Viatjar cinc minuts en globus en record de la novel·la Cinc setmanes en globus i el seu autor, Juli Verne. Aquesta és l'original oferta que fa enguany la Trobada de Ciència-Ficció organitzada per la Comissió de Mass-Media del Patronat de Cultura, que arriba a la novena edició. Així, dissabte dia 5 a la tarda, els nens que ho vulguin podran disfrutar de l'atracció en el globus captiu de Caixa Terrassa instal·lat al Nou Parc Central.
No és però l'única novetat inclosa en el programa d'actes, ja que el mateix dia al matí tindrà lloc una gimcana per diversos establiments de la ciutat el repte de la qual és localitzar amb el menor temps possible els títols d'algunes de les novel·les de Verne. Qui els trobi tots en el temps més breu guanyarà el lot de llibres exposats juntament amb pel·lícules basades en aquests llibres. L'activitat es titula La Volta a Mataró en 80 minuts parafrasejant la clàssica novel·la de Verne La volta al món en vuitanta dies. Les butlletes de participació amb el reglament i el control horari es poden passar a recollir per Can Palauet.
Els actes de la Trobada comencen de fet avui dimarts dia 1 a 2/4 d'onze de la nit amb una edició del programa Pantalla Oberta de TVM on participaran els escriptors Joan Antoni Fernández i Guillem Sánchez, l'editor Claudi Landete i el crític de cinema Jacint Fornols. Demà passat, dijous dia 3, es farà a la llibreria Robafaves la presentació del número de Serra d'Or dedicat a Juli Verne i una sessió de cinema amb la pel·lícula Cypher al Teatre Monumental.
Xerrades a Can Palauet
Durant tot el proper cap de setmana tindran lloc a Can Palauet el gruix de conferències de la Trobada, algunes de les quals relacionades amb Verne les que pronunciaran Ferran Garcia i Pasqual Bernat i altres que no com la de Jordi José, titulada Del big-bang a les supernoves: astrofísica de destrucció massiva.
D'altra banda, també el dissabte dia 5 es farà la presentació del premi Andròmeda i es faran públics els guanyadors dels VIII Premis de narrativa de ciència-ficció Manuel de Pedrolo. El lliurement el faran el president del Patronat de Cultura, Jaume Graupera, i el president del Jurat del premi, l'enginyer Miquel Barceló.
Vocació catalana
Les Trobades de Ciència-ficció es van crear amb l'objectiu de convertir-se en el lloc anual de debat i trobada dels afeccionats a la ciència-ficció i la fantasia en el territori català. La primera Trobada es va fer, l'any 95 al Teatre Monumental amb la intenció que fossin bianuals. L'any 97 es va fer la segona Trobada i, a partir de l'any 98, s'han anat celebrant anualment, primer a la Biblioteca Pompeu Fabra, després al Foment i finalment a Can Palauet.
Comentaris