L'actuació conjunta de la formació mataronina Els Ministrils i la Compañía de Danza Histórica «Los comediantes del Arte» donarà el tret de sortida a la XXIV Setmana de Música Antiga el proper dissabte 5 de novembre (21h) a la Capella del Roser de Santa Maria. En el concert, titulat "Con mudanzas y meneos", s'intepretaran danses, músiques i poemes del temps de Miguel de Cervantes. El contingut del concert està relligat amb el Quixot, que compleix el seu quatre-cents aniversari. El concert comptarà amb la presentació prèvia (Capella dels Dolors, 20 h.) del promotor de la Setmana de Música Antiga, el músic i locutor de Catalunya Música Joan Vives, que es farà a la Capella dels Dolors (20 h).
Segons Vives, aquesta serà una de les edicions més ambicioses de la llarga trajectòria del certamen. Aquesta és la que suma catorze. Entre els principals reclams d'aquest any hi ha un intèrpret el pianista Paul Badura-Skoda i un instrument el baryton, «un instrument que sedueix per la seva meravellosa ressonància», segons el programa. «Són propostes artístiques de nivell molt alt, només comparables amb l'any 1991, que vàrem convidar Jordi Savall», ha assegurat Vives, membre d'Unda Maris, el grup que coorganitza el certamen junt amb el Patronat Municipal de Cultura.
Cervantes i Mozart
Les audicions de la Setmana, que aquest any es condimenten amb un cicle de conferències, van relligades al voltant d'un curiós eix que enllaça Cervantes i Mozart. Per un costat hi ha les músiques cavalleresques del temps de l'escriptor castellà, la novel·la més coneguda del qual el Quixot compleix 400 anys, i, de l'altre, les composicions de Wolfgang Amadeus Mozart, que també era conegut per «il Cavalière». Aquesta curiositat lingüística ha servit de pretext per tal de vincular les peces del compositor austríac amb la música cavallaresca espanyola. Programar Mozart, a més a més, és una manera de començar a celebrar, l'any 2006, el 250 aniversari del naixement del genial músic austríac.
La Setmana de Música Antiga és el segon certamen més antic en aquest àmbit de Catalunya, després del festival de Música Antiga de la Caixa, que compta amb quatre edicions més i se celebra a l'Auditori de La Caixa de Barcelona. A banda d'aquest, a la comarca del Maresme, concretament a Tiana, també funciona un festival de música antiga que se celebra cada primavera.
-
Els Dolors deixaran de ser l'escenari únic de la Setmana
Unda Maris i Joan Vives s'han hagut de rendir a l'evidència. Enguany tan sols un concert de la Setmana tindrà lloc a la Capella dels Dolors la «Capella Sixtina» local, com en diu Joan Vives. Les altres dues audicions es faran al Teatre Monumental i a la Capella del Roser de la basílica de Santa Maria.
El motiu és obvi: si es vol ampliar el públic de la Setmana i a més a més es porta un artista de la talla de Badura-Skoda no s'entendria que el concert es fes en un espai que dóna cabuda a poc més d'un centenar de persones. «Preveiem que hi pot haver una gran assistència de públic i d'aquesta manera evitarem que es quedi gent al carrer», ha explicat Vives.
El concert inaugural es farà a l'altar del Roser, en aquest cas, perquè en ser un espectacle que inclou dansa els intèrprets necessiten un espai que a la Capella dels Dolors no hi és.
Comentaris