Toni Rodon

La vaca mataronina Cowlon, la gran expectativa del Cowparade

La vaca l'ha realitzada Enric Aromí i pretén ser una defensa a la catalanitat de Cristòfor Colom

Les persones que aquests dies passegin per Barcelona veuran unes figures estranyes, colorides i encantadores; unes 68 creacions artístiques que admiren la ciutat comtal des de diversos punts, captant l'atenció de qualsevol ciutada que hi passi pel costat i creant un punt d'escepticisme i fins i tot d'ironia en totes les seves observacions. No es tracta de creacions irracionals, sinó de vaques. O més ben dit de creacions portades a terme per artistes locals en el marc de la Cow Parade 2005, un festival ideat per l'escultor suïs Pascal Knapp i que és considerat l'acte artístic i públic més gran del món. Des d'ahir, dia 1 de juny, fins les festes de la Mercè.

El Festival, que consisteix en pintar vaques sobre diversos suports i amb la més alta originalitat, ha portat als artites mataronins Sandro Soriano, Josep Maria Codina i Enric Aromí, així com a Anna Esteban, de Vilassar de Mar, a ser partíceps d'aquest paisatge d'imaginació i de qüotidianitat.

Malgrat tot, de moment la festa no està complerta i el ramat espera amb impaciència que s'ampliï el col·lectiu. A dia d'avui encara manca un dels exemplars més esperats i que de fet ha estat elaborat pel mataroní Enric Aromí. I és que la seva creació, Cowlon, emula a un dels personatges més importants de la nostra històrica col·lectiva. Amb un joc de paraules forçat, però creatiu, la vaca d'Enric Aromí aixeca un dit senyalant cap a Amèrica i la seva base és un planeta on s'hi mostra el recorregut que Cristòfor Colom va fer l'any 1492, des de l'Illa de Pals a El Salvador. “He posat aquests dos llocs perquè sóc dels que considero que Colom era català. És, de fet, una reivindicació personal”, comenta el propi Aromí amb l'orgull de perpetuar un símbol de Barcelona.

Si la resta de vaques de la Cowparade són de mides reals, la Cowlon fa quatre metres d'alçada, dos d'amplada i arriba als 400 kg de pes. La vaca, realitzada amb fibra de vida i base de ferro, a més, arribarà més tard del previst. En motiu d'alguns problemes tècnics, Enric Alomí no veurà la seva creació a Pedralbes Centre fins el poper dia 8 de juny, quan a les 12 del migdia es preveu que estigui tot enllestit. Davant les grans expectatives que s'han creat per veure la seva creació, l'artista mataroní prefereix destacar el Festival: “L'èxit és de l'exposició en sí ja que estén l'art de forma gratuïta i per a tots els públics”, ha admès Aromí.

La vaca cega
Una altra de les creacions curioses és la de l'artista mataroní Josep Maria Codina que ha volgut recordar la vaca cega. La figura, ubicada a Gran Via, té el poema de Joan Maragall al seu llom. A més, la part inferior té formes rocambolesques amb la intenció de fer un petit homenatge a Toni Gaudí. “D'una manera curiosa he volgut recordar a dos grans artistes. A més, m'ha servit per fer una cosa diferent per trencar la rutina”, ha explicat Codina.

Festa solidària
Després de passar per Nova York, Chicago o Tòquio, entre altres, la Cowparade d'enguany incorpora una nova vessant a la festa: la solidaritat. En aquest sentit, les creacions es subhastaran durant les Festes de la Mercè i els diners recaptats es destinaran al Casal d'Infants del Raval.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive