La nau del carrer Pasqual Madoz
La nau del carrer Pasqual Madoz

Vern Bueno

La protecció de la nau de Can Minguell compensa la pèrdua de Can Fàbregas

La nau, ubicada al carrer Pasqual Madoz, canvia el nivell de protecció de ‘H' a ‘A' i es convertirà en un equipament

La descatalogació tàcita de la fàbrica de Can Fàbregas i de Caralt, que s'enderrocarà per ubicar als seus terrenys la futura locomotora comercial, no ha afectat quantitativament el catàleg del patrimoni de la ciutat. En una acció paral·lela a la duta a terme amb el conjunt industrial del carrer Biada, una nova nau industrial, Can Minguell, s'ha afegit a la llista de fàbriques antigues de la ciutat amb el nivell màxim de protecció. Amb Can Minguell s'ha seguit el procés invers del realitzat amb Can Fàbregas: l'edifici ha passat d'estar protegit amb el nivell H, que només obliga a deixar constància documental de la fàbrica i n'autoritza l'enderrocament, a estar-ho amb el nivell A, que protegeix tot el conjunt.

El conjunt de l'antiga fàbrica Minguell es va incorporar al catàleg del Pla Especial del Patrimoni Arquitectònic el 2002, any en què el catàleg es va ampliar per a incloure els conjunts industrials més representatius de la ciutat. L'edifici data de l'any 1854 i es dedicava a la filatura, el tint i la confecció. La fàbrica va tancar les portes l'any 1960. Del conjunt inicial, format per vàries naus i una xemeneia, només en queda en peu la xemeneia i una de les naus, una construcció de planta baixa i tres plantes pis, que fou dividida en dues parts l'any 1962, amb l'ampliació del carrer Pasqual Madoz. L'edifici, que presenta una estructura de pilars de fosa i sostre de volta de maó, amb una coberta a dues aigües, ha sofert moltes intervencions al llarg del temps. Per aquest motiu, s'observen a la façana alteracions que han malmès bona part de la seva composició.

El conjunt industrial es va incloure al Pla Especial del Patrimoni Arquitectònic amb nivell de protecció H. La Nau Minguell, però, es troba situada urbanísticament en un sector de remodelació, que afecta l'àmbit dels carrers Quintana, Antoni Puigblanch i Plaça de l'Havana, i que actualment s'està desenvolupant mitjançant una modificació del Pla General. El document urbanístic que desenvolupa aquests sector ha optat per conservar la nau, de cara a dotar la zona d'un element singular d'identificació. Segons figura en el document de la modificació puntual del Pla Especial del Patrimoni Arquitectònic, es valora especialment la contundència del volum de l'edifici, la racionalitat i nitidesa de l'estructura existent, i les encavallades de fusta que sustenten l'obra. L'edifici, a pesar de les alteracions sofertes, encara conserva la dignitat i sobrietat que caracteritza aquest tipus d'arquitectura industrial, i per aquest motiu ha passat a protegir-se amb el màxim nivell.

Pisos i una gran plaça
El pla d'usos preveu que Can Minguell sigui un equipament, però encara no s'ha definit de quin tipus. Sumant les quatre plantes, l'edifici té 560m2. Al seu voltant s'hi està construint una promoció de pisos plurifamiliars, que porta per nom Residencial Joan Fivaller. En total, hi haurà 2.500m2 dedicats a habitatges, que es completaran amb una gran plaça de 2.330m2

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive