Montserrat Vilalta

La singularitat de l’oferta universitària de Mataró

L’aspecte més diferenciador i de més valor dels estudis universitaris de Mataró és que formen part d’un parc científic i de la innovació, el Tecnocampus Mataró-Maresme, un autèntic privilegi que l’acosta als models més avançats mundialment de convivència entre coneixement i món productiu d’alt valor afegit, és a dir, entre universitat i innovació.

Hi ha múltiples exemples d’aquesta convivència i prou coneguts, com ara els d’Estats Units (Babson College – Silicon Valley), alguns que estan consolidant-se a Europa (Amsterdam Center for Entrepreneurship @ Science Park) i d’altres més propers que tot just estan començant la seva singladura (ESADE-Creapolis). El Tecnocampus Mataró-Maresme no té res a envejar a aquests projectes excepte per les seves dimensions i pel prestigi i relleu internacional que aquestes institucions han aconseguit al llarg del temps. Hi ha però, una diferència substancial, i és que mentre aquests projectes s’han desenvolupat a l’entorn d’una realitat universitària ja existent i que en continua essent el seu nucli, en el projecte Tecnocampus la unió entre empresa i universitat –tant física com productiva- s’ha fet al mateix temps, i això hauria de ser un valor afegit que a vegades passa desapercebut. No pot caure’s en l’error que a vegades destil·len alguns discursos que identifiquen de manera esbiaixada la Universitat com una simple unitat productiva del parc, és a dir, que els estudis universitaris són un servei més per a les empreses que s’hi instal·len; ni tampoc són de rebut els discursos que alguns fan a la inversa, identificant les empreses com el complement perfecte per a una formació universitària basada en el caràcter professionalitzador dels seus estudis. El que cal de veritat és adoptar un discurs integrador d’universitat-empresa que es materialitza i es visibilitza de manera innovadora en el Parc TCM. No en va, Mataró va obtenir l’any 2010 del Ministeri de Ciència i Innovació el reconeixement de “Ciutat de la Ciència i la Innovació”, un mèrit que, ni que sigui únicament pel prestigi que comporta, moltes altres ciutat voldrien.

I, de la mateixa manera que són moltes les ciutats catalanes que aspiren a aquest reconeixement i d’altres que reivindiquen la presència d’estudis universitaris en el seu territori, també són moltes les universitats i centres universitaris que es reivindiquen com a model d’ “universitat emprenedora”, i això només perquè tenen algun programa de creació d’empreses amb projecció territorial o perquè formen part de la “Xarxa d’Universitats Emprenedores” promoguda pel Departament d’Empresa i Ocupació de la Generalitat. Però si avaluem què vol dir ser universitat emprenedora d’acord amb els estàndars internacionals, podem adonar-nos que l’única institució de Catalunya que reuneix l’autèntic perfil per a ser-ho és el Tecnocampus Mataró-Maresme, i és segurament per això que també és l’única institució que forma part d’aquesta xarxa sense tenir la forma jurídica d’universitat plena.

Així, doncs, els principals elements que podríem destacar com a singulars i diferenciadors dels estudis universitaris de Mataró, respecte de la resta d’oferta universitària de Catalunya, són la seva ubicació en una ciutat distingida com a “Ciutat de la Ciència i la Innovació”, la seva pertinença a un parc científic i de la innovació i el seu perfil abastament reconegut d’“universitat emprenedora”. Són trets de molta envergadura, suficients per constituir un model únic i singular d’estudis universitaris en la línia dels que s’estan conformant arreu del món amb els mateixos o semblants atributs.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive