No és un projecte de la mateixa envergadura ni pressupost però al final els mataronins podran escoltar abans Clap FM que la tan desitjada ràdio municipal. Es tracta d'una emissora impulsada des de la discoteca Clap -no com a Casa de la Música- i que es pretén posar en marxa el mes de setembre tot i que no disposada de freqüència assignada per l'Estat -serà al·legal, com la resta de ràdios culturals i associatives i fins fa poc les televisions locals-. Segons Jordi Herreruela, un dels promotors del Clap, la ràdio funcionarà 24 hores al dia emetent música ininterrompudament i dues hores del total les ocuparà un magazine musical que es produirà des de la mateixa sala però també des d'Scanner FM Gràcia -una emissora que se sent a través de Ràdio Gràcia i a través d'Internet- i des de la nova Casa de la Música de Salt (veure peça complementària) mitjançant un intercanvi de continguts.
Durant el mes de juliol l'emissora va funcionar a ple rendiment tot i que sense fer-ho públic radiant bàsicament músiques del món, que era justament l'estil protagonista del festival Cruïlla de Cultures impulsat per l'alter ego del Clap, la Casa de la Música. En aquests moments es segueix emetent amb molt poca potència, s'està generant el software necessari perquè es pugui radiar música ininterrompudament i buscant la freqüència més adequada.
El projecte s'emmarca dins la voluntat dels promotors del Clap de fer néixer una ràdio catalana -ja sigui pública o privada- on durant 24 hores al dia s'emeti exclusivament música. La idea amb què es treballar és vincular les possibilitats de producció de les diferents Cases de la Música que vagin sorgint de manera que es constitueixi una mena de COMRàdio musical.
-
La Mirona de Salt es convertirà també en una Casa de la Música
No porta ni sis mesos oberta, però la Casa de la Música de Mataró ja té altres col·lectius que volen imitar-ne l'experiència i implantar-la al seu territori. Els primers que ho faran efectiu són els responsables de la sala La Mirona, de Salt, que el 10 de setembre estrenaran una nova concepció de l'establiment basada en l'experiència mataronina i que ha estat adaptada al territori. L'acord a què han arribat amb la Generalitat, l'Ajuntament de Salt i la Diputació de Girona -per tres anys, com a Mataró- permetrà endegar tot un seguit d'activitats relacionades amb el món de la música tant al Gironès com al Pla de l'Estany, una part de la Selva i el Baix Empordà, segons ha explicat Xavi Fortuny, responsable d'RGB Management, l'empresa que gestiona l'equipament municipal de La Mirona.
"Amb la música hauríem d'aconseguir el mateix que s'ha fet amb el teatre a nivell català, que ha multiplicat el seu públic perquè s'ha organitzat conjuntament", explica Fortuny, que no estalvia elogis a la Casa de la Música mataronina: "Que existeixi un equipament com aquest és una fita històrica; una llum d'esperança i sobretot fer-ho des de la iniciativa privada. En el camp de la música s'ha de fer una feina des de la base, fer que les noves generacions pugin d'una altra manera", assegura. El gironí, que manté una intenció relació amb la capital del Maresme perquè durant una bona temporada havia tocat amb grups de la ciutat, ha explicat que la Casa de la Música de Salt treballarà amb les mateixes línies d'actuació que la instal·lació homònima mataronina, tot i que alguna de les iniciatives -com la dels bucs d'assaig- a la segona Casa no es farà perquè no n'hi ha necessitat: "Amb els del Clap parlem el mateix idioma i hem assimilat el seu projecte, al qual també hem pogut aportar algunes coses, com la idea de l'Escenari Obert".
Des de la Casa de la Música, Jordi Herreruela ha aplaudit la iniciativa i ha recordat que quan es va engegar el projecte a Mataró ja es parlava de generar una xarxa a nivell català. Herreruela ha emmarcat l'exportació del model mataroní a La Mirona de Salt dins les boníssimes relacions que han mantingut sempre amb els responsables d'aquesta sala, igual que amb la Salamandra de L'Hospitalet. "Junts hem anat marcant una pauta i ideològicament ens entenem molt, perquè ens emociona la música més enllà dels diners. Quan va sortir el projecte de seguida ens van dir que ells també volien tirar endavant una experiència similar", ha explicat. La segona Casa de la Música serà totalment independent de l'original però hi haurà uns llaços de coordinació.
La única diferència entre els promotors de la Casa de la Música mataronina i la de Salt és que si bé els primers són una cooperativa sense afany de lucre en el cas gironí el grup propulsor és una empresa. Això no entrava en els paràmetres inicials de la Casa però la confiança en els responsables de La Mirona és total i per tant els mataronins no estan preocupats pel curs que pugui portar el projecte.
L'altre possible importador de la marca "Casa de la Música" és la mateixa Salamandra de L'Hospitalet de Llobregat, que es troben en un moment d'indefinició per un possible trasllat de l'espai. Però n'hi ha més: ajuntaments i entitats de Granollers, Badalona i Sant Boi de Llobregat també han mostrat el seu interès en acollir una instal·lació d'aquestes característiques.
Segons Herreruela el projecte Casa de la Música és vàlid per totes les ciutats mitjanes de Catalunya i d'Espanya: "Igual que hi ha una biblioteca, a les ciutats creiem que hi hauria d'haver una Casa de la Música", diu. De totes maneres, el promotor admet que la voràgine en què poden acabar immersos si la xarxa de Cases de la Música creix tan ràpid és mala companya de viatge: "Voldríem tenir més recorregut abans que això passés. Tot plegat és molt recent", comenta.
La Mirona és una de les sales de concert de referència a Catalunya i junt amb el Clap i la Salamandra van crear recentment l'Associació de Sales de Concerts de Catalunya (ASSAC). La sala gironina ha estat escenari de concerts d'artistes com Bebe, Lax'n'Busto o Els Pets, organitza concursos de maquetes i rep cada any el Black Music Festival, entre altres activitats.
Comentaris