-
-

capgros.com

La Setmana Santa, un patrimoni cultural de la ciutat

El reconeixement de la Processó General de Divendres Sant com a element singular i de gran valor artístic marca la celebració d'enguany

La Setmana Santa de Mataró s’ha convertit en una de les més importants de Catalunya pel nombre d’actes que promou i la quantitat de participants que congrega. Durant els 11 dies que van des d’aquest divendres, dia 22, i fins al Dilluns Sant, són un total de 32 cites les que s’engloben dins d’aquesta celebració, entre processons i altres actes litúrgics promoguts per les diferents congregacions i germandats reunides dins de la Comissió de Setmana Santa. I, com sempre, la Processó General de Divendres Sant les reunirà a totes elles en l’acte més massiu i emblemàtic de la festivitat mataronina. Aquest 2013 serà el primer cop que la processó transcorrerà pels carrers del centre de la ciutat amb la consideració de Patrimoni Cultural de la ciutat. El Ple de l’Ajuntament d’aquest mes de març així ho va aprovar el passat dia 7.

El reconeixement a l’acte principal de la Setmana Santa mataronina, de la qual es destaca que és un element singular i de gran valor artístic i estilístic. La iniciativa té el seu origen en l’aprovació d’una proposta de resolució, presentada en el Ple d’abril de 2012, en la qual es va acordar recopilar informació i iniciar un expedient per tal que la Setmana Santa de Mataró o les seves expressions més significatives poguessin rebre el reconeixement de Patrimoni Cultural de la Ciutat. Es va demanar a Xavier Alarcón, coneixedor de la tasca de la Comissió de Setmana Santa a Mataró i de les confraries i entitats dedicades a aquesta manifestació religiós o cultural, que emetés un informe sobre els actes més representatius d’aquest esdeveniment i analitzés aquells més rellevants. L’informe d’Alarcón destaca com a element singular i de gran valor artístic i estilístic la Processó General del Divendres Sant, documentada des de mitjans del segle XVII, i organitzada de forma conjunta per totes les entitats que conformen la Setmana Santa de Mataró. La proposta es va aprovar amb els vots a favor de tots els grups excepte ICV-Euia i la CUP.

“És tot un reconeixement que no ens esperàvem que arribés ara”, explica Jordi Merino, un dels membres de la Comissió de Setmana Santa. Però no és pas l’únic que ha rebut recentment la festa mataronina. La comissió va ser premiada a principis d’any amb el Premi Inmaculada, que atorga el Consell General de Confraries i Germandats de l'Arxidiòcesi de Barcelona, amb la col·laboració de l'Ajuntament de Barcelona. El Premi Immaculada és una menció especial que s'atorga des de l'any 2007 a personalitats o entitats que treballen en pro de la Setmana Santa a nivell nacional o internacional. Aquest 2013 s’ha reconegut l’entitat mataronina per la seva tasca d'organització del V Congrés Català de Confraries, Congregacions i Germandats celebrat a Mataró l'any 2011 i també per la seva trajectòria al capdavant de la coordinació de les diferents germandats i actes que desenvolupen les mateixes a la ciutat de Mataró.

Aquests reconeixements esperonen els organitzadors de la Setmana Santa a fer front a dues setmanes frenètiques. “Són 32 actes, anem a un ritme acceleradíssim”, destaca Merino. El programa d’aquests dies és molt similar al d’anys anteriors, amb el Dijous i el Divendres Sant com a grans dies, i actes molt consolidats com la pròpia Processó General, l’Homenatge a la Ciutat dels Armats, la Matinal de Saetes i el pregó, la processó del Prendiment i la resta de processons i actes litúrgics de les diferents germandats que arriben a pràcticament tots els punts de la ciutat. Però també hi ha algunes petites aportacions noves. La més destacada és una nova processó que es promou des de la parròquia de Sant Pau, al barri del Palau, on hi té seu laconfraria de la Coronació d’Espines. La processó transcorrerà des de la parròquia de Sant pau fins a Sant Simó, i està prevista per aquest dissabte, dia 23.. “És un tema força curiós, ja que les processons normalment les organitzen confraries i congregacions, no pas les pròpies parròquies”, destaca Merino, que apunta que aquesta nova processó “està enfocada com un acte d’evangelització dins del rigor i l’austeritat”. Seguint aquesta línia, des de la Parròquia de l’Esperança s’ha decidit fer una processó nova, que anirà de Rocafonda a Vista Alegre el Dimecres Sant.

Els desitjos de la Comissió de Setmana Santa és que tot aquest seguit d’actes transcorrin amb normalitat i sense sobresalts, que la climatologia –una qüestió sempre espinosa en aquestes dates- els respecti i que no es produeixin imprevistos com el de l’any passat, quan la Hermandad de Antiguos Legionarios va participar per sorpresa a la Processó del Silenci de Dissabte Sant. “Va ser un acte anecdòtic, fora de programa i que no estava previst per la comissió”, resol Merino amb voluntat de passar pàgina.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive