Catalunya és una potència literària de primer ordre. Així ho va assegurar ahir dimecres el periodista i escriptor Xavier Bosch, que va protagonitzar l’acte institucional de Sant Jordi al Saló de Sessions de l’Ajuntament. Òmnium Cultural el va convidar després de guanyar la darrera edició del premi Sant Jordi per la seva novel·la Se sabrà tot. Bosch, amb una amplíssima trajectòria en la premsa, ràdio i televisió catalana (actualment presenta el programa Àgora, de TV3), va repassar l’estat de la narrativa catalana actual, avisant que ell no és un expert en la matèria “però sí un periodista que es pot documentar”. Les seves investigacions periodístiques, per tant, son les que l’han portat a la conclusió que “som una potència en l’àmbit literari”, com demostra la gran difusió que estan tenint a l’estranger autors com Jaume Cabré o Albert Sànchez Piñol. Bosch, però, va més enllà en assegurar que la literatura catalana “ha servit per construir l’imaginari col·lectiu del país”. Un espai on hi cap “la nostra història, present i realitat”.
Bosch va fer un ampli repàs de les diferents tendències de la literatura catalana actual, assegurant que en aquest segle XXI “no hi ha un estil narratiu predominant” a causa de “la irrupció de la postmodernitat i el seu garbuix d’estils i corrents”. El periodista va destacar el costumisme urbà de Quim Monzó, Sergi Pàmies o Empar Moliner; els autors que segueixen bevent de la Guerra Civil, com Emili Teixidor o Jaume Cabré; o bé les novel•les de caire elegíac, centrats en la memòria col·lectiva, obra d’autors com Pep Coll. Bosch també es va felicitar perquè entre els deu primers llibres més venuts en català en els dies previs de Sant Jordi, nou són d’autors del país. Tot i mostrar-se “optimista” en l’anàlisi dels derroters de la literatura catalana contemporània, l’autor de Se sabrà tot va lamentar l’ús excessiu del llenguatge col·loquial en els darrers temps. “A cada bugada hi perdem un llençol, fem servir el col·loquial per aconseguir una comunicació més efectiva amb el lector però anem perdent el cultisme de la nostra llengua”.
Un ofici amenaçat
Bosch també va parlar de Se sabrà tot, la seva nova incursió literària després de 12 anys de silenci. La novel·la té coma rerefons la manca de llibertat en el periodisme, un ofici que Bosch considera “amenaçat” pels interessos dels grups de poder i per la corrupció “que tot ho empastifa”. L’autor va reclamar que el periodista “pugui centrar-se en el seu únic objectiu, explicar les coses que passen, agradin o no agradin a qui sigui”. Un element vital en el “control de la qualitat de la democràcia”, finalitat de tot mitjà de comunicació informatiu independent.
Bosch (dreta), amb Baron i Colomer
Comentaris