Toni Rodon

Les altres sales d'exposicions

Diversos locals comercials i empreses de Mataró s'han apuntat darrerament a la moda de funcionar també com a espai per mostrar art

Des de fa temps a Mataró proliferen sales d'art en els llocs més diversos i curiosos; espais generalment amb fins comercials no concebuts per exhibir les últimes tendències d'art. S'han convertit en improvisades sales on els artistes amb ganes d'exposar tenen una oportunitat per fer-ho. El darrer exemple és l'Escola de Música TresET del carrer de Sant Joaquim que, el passat dissabte dia 19, va inaugurar l'exposició titulada Dues Veus. La combinació de dos arts com la música i la pintura és l'objectiu d'una mostra que intenta despertar l'interès dels alumnes per qualsevol expressió artística.

Més peculiar és l'espai d'exposicions que ofereix l'empresa Hartmann, situada al Carrer Carrasco i Formiguera del Pla d'en Boet, on de forma bimensual es presenta al públic una exposició de temàtica diversa. “Al principi volíem oferir només una exposició. Ara, però, si els treballadors no la veuen ens la reclamen”, comenta Antoni Luís, president de l'Associació Sant Lluc per l'Art, que s'encarrega d'organitzar les mostres de l'empresa. En aquest cas, segons explica Luis, l'origen germànic de l'empresa ha estat el desencadenant de la iniciativa: “Les empreses alemanyes tenen la cultura d'aprofitar qualsevol espai i convertir-los en llocs amens i per gaudir”, destaca. L'arrelament de l'empresa a l'entorn sembla ser un altre dels objectius de l'exposició ja que moltes persones s'interessen i s'acosten al lloc per veure el contingut de la mostra.

Espais com el Cafè Latino de la plaça de l'Ajuntament, l'Arcàdia Cafè Cultural i el restaurant Poema XV –carrer d'en Pujol-, el gimnàs Paradise –a la porta Laietana-, el Frankfurt Floris –a la Ronda O'Donell-, el restaurant La Lluna –carrer de Cuba-, l'alberg municipal de Can Soleret o la Biblioteca Pompeu Fabra també han optat per oferir, en alguna de les seves dependències, exposicions d'art pels seus visitants.

Una alternativa vàlida
La novetat d'oferir exposicions –de moment pictòriques- en espais que no tenen l'art com a prioritat no molesta les galeries d'art professionals. La responsable d'Espai 28, Sara Pajares, pensa que és bo veure art sigui on sigui: “Cadascú és lliure d'exposar els seus quadres al lloc on vulgui, tot depèn del camí que vulgui agafar”, comenta Pajares. A més, segons la mateixa font, exposar en aquestes sales pot ser positiu per aquells joves que vulguin començar a introduir-se en el món artístic. “La majoria de persones que exposen en galeries alternatives, si volen fer carrera artística, acabaran en galeries d'art”, comenta. Amb tot, però, Sara Pajares no s'està de reconèixer que el sentit de l'art pot quedar diluït a causa de la nombrosa oferta que existeix.

El crític d'art Pere Pascual, en canvi, es mostra més reticent amb l'augment d'aquestes sales d'art alternatives ja que creu que els espais han de tenir clar que han de ser sales especialitzades en un art i que protagonitzin artistes joves: “A causa de la manca d'espais que hi ha a Mataró, qualsevol lloc per exposar i, sobretot, per començar una carrera artística és positiu”, comenta. Malgrat tot, Pascual també considera que els espais que ofereixen art han de tenir en compte l'ús que se'n vol fer i adverteix que la barreja d'usos pot ser dolenta: “Aquestes sales han de potenciar noves creacions i l'artista ha de tenir clar en quin entorn es mou”, explica el crític d'art. “És bo portar l'art a tothom i que els joves tinguin l'oportunitat de veure aquest món d'una forma més global”, explica Pasqual. El crític d'art no creu que la proliferació de sales alternatives sigui democratitzar l'art ja que moltes d'aquestes se centren en un sol art, habitualment la pintura.

Amb tot, la majoria d'espais coincideixen en afirmar que les expocisions no tenen la voluntat de competir amb les sales d'art ni de comercialitzar amb ell. La intenció és, segons han explicat des de l'empresa Hartmann, donar un aire diferent al seu lloc habitual i oferir alternatives per fer més comfortable i còmode l'espai.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive