Lloguem! Yes we rent’ expliquen com han viscut en primera persona els beneficis d’aquesta iniciativa que vol transformar el mercat de l’habitatge a Mataró

El projecte Lloguem! Yes we rent, en marxa des de l’any 2018 a Mataró, té un objectiu ben ambiciós:  transformar el mercat de lloguer d’habitatge. Un mercat avui injust, que impedeix a massa gent gaudir d’un dret tan bàsic com és el de disposar d’una llar digna, a causa dels preus excessivament elevats i la manca d’oferta.  En el seu quart any de vida, el projecte ha donat els seus fruits, i el testimoni dels seus beneficiaris posa de manifest la importància d’aquest tipus d’iniciatives. “A mi m’ha canviat la vida, ho dic amb la mà al cor” explica un dels llogaters mataronins, que per fi ha pogut accedir a un habitatge propi a un preu just després d’anys de travessia en el desert i d’angoixa constant.

El programa Lloguem acaba el 30 de juny pel que fa la captació de pisos

Lloguem!, finançat amb fons europeus, ofereix als propietaris de pisos buits l’oportunitat de posar-los a lloguer amb garanties de cobrament i també amb facilitats en les reformes que necessiti l’habitatge (amb un suport econòmic molt important), així com en la gestió de tot el procés. D’aquesta manera es vencen les reticències que aquest col·lectiu sol mostrar, i que fa que hi hagi tants pisos en desús en ciutats com Mataró. Pel que fa als llogaters, els permet accedir a un habitatge sota del preu de mercat, i de forma social i solidària, promovent la cooperació entre ells a través del Bloc Cooperatiu. En aquest reportatge recollim quatre testimonis que expliquen què ha suposat per a elles i ells prendre part del projecte. El programa finalitza el 30 de juny pel que fa a la captació de pisos buits a la ciutat.

Lloguem!, projecte finalista de premis europeus

El projecte Lloguem ha estat seleccionat com a finalista en els Premis Europeus d’Habitatge Responable 2022, en la categoria de finançament just per a l’habitatge assequible. La 4a edició dels Premis Europeus d’Habitatge Responsable, la iniciativa conjunta de Housing Europe, la Unió Internacional de Llogaters (IUT) i DELPHIS, ha 70 presentacions en cinc categories de 20 països. Decidir qui són els guanyadors i els finalistes va ser un repte per al jurat, format per 15 experts en habitatge, Comissió Europea, Banc Europeu d’Inversions, Sindicats de Llogaters, Urbanistes, Ciutats Europees, i presidit per Barbara Steenbergen, cap de l’oficina de la UE de la Unió Internacional de Llogaters. La cerimònia de lliurament dels guardons se celebrarà durant el 3r Festival Internacional de l’Habitatge Social i tindrà lloc el 16 de juny a la Biblioteca Central Oodi d’Hèlsinki.

“És un projecte importantíssim que m’ha donat una gran felicitat”

Cheik Abdourahmane Laye, llogater i membre del Bloc Cooperatiu

 

En Cheik Abdourahmane Laye ho tenia molt complicat per trobar un pis digne per a ell, la seva dona i el seu fill. Estava fart de viure en habitatges compartits on no hi havia espai per a la seva família i on la pressió dels propietaris era una constant, però la seva condició d’estranger i de treballador amb contractes temporals i sense estalvis li suposaven un mur massa alt de saltar per accedir al mercat de l’habitatge de lloguer, que exigeix tota mena de garanties contractuals i de pagament i que sol discriminar les persones emigrades. “Era impossible trobar res, era desesperant”, lamenta en Cheik, per a qui tot va canviar quan un amic li va explicar la possibilitat de formar part del Bloc Cooperatiu.

Laye espera que tingui continuïtat perquè més persones com ell se’n beneficïin

Es tracta d’un habitatge al carrer Ample, al barri de Cerdanyola Nord, pel qual en Cheik paga poc més de 300 euros, preu per sota de la mitjana del mercat de lloguer a la ciutat. Un habitatge en condicions, reformat i prou gran per acollir la seva família. “La felicitat que em dona la casa no la puc ni explicar, és un alleujament enorme”, destaca en Cheik, per a qui un projecte com aquest té la capacitat de “canviar la vida” a qui en forma part. “És molt important que segueixi viu, que més propietaris hi aportin pisos i que més persones com jo se’n puguin beneficiar, per acabar amb tanta gent sense llar i amb tants pisos buits o que acaben sent ocupats”, resol el mataroní.

Com a llogater de Bloc cooperatiu, en Cheik té una sèrie d’obligacions envers a la cooperativa. A més de participar a les reunions i d’abonar quotes per al manteniment de la iniciativa, tots els socis i sòcies aporten temps de manera solidària a diferents activitats que contribueixen a permetre d’accés a l’habitatge d’altres persones (captació de nous habitatges, cures a la comunitat, accions de comunicació, benvinguda a nous membres, etc.).

 

En Cheik és un dels llogaters que participen en el projecte. Foto: R.Gallofré
FOTO: En Cheik és un dels llogaters que participen en el projecte. Foto: R.Gallofré

Com funciona el projecte

 

El programa Lloguem! ofereix una forma alternativa d’accés a l’habitatge de lloguer, amb preus justos, major estabilitat i formant part d’un projecte cooperatiu amb valors socials i solidaris.

“Jo sola no ho hauria pogut fer mai, però m’ho van facilitar tot”

Juana Ligos, propietària d’una casa posada a lloguer a través del projecte

 

Als seus 74 anys i sense grans recursos econòmics per fer-hi front, la Juana Ligos se sentia impotent. Què fer amb aquella caseta del carrer Sant Miquel, al barri de Cerdanyola, heretada fa més d’una dècada? Des de llavors es mantenia buida, però sense cap ànim especulatiu, al contrari. “Jo volia reformar-la i posar-la a lloguer, però no m’ho podia permetre pas”, explica. L’immoble tenia problemes estructurals i necessitava una reforma completa que se li escapava del seu pressupost. Fins que va arribar el projecte Lloguem. Un dels grans avantatges de la iniciativa per als propietaris és que el projecte subvenciona la rehabilitació necessària, amb quanties de fins a 16.000 euros. En el cas de Ligos, les obres eren complexes ja que calia, entre d’altres, fer el terra nou i apujar les parets un metre al passadís per protegir l’estructura de la humitat, a banda d’arranjar sostres, cuina i bany, de cara a fer-la plenament habitable. “Els operaris van fer una feina estupenda, s’hi van esmerçar molt ho van deixar tot perfecte”, s’exclama la mataronina.

L’immoble heretat per Ligos tenia problemes estructurals que el projecte li ha permès resoldre

La propietària tampoc s’ha hagut de preocupar de res a l’hora de trobar llogater, ja que ha estat la cooperativa qui s’ha encarregat de tot. En aquest cas és una persona jove, sòcia del bloc cooperatiu, que paga 475 euros al mes per l’habitatge. “Hi tens algú responsable i seriós, enlloc de preocupar-te per si hi entren ocupes”, afirma Ligos, que recomana participar en el projecte a tothom que es trobi en les seves circumstàncies. “Estic molt contenta de com  ha anat tot, m’han ajudat moltíssim en tots els passos, sempre amb transparència i seriositat”, assenyala la mataronina, que reclama més promoció per a la iniciativa perquè més persones com ella se n’assabentin.

Juana Ligos, propietària que ha cedit el seu pis al projecte. Foto: R.Gallofré
FOTO: Juana Ligos, propietària que ha cedit el seu pis al projecte. Foto: R.Gallofré

“No teníem cap interès en lucrar-nos de la bombolla immobiliària”

Jordi Fernàndez, propietari que ha cedit un pis al projecte Lloguem!

 

En Jordi Fernàndez va heretar la planta baixa d’un immoble situat als entorns de la plaça Fiveller de Mataró, on es van traslladar a viure-hi amb la seva parella. Els dos van adquirir la primera planta al familiar que n’era propietari, amb l’objectiu de rehabilitar-la i posar-la a lloguer. Però no ho volien fer a través del mercat immobiliari habitual. “Volíem fugir del tracte merament mercantil a través d’una agència, no teníem cap interès en especular al mercat ni beneficiar-nos de la bombolla immobiliària”, relata Fernàndez. El procés fins arribar al projecte Lloguem i al Bloc cooperatiu ha estat llarg, a causa sobretot de la pandèmia, però finalment el març de 2021 es va poder formalitzar el contracte de lloguer a una sòcia de la cooperativa, que ara pot gaudir d’un pis ben ubicat, d’uns 90 m2, amb tres habitacions, un bany i una petita terrassa, per una mensualitat de 550 euros. De nou, xifres molt per sota del que valdria un pis com aquest en el mercat de lloguer.

Fernàndez volia contribuir com a propietari a transformar el mercat de l’habitatge

Fernàndez i la seva parella compleixen enguany 35 anys. “Estem en una franja d’edat molt sensibilitzada amb els problemes d’habitatge, nosaltres hem gaudit de l’avantatge de l’herència, però molts altres amics tenen dificultats molt grans per accedir al mercat de lloguer”, explica el mataroní, convençut que cal contribuir com ells han fet a transformar aquest àmbit. “Ens interessava molt que el llogater fos d’una organització com el Bloc Cooperatiu, per vincular-nos a un projecte col·lectiu que es corresponsabilitza i que tindrà continuïtat quan la persona que viu actualment  a l’habitatge en marxi”, destaca.

Fernàndez celebra el projecte Lloguem! reclama que sigui capaç de sumar més habitatges buits de la ciutat als disponibles actualment, de cara a donar-li continuïtat i també resposta als socis de la cooperativa que estan en llista d’espera per accedir a un lloguer assequible.

Jordi Fernàndez, un dels participants en el projecte. Foto: R.Gallofré
FOTO: Jordi Fernàndez, un dels participants en el projecte. Foto: R.Gallofré

“És una iniciativa transformadora i molt necessària”

Irene Gil, sòcia de Bloc Cooperatiu

 

/ Els pisos cedits pels propietaris al projecte s’integren a la borsa de pisos del Bloc Cooperatiu, la cooperativa creada per gestionar els pisos i garantir la continuïtat del projecte de foment del lloguer assequible a Mataró. Les persones que vulguin optar a un d’aquests pisos han de convertir-se en sòcies de la cooperativa. Aquest és el cas de la mataronina Irene Gil, que forma part de l’organització malgrat que no és llogatera de cap pis del projecte ni està en llista d’espera. “Vaig conèixer Bloc Cooperatiu en un moment que sabia que hauria de buscar pis, però un cop ja m’hi havia inscrit en vaig trobar un. Llavors vaig preguntar-me si tenia sentit continuar en el projecte”, relata Gil. La resposta que es va donar va ser afirmativa, ja que un cop dins va descobrir que es tractava “d’una iniciativa transformadora i molt necessària per intervenir en el mercat de lloguer, on la situació és massa complicada per a moltíssima gent”. Autònoms, amb treballs temporals, ingressos baixos, sense avaladors... es veuen foragitats. “És un procés molt feixuc, normalment injust i excloent”, afirma Gil.

Gil és una de les sòcies de la cooperativa creada per gestionar els pisos i garantir la continuïtat del projecte

Des de Bloc Cooperatiu, emmarcats dins del projecte Lloguem!, volen contribuir a canviar aquesta situació. La cooperativa, integrada per persones “de tota mena de perfils”, com diu Gil, va molt més enllà d’una simple llista d’espera per accedir a un habitatge, sinó que els socis i sòcies s’organitzen en diferents blocs dedicats a qüestions com ara la captació de nous propietaris perquè cedeixin els seus pisos buits, la gestió de la comunitat o la comunicació. A banda hi ha un consell rector i una assemblea integrada per tots els membres. L’organització és una peça clau en el projecte Lloguem, que tal i com manifesta Gil, és vital que tingui continuïtat. “Interessa a l’Ajuntament perquè serveix per solucionar la problemàtica dels pisos buits i lluitar contra les ocupacions; als propietaris perquè els dona seguretat, suport econòmic, fiscal i de tràmits; i als llogaters perquè els permet accedir a un habitatge de forma justa”.

Reunió de membres del Bloc Cooperatiu
FOTO: Reunió de membres del Bloc Cooperatiu

“Abans i després”

 

Un dels grans avantatges que Lloguem! ofereix als propietaris és la subvenció de la rehabilitació i posada al dia del seu immoble. Els resultats dels treballs realitzats en els habitatges cedits al projecte parlen per si sols, com es poden veure a les imatges.

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive