David Ruiz

La nova religió

És curiós, pels qui hagueu llegit la novel·la “Somien els androides amb ovelles elèctriques?” de Philip K. Dick, recordareu que es parlava d’un aparell que servia per regular els teus sentiments, per decidir el teu estat d’ànim, “òrgan d’ànims Penfield” es deia. D’aquesta manera l’usuari marcava un número i obtenia aquell sentiment. Per exemple, si marcava el 888 obtenia «desigs de veure la televisió, no importa el que hi hagi» (cosa que marca sovint molta gent), i si marcava el 481 obtenia «Consciència de les múltiples possibilitats que el futur m'ofereix» (jo he marcat aquest avui). A la mateixa novel·la també es parlava de les “caixes d’empatía”, uns aparells que permetien interconnectar les consciencies de les persones que hi “entraven”, i compartir les mateixes sensacions que el suposat líder espiritual, tot plegat representant el que seria una nova religió empàtica-sensorial de dubtosa finalitat.

Val, és una mica agosarat, però no m’he pogut estar de trobar paral·lelismes entre aquests aparells i les xarxes socials, no trobeu? No serien el botó de “me gusta” de facebook i la capsa d’estat, un senzill “òrgan d’ànims”? I no seria el mur d’una empresa a on et pots fer fan, o el Twitter de Santiago segura (que acaba d’assolir el milió de seguidors) una petita caixa d’empatia? No serien, en definitiva, les xarxes socials la nova religió?

Cada cop me n’adono més del potencial que tenen aquestes eines a nivell professional, per donar a conèixer un producte o servei (evito valorar, de moment el nivell espiritual). Pots, per exemple, fer un anunci de la teva empresa (amb un públic potencial de 15.000.000 de persones tan sols a Espanya), i que el vegin tan sols les persones amb uns determinats estudis, d’una franja d’edat, d’una zona geogràfica... i que els agradi el pa amb nocilla. És bestial, la diferència amb la publicitat tradicional és prou engrescadora, al menys de cara a reformular les campanyes de comunicació i enfocar-les amb la ment més oberta, i el target més tancat.

Aquesta és la veritable web 3.0, aquella que s’avança als teus gustos, als teus desitjos, que t’ofereix allò que tu esperes veure, que aprèn dels teus “moviments” i que s’adapta a les teves necessitats. La web 3.0 doncs, no seria tan sols la web social, ni la web semàntica, és una web intel·ligent, de fet la web 3.0 no és pas una web, és més que això, és un nou llenguatge multiplataforma. Li podríem dir WIB? (Worldwide Information&Intelligence Base).

Quedi clar que Facebook no m’agrada gens, crec que és la pitjor aplicació que s’ha desenvolupat mai (deixant de banda Windows Vista clar), està farcida de pedaços i cada pas que donen s’equivoquen una mica més, però el potencial que té en màrqueting, simplement pel número d’usuaris i, per tant, per les possibilitats comunicatives, és immens.

Pot ser és la nova religió, qui sap si per aquesta via es manifesta el nou messies, tal vegada acabi esdevenint el vincle d’unió d’un mon desmembrat. Per si de cas, però, aparteu les criatures.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive