Visitants francesos a la Nau Gaudí. Foto. R. Gallofré
Visitants francesos a la Nau Gaudí. Foto. R. Gallofré

La Nau Gaudí i ‘L’abella’, patrimoni modernista mataroní que s’exhibeix a Amsterdam

El primer edifici de l'arquitecte català i l'emblema del seu estendard es mostren en una exposició dedicada a Gaudí al museu Het Schip

Mataró compta amb un gran protagonisme en l’exposició dedicada a Antoni Gaudí que es pot veure des d’aquest octubre a Amsterdam. El Museu Het Schip de la ciutat dels Països Baixos ha organitzat una mostra sobre el genial arquitecte català en la qual s’hi exhibeixen dos dels principals elements del patrimoni modernista de la capital del Maresme. Per una banda la Nau Gaudí, amb plànols, dibuixos i fotografies, i per l’altra l’abella que el propi Gaudí va dissenyar per a l’estendard de la Cooperativa Obrera Mataronense, que avui conserva el Museu de Mataró.

L’exposició, que es pot visitar fins el 31 de març, forma part d’una sèrie de mostres sobre la mateixa temàtica presentades anteriorment al Japó, Corea del Sud i Moscou, però és a Amsterdam on per primera vegada, la Nau Gaudí s’incorpora a una exposició internacional. S’hi presenta l’edifici de la Sociedad Cooperativa La Obrera Mataronense, més conegut com la Nau Gaudí, com la primera obra que va projectar l’arquitecte reusenc. En aquest àmbit s’exposen els originals o facsímils de: la litografia que explica la constitució de la cooperativa, l’alçat i la planta de l’edifici de la porteria i la nau de blanqueig, un dels plànols de les casetes pels treballadors o el dibuix del Casino.

57e7c0eeee341 abella d antoni gaudi

Vinculat també amb la Nau Gaudí, el Museu de Mataró ha cedit el bronze de l’abella, que coronava l’estendard de la societat obrera, i que avui és l’únic element del mateix que s’ha conservat. L’escultura de l’abella va ingressar al Museu de Mataró pel llegat que l’artista mataroní Jordi Arenas i Clavell va deixar a la ciutat. A partir de diverses cròniques de l’època se sap que l’estendard presidia les festes i actes solemnes que es celebraven a la Cooperativa Obrera Mataronense.

Amb aquesta exposició es dóna un pas més en l’objectiu de situar Mataró dins la “ruta gaudiniana”, gràcies al fet de comptar amb el primer edifici projectat per l’arquitecte, avui convertit en un dels símbols de la ciutat. L’edifici acull actualment la col·lecció d’art contemporani català de Lluís Bassat.

nau gaudí

Pel que fa a l’exposició a Amsterdam, destaca per estar ubicada a Het Schip, un edifici molt significatiu projectat l’any 1919 per Michel de Klerk i que ara compta amb un museu dedicat a aquest arquitecte i al moviment ‘Amsterdam School. La presència d’una exposició de Gaudí proporciona l’oportunitat de trobar divergències i punts de confluència en la trajectòria de dos arquitectes que desenvoluparen la seva creació en contextos ben diferents.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive