Al cor d'andalusia hi ha una població que permet als seus vilatans desplaçar-se amb molt poc temps a Sevilla, Còrdova, Màlaga o Granada. Es tracta de la Roda d'Andalusia, un dels centres econòmics de la Sierra del Sur, juntament amb Estepa i Herrera i una de les capitals industrials de la famosa oliva andalusa. El municipi és enguany el convidat d'honor de la reconvertida Fira de l'Arbre, que l'any passat va inaugurar un estand dedicat a Sierra de Yeguas, dins un cicle promogut per l'Institut Municipal de Promoció Econòmica per portar a Mataró productes artesans de diferents regions espanyoles.
La tria no és casual. Tan Sierra de Yeguas, com la Roda són el municipi d'origen de molts mataronins, que els anys cinquanta i seixanta es van veure obligats a emigrar, però que no han perdut mai els vincles amb la seva terra a la que tornen sovint, especialment per setmana santa, quan el petit municipi andalús arriba a triplicar el número d'habitants. L'estand de la Roda serà, per tant, un lloc de retrobament entre els rodeños andalusos i els més de mil rodeños mataronins, represenants avui en l'activa associació cultural Rodeños Andaluces en Catalunya, fundada l'any 1994.
Precisament, les autoritats de la Roda, encapçalades per l'alcalde Manuel Silva, aprofitaran l'oportunitat que els brinda la Fira de l'Arbre per promocionar la seva indústria, que avui registra més de 300 negocis en sectors molt diversificats entre els quals hi ha empreses de construcció, poliester, automobilisme, ferro, fusta, tecnologia i alimentació, amb l'oliva com a estandard. Volem mostrar la transformació que ha viscut el nostre municipi en els darrers 20 anys, explica Francisco Salazar, regidor de promoció econòmica de La Roda. L'estand presentarà vuit empreses del municipi, entre les quals hi ha Agro Sevilla, una cooperativa de segon grau que comercialitza 40 milions de quilos d'olives verdes i negres de taula cada any, de les quals més del 90% s'exporta a països de Llatinoamèrica, Àsia i Europa. Un altre dels sectors que guanyen importància a la regió és el de l'extracció de l'oli de soja, amb presència de primers marques nacionals com La española i la denominació d'origen pròpia.
Taxa d'atur negativa
Avui la nostra economia ja no es basa en l'agricultura, sinó en el sector industrial. Vivim un procés invers al que va obligar a molts rodeños a emigrar. Actualment la taxa d'atur masculí al nostre poble és negativa. Hem de buscar mà d'obra fora, explica Salazar. La millora del nivell de vida dels rodeños es tradueix amb un tímid, però constant augment de la població, que actualment supera els 4200 habitants.
Vista general del municipi
Comentaris