Carmen Ferrer Román

Les discussions

Gairebé a ningú l'agrada discutir i moltes persones pensen que el millor és evitar-ho costi el que costi. Però realment, és tan dolent discutir? O dependrà, per una banda, de per què es discuteix i, per una altra, de la manera de discutir.

Per què es discuteix
Normalment es discuteix perquè no estem d'acord amb l'altre; amb el que diu, el que fa, el que planteja. Davant d'aquesta situació hom pot callar o bé expressar el que pensa encara que això li pugui conduir a una discussió. És més sa expressar el que hom pensa perquè si no es fa la frustració queda a dins i acabarà fent mal a la persona, o fent malbé la relació amb l'altre.
Cadascú té opinions diferents de les que tenen els altres però no es pot caure al parany de pensar que hom té la raó i ells no. Perquè tothom té les seves raons, les seves creences, la seva visió de la vida i de les coses, que li serveixen a ell però no tenen per què ser vàlides per als demés.

Les males discussions
Moltes vegades les discussions apareixen per què les persones se senten en possessió de la veritat i l'han de mostrar i fins i tot imposar-la a l'altre que no veu “la veritat”. Però aquesta veritat és la d'aquesta persona en particular, la seva opinió personal, i no una veritat universal. El problema ve quan es creu que existeix la veritat universal i es confon amb les pròpies opinions.
No existeix la veritat universal. En tots els temes i aspectes de la vida hi ha distintes creences i maneres de veure les coses entre els diversos grups humans i entre els propis individus. Quan els altres veuen les coses de manera diferent no vol dir que estiguin equivocats sinó solament que és un altre amb pensament propi.
Ni ningú està en possessió de la veritat ni ningú pot percebre-ho tot.

Discussió o comunicació
La comunicació entre les persones és poder dir el que es pensa i escoltar el que pensa l'altre, sempre hi ha diferències, d'aquestes és del que podem aprendre, ens hem de situar a aquests espai entremig de les nostres diferències per poder relacionar-nos i entendre'ns amb els demés.
Poder expressar les creences, opinions i sentiments, és un dret i un acte de reafirmació, però s'ha de cuidar com es fa i això ens porta al segon punt del principi:

La manera de discutir
Primer de tot hem de tenir present que l'altre persona també està convençuda del que diu, si volem que respecti el nostre punt de vista hem de començar per respectar el seu perquè per a ella és tan vàlid com per a nosaltres el nostre.
El respecte a l'altre és la base d'una discussió positiva en la qual cadascú pugui expressar el seu criteri sense ser atacat i sense necessitat de posar-se a la defensiva; això passa quan sentim que ens volen imposar el pensament aliè mentre desautoritzen el propi. Per discutir de manera adequada s'ha d'estar preparat a escoltar coses diferents de les que nosaltres pensem i acceptar que hi ha múltiples maneres de veure la vida. La qüestió és poder posar-se d'acord quan s'ha de fer, cedint cadascú una mica en la seva posició per poder arribar a un punt comú.
D'una discussió ben portada poden sortir moltes coses positives: un major coneixement de l'altre, entendre millor les seves reaccions, així com formes noves de veure i fer les coses què s'hauran construït amb les aportacions de cadascú.

www.tupsicoterapeuta.com

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive