Exterior de la Nau Gaudí
Exterior de la Nau Gaudí

capgros.com

La Nau Gaudí obrirà portes el mes de novembre com a Museu Bassat

L'IMAC presenta el programa d'exposicions per al curs 2010-2011, en què destaquen la retrospectiva de Josep Novellas i una mostra amb obres de Man Ray

La Nau Gaudí havia d’obrir portes com a seu provisional del Museu Bassat el mes de juliol d’enguany, coincidint amb Santes. La data es va endarrer fins al mes de setembre, ja que l’edifici encara no s’havia pogut adequar com a espai museístic. Finalment, però, no serà fins al proper mes de novembre, per “motius d’agenda” quan s’hi podrà visitar la primera exposició formada pel fons de la col·lecció d’art de la fundació Carmen i Lluís Bassat. Així ho ha confirmat aquest dimarts el president de l’IMAC, Sergi Penedès, en una roda de premsa per donar a conèixer l’oferta municipal d’exposicions per aquest curs 2010-2011. Aquesta ha estat la notícia més destacada, però no pas l’única, de l’acte. Penedès també ha confirmat que Ca l’Arenas mantindrà per segon any consecutiu el mateix eix temàtic (Art i guerra) un fet inèdit fins ara i que ve motivat per les restriccions pressupostàries, i ha marcat les dates per a l’exposició en homenatge a Josep Novellas, coproduïda amb Caixa Laietana.

La primera mostra del Museu Bassat s’inaugurarà el dia 11 de novembre a la Nau Gaudí, reconvertida en sala d’exposicions. Comptarà amb 79 obres realitzades per 23 artistes entre el 1940 i 1969. Comissariada per Núria Poch, directora del museu i del consorci que el gestiona, comptarà amb obres d’artistes catalans tan destacats com Miró, Picasso, Tàpies, Torres García, Ràfols Casamada, Ponç, Guinovart, ARgimon, Tharrats o Arranz-Bravo, entre molts d’altres. Una constel·lació d’estrelles que es podrà visitar durant uns sis mesos. Serà la primera de les quatre exposicions programades a la Nau Gaudí per donar a conèixer el fons del futur Museu, que s’ha d’acabar instal·lant a l’antiga fàbrica Ylla i Aliberch. Penedès també ha confirmat que el pressupost d’enguany per al consorci és de 125.000 euros, aportats pràcticament en la seva totalitat per l’Ajuntament. A més, ha apuntat que han calgut molts debats entre el consorci i el consell del patrimoni per convertir la nau en un equipament museístic sense que perdés valor patrimonial.

Pel que fa a Ca l’Arenas, que renova exposicions el dia 1 d’octubre, Penedès ha apuntat que enguany no hi haurà una nova temàtica que englobi tot el curs. Es prorroga el cicle “Art i Guerra” i es podrà visitar durant un any més l’exposició “Destrucció, espoli i salvaguarda del patrimoni durant la Guerra Civil”, comissariada per la historiadora mataronina Assumpta Montellà. “La decisió ve donada per motius econòmics, però també perquè creiem que el cicle ha funcionat molt bé i hi veiem encara moltes possibilitats”, ha especificat el president de l’IMAC. L’ambivalència entre destrucció i creació quedarà plasmada durant el curs amb exposicions dels artists mataronins Pere Fradera, Carlos Soriano, Marta Duran i Jordi Cuyàs; amb el cicle Warlike, a cura de Jordi Font i Magdala Perpinya, del Museu de l’Exili de Portbou; i amb la sala dedicada de manera monogràfica als germans Arenas.

La reforma del Museu de Mataró farà que Can Serra no torni a obrir portes fins al proper mes d’abril. Ho farà amb l’exposició “Tres dècades, una obsessió”, una retrospectiva de Marta Duran en el trentè aniversari de la seva primera exposició al Museu i que deixarà constància de la seva evolució artística. De cara al juliol de 2011 s’hi podrà visitar una mostra dedicada a Manuel Carnicer, pintor figuratiu nascut a Mataró que va destacar especialment en les obres d’estil hiperrealista.

Inici de curs a Can Palauet
La cita més propera, que inicia el curs d’exposicions municipals, arriba aquest dissabte, dia 25, amb la inauguració a Can Palauet de l’exposició “CAPS.A. La literatura i l’art. Mataró 1982-1985”. La mostra ret homenatge a una de les primeres “revistes objecte” que es van publicar a nivell estatal. Nascuda a mataró a principis dels anys 80, va ser impulsada pels artistes J. M. Calleja, Jordi Cuyàs, Jaume Simon i Lola Albarracín. Es tractava d’un format molt més proper al de l’experimentació visual i el llibre ojecte que a la clàssica revista de llom o grapa. Es presentva en una caixa octogonal i va involucrar artistes d’arreu de Catalunya. CAPS.A. va sortir al carrer de manera periòdica (n’existeixen vuit edicions) i es va distribuir per llibres i altres espais alternatius del país. La mostra, comissariada per Pilar Bonet, ha involucrat alguns dels artistes que van impulsar la “revista”, servirà per retre homenatge a aquest moviment pioner d’arrel mataronina.

A partir del mes de gener, Can Palauet acollirà l’exposició “Construccions líriques. Man Ray i Leandre Cristòfol”, que arriba a Mataró en el marc del programa Cultura en gira, impulsat per la Generalitat. La mostra, una de les estrelles de la temporada, revisa l’objecte i l’esperit dadà explorant les relacions existents entre la fotografia d’objectes de Man Ray i les escultures objectuals de Leandre Cristòfol. I a partir 31 de març el mateix espai, conjuntament amb l’Ateneu de Caixa Laietana, presentarà la retrospectiva dedicada a Josep Novellas. L’Espai F del Foment, per la seva banda, inaugura temporada el divendres, dia 24, amb Raül Roncero, el guanyador de la darrera edició de la Mostra d’Art Jove. Es tracta de l’exposició individual amb la qual es premia cada any el vencedor d’aquest certamen. Roncero presenta “el valor dels símbols”, una recopilació de 100 elements simbòlics de la ciutat de Mataró, tan variats com ara el primer tren, l’actor porno Nacho Vidal, el crític d’art Pere Pascual o en Robafaves.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive