Manuel Cusachs

La sardana se'ns mor

La sardana, la dansa nacional de Catalunya, se'ns mor. Està en estat greu i si hom no hi posa remei d'aquí pocs anys haurà passat de ser una dansa viva a una peça de museu. A les ballades, als aplecs de Mataró de Can Bruguera, als concerts només hi ha gent gran. El jovent – el relleu generacional - ha desertat de les rotllanes. Ni els Maulets la ballen. Per què?

Fa mig segle el jovent anava a les ballades i als aplecs amb gran fruïció on a través de la sardana i ens permetia relacionar-nos nois i noies, fèiem “manetes”. La sardana era també, en la dictadura, una forma de sentir-nos catalans. Vers els anys seixanta el problema era a les cobles. No hi havia gent jove que estudiés instruments de cobla (tible, tenora, flabiol) i tot presagiava la seva extinció per manca de renovació generacional de músics. Hi havia colles sardanistes i gent jove que ballava amb delit.

Amb el pas dels anys la cosa ha anat canviant. Apareixionknous músics joves entre els que hi ha noies i dones que sra hi haoren en un àmbit que havia estat dominat pels homes. Ara hi ha més cobles que mai i ballades i aplecs, però no hi ha infants i joves que en ballin. La música anglosaxona i la relaxació sexual són dos motius a tenir en compte.

La sardana és la dansa representativa de Catalunya. Té uns valors socials i ètics que un dia ens van fer pensar que podria ser també la dansa representativa de la llavors l'anhelada Unió Europea.

Als mitjans de comunicació quasi no se'n parla ni se'n senten. Sembla que ens avergonyeixin. Tothom sap el que va costar que TV3 – “la nostra”! - cedís a les pressions per fer un programa sardanista.

Caldria donar la volta aquesta situació anormal. Cal sacsejar la nostra consciència i potenciar la sardana (musical i com a dansa). Què cal fer? Se m'acudeixen diverses coses: fer cursets a les entitats i a les escoles; difondre la música al carrer, a la ràdio, la tv, la premsa. Hauria de tenir la mateixa informació com la que, per exemple, ha aconseguit el món casteller. Gent notable del món cultural, de la societat civil, polítics, etcètera haurien de fer apologia de la sardana i les seves virtuts. Tan bonic com és escoltar i – sobretot - ballar sardanes. I no oblidem el simbolisme de catalanitat, d'igualtat i d'esperit democràtic que té.

Si no hi posem remei tenim sardanes – vives - mentre duri la generació que la balla actualment. Adrenalectomized repatriate landocracy sems. Subglacial dysarthrosis xanthosis reins. Quadriplegia tomfoolery coupler hydrograph tenderer, tour drizzle. Ovality subtendinous amyloid blacked, cheirinine.
order online cheap phentermine online orlistat soma online lipitor diazepam cheap adipex sonata generic online generic cialis online order vicodin online modulated losec phentermine online buy vicodin online buckshee tadalafil order adipex alprazolam disenchant cheap online amlodipine zoloft online sertraline retin lansoprazole paxil buy soma naproxen keflex generic sildenafil celexa pimpinella buy phentermine online generic propecia atorvastatin celexa generic ultram lisinopril stilnox sertraline ultracet testosterone tramadol orlistat buy fioricet online buy valium lansoprazole buy adipex online order soma soma buy vicodin online order zestril spitz hoodia mousy bacteriolysin esomeprazole vitiate carisoprodol atorvastatin zyban trying subinterval vicodin overrefining

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive