Les delicades melodies de la música tradicional japonesa van captivar el passat divendres dia 20 a la seixantena de persones que van assistir al concert de la pianista Yoko Suzuki i la soprano Michico Fukuzawa al Foment Mataró. Les dues concertistes, vestides amb kimonos i en un escenari decorat amb flors, van interpretar un repertori de peces breus dels segles XVII al XX. Amb aquestes peces volien oferir una mostra de la música clàssica japonesa, que parteix de l'arrel tradicional i popular, però que mica en mica també ha anat incorporant elements de la música occidental. Així ho va explicar el professor de l'acadèmia Marshall de Barcelona, David Albanell, que va ser l'encarregat d'introduir els diferents temes que formaven el programa.
El concert es va iniciar amb dues peces de dos compositors de gran renom a Japó, Taki i Yamada, renovadors de la música tradicional japonesa. Aquestes peces, com la majoria de les que van sonar durant el concert, havien estat adaptades per ser tocades al piano. En la part central del concert, que va durar una hora llarga, Suzuki va interpretar sola al piano un parell de temes originals de compositors contemporanis com Toru Takemitsu i Joe Hishiashi. Tot seguit, va ser la soprano Michiko Fukusawa qui va cantar, en solitari, dues cançons tradicionals composades entre els segles XVII i XIX, quan Japó es va aïllar de la influència occidental. El programa també va incloure un tema procedent d'una obra de teatre tradicional Kabuki així com la peça popular titulada Sakura Sakura, i que Puccini va incorporar en la seva ópera Madame Butterfly.
Tot i la baixa assistència de públic, els assistents al concert van obsequiar les dues concertistes amb una sincera ovació que Suzuki i Fukusawa van agrair oferint fins a tres torns de bisos. Aquest concert va marcar el tret de sortida del quart cicle de concerts que es porta a terme al Foment Mataroní.
-
Suzuki: 'Entendre la música japonesa és fàcil'
No és massa habitual sentir música clàssica japonesa en sales de concerts.
Aquí no, però al Japó si, tot i que la música que nosaltres toquem allà s'interpreta amb altres instruments, com ara la flauta o el tambor japonesos. Les obres que hem tocat originàriament no estan pensades per piano, sinó que estan adaptades.
Com heu fet la selecció de temes?
Voliem fer tota mena de temes, des de música antiga fins a compositors moderns, com ara Toru Takemitsu, que va morir fa pocs anys i que és força conegut per vosaltres.
Quines són les principals diferències entre la música clàssica japonesa i la música occidental?
A banda dels instruments, les escales i els tons són diferents, i els temps i els compassos també.
Creu que resulta difícil per al públic occidental entendre la música japonesa?
Això ho heu de dir vosaltres, però jo crec que és fàcil. Nosaltres també toquem música europea i l'entenem.
-
Comentaris