Més enllà dels cangurs i de l’òpera de Sidney, el gran símbol de la remota illa d’Australia és l’Uluru, la gran roca arenisca que domina el paisatge desèrtic de l’interior. L’Uluru també dona nom i contingut a la nova exposició del pintor mataroní Josep Novellas, que exposa una cinquantena d’obres a la galeria Lolet Comas producte del seu viatge de gairebé un mes a Austràlia. El fill del pintor es va desplaçar a l’illa per viure-hi durant un any, cosa que va propiciar-hi la visita dels seus pares. Novellas se’n va tornar a casa amb prop d’un centenar d’apunts presos al natural.
L’exposició reflecteix la varietat del paisatge australià: la costa més frondosa i selvàtica, l’interior ramader i de cultiu i el gran desert que domina la part central de l’illa. L’Uluru, però, és l’element amb major presència, retratat a diferents hores del dia, gairebé com Monet va fer amb la Catedral de Rouen. “És una muntanya màgica, molt especial, que canvia de color depenent de com li doni la llum natural”, explica el pintor. Bona part de la quarantena de quadres són figuratius, tot i que cap al final de l’exposició Novellas presenta una sèrie de teles més abstractes o “informals”, com ell les defineix, que incorporen el collage i que donen un punt de reflexió al conjunt de la mostra. Però no només hi ha paisatges; Novellas també retrata els aborígens australians, col•lectiu que el mateix pintor defineix de “molt putejats” a causa de la reclusió amb la que viuen actualment en la seva terra d’origen.
El viatge com a leitmotiv
Aquesta és la tercera exposició que realitza l’artista mataroní en què mostra les seves impressions després d’un viatge recent. Anteriorment, havia plasmat sobre tela els elements que més li va impactar de Pompeia, i a l’Espai Capgròs, juntament amb el fotògraf Manuel Contreras, va exposar els seus collages dedicats a les espectaculars coves de Guadix.
Fins al 15 de gener a la galeria Lolet Comas (C/ Sant Benet, cantonada amb Sant Joaquim)
-
Comentaris