Més de 40.000 persones, si se segueix la tònica habitual dels darrers anys i la meteorologia no fa la guitza, s’aplegaran aquest divendres, dia 21, als carrers del centre de la ciutat per assistir a la Processó general de Setmana Santa. Es tracta de l’acte més emblemàtic de la festivitat mataronina, un esdeveniment massiu en què hi participen prop de 2.000 persones de totes les confraries i germandats de la ciutat, i que converteix la Setmana Santa local en una de les més espectaculars de tot Catalunya.
Però la Processó general, que sortirà a 2/4 de vuit de la plaça de Santa Maria, no serà l’única ni molt menys d’aquest cap de setmana llarg. L’activitat comença avui dijous amb la recollida de la Bandera i la Desfilada dels Armats, que partirà de la Muralla de la Presó. Els Armats també representaran per segon i últim cop enguany l’obra La Passió, al Pati de la Presó, a 2/4 de 10 de la nit, al Pati de la Presó. Mentrestant, a Cerdanyola, a partir de les vuit de la tarda i des de la parròquia Maria Auxiliadora, s’iniciarà la Processó de Dijous Sant, organitzada per la Confraria de la Verònica i les Germandats dels Nazarenos i de la Esperanza. La principal absència de Dijous Sant és la Processó Nit de Silenci, una de les més tradicionals de la ciutat, que enguany s'ha hagut de suspendre per manca de quorum. Tampoc es va poder celebrar ahir dimecres el Via Crucis del barri de Cerdanyola, en aquest cas per culpa de la pluja. Els seus participants van optar per fer-lo a l'interior de la parròquia Maria Auxiliadora.
Per als més matiners, el Via Crucis de divendres, organitzat per la Confraria del Sant Crist de la Puríssima Sang, s’inciarà a 2/4 de 8 del matí des de la plaça de Santa Maria. La comitiva pujarà fins al cementiri dels caputxins i seguirà les seves passes fins tornar a la basílica mil·lenària. La darrera processó tindrà lloc dissabte al barri dels Molins. Es tracta de la tradicional Processó del Silenci que organitza cada any la Confraria de la Soledat i el Sant Sepulcre.
Certamen de música confrare
L’acte que tancarà la Setmana Santa d’enguany és precisament una de les novetats d’aquesta edició de la festivitat. Es tracta del primer certamen de música confrare, que tindrà lloc diumenge dia 23 cap a les dotze del migdia a la plaça de Can Tuñí. L’organitza la Germandat dels Nazarenos i pretén vehicular l’important moviment que hi ha a la ciutat al voltant d’aquesta música de Setmana Santa. A Mataró hi ha cinc bandes dedicades a la música confrare que reuneixen prop de 200 mataronins. Com explica Jordi Merino, membre de la Comissió de Setmana Santa, les bandes “són per a molta gent la porta d’entrada a les confraries i germandats”. El certamen, que neix de manera modesta però que vol convertir-se en una tradició, com ja ho és la matinal de saetas, també serveix per omplir un buit històric: el Diumenge de la Resurreció, un dels dies més importants a nivell religiós, estava orfe d’actes a Mataró.
Els Armats de Mataró
Comentaris