Els participants a l'ofrena floral a Biada
Els participants a l'ofrena floral a Biada

capgros.com

Llibres, cinema i flors per recordar l'arribada del tren i el seu impulsor

Mataró commemora el 162è aniversari de l'arribada del ferrocarril a la ciutat

Mataró ha fet aquest dijous, dia 28, una ofrena floral al monument a Miquel Biada amb motiu del 162è aniversari del primer ferrocarril de la península. L’acte, on han participat diversos familiars de Biada i dirigents polítics, ha servit també per reivindicar, segons l’alcalde de Mataró, Joan Antoni Baron, les “bones noves que acompanyen l’estació actualment”, ja que s’ha referit a les millores en “andanes, accessos per mobilitat reduïda, ascensors...” i altres treballs que s’han anat realitzant a l’estació mataronina, així com una aposta de futur com el tren orbital: “Encara queden molts anys, però anem seguint els passos que requereix”. Sobre la obra de Miquel Biada, l’alcalde ha recordat que l’ofrena floral la fan a la plaça que porta el seu nom, just davant de l’estació, i que el canvi respecte l’altre ubicació anterior “serveix per dignificar més aquest acte”.

Per la seva banda, Toni Biada, un dels familiars de Miquel Biada, ha afirmat que el primer ferrocarril “va suposar una revolució per Mataró, ja que va permetre arribar a Barcelona en mitja hora i això va ser útil per pagesos o pel sector de la industria tèxtil per exemple”. Toni Biada ha agafat aquest exemple, Miquel va ser pioner, com il·lustració de les oportunitats que es poden trobar en moments de crisi com l’actual: “ell [Miquel Biada] va haver de superar diversos problemes, per això ara també és el moment de tirar endavant amb noves oportunitats de negoci”. Toni Biada ha citat el cas del portal Atrápalo, que va “néixer en ple esclat de la bombolla de l’any 2000 que va patir tots els que es van llançar al negoci per Internet”.

Llibre i cinema

Els actes de commemoració del 162è aniversari del ferrocarril van viure dimecres, dia 27, un altre moment àlgid amb l’acte que va tenir lloc a Can Palauet. Per una banda, es va presentar el llibre “El carril de Mataró – El primer tren de la península” d’edicions el Mirador, escrit per Gerard Roger. El llibre explica les condicions econòmiques i socials que van permetre la instal·lació del primer ferrocali a Mataró, així com les característiques de la línia. A més, l’autor també parla de Miquel Biada i com va lluitar contra situacions adverses per tirar endavant el seu projecte. Roger va explicar que el llibre posa en evidència les mancances pel que a les infraestructures a Catalunya, fent un paral·lelisme amb la situació actual.
 
En el mateix acte, Jordi Font-Agustí va fer un repàs de la presència del ferrocarril en el cinema, començant per la primera de les pel·lícules dels germans Lumière, “Arribada del tren a la Ciotat”. Segons Font-Agustí, el cinema i el ferrocarril van viure un “amor a primera vista”, que s’ha perpetuat al llarg de més d’un segle a través de moltes pel•lícules que tenen el tren com a escenari, com a tema o com a element important dins la trama. De fet, va dir Font-Agustí, hi ha un “paral·lelisme entre mirar una pantalla i viatjar en tren, així com entre la marxa del tren i el flux de la vida”. El conferenciant va fer un llarg i extens repàs a títols i pel•lícules on hi ha trobat algun tipus de referència al ferrocarril.

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive